• Játékos

Magyar Művek Szemléje 2018. - PROGRAM!

Május 18. és 20. között immár 17. alkalommal rendezzük meg a Magyar Művek Szemléjét. A helyszín a tavalyihoz hasonlóan a Patyolat Próbaüzem. A három nap alatt 8 városból összesen 11 előadást láthatnak az érdeklődők. Íme a részletes műsor!


XVII. Magyar Művek Szemléje

Uray György emlékére

Patyolat Próbaüzem, 1082 Budapest, Baross u. 85.


A szakmai zsűri tagjai:

Szűcs Katalin Ágnes, kritikus Felhőfi-Kiss László, rendező, színész Kovács D. Dániel, rendező


Napijegy a fesztivál előadásaira: 1000Ft

A fellépőknek a belépés ingyenes!


FB-esemény


MÁJUS 18. PÉNTEK


16h KB35 Inárcs: P - avagy jelenetek egy vándorszínész életéből posztmodern népszínmű, 110 perc


„Aktorok és Publikum, csakis együtt Spektákulum”. Egy előadás arról, hogy milyen mélységei és igazságai vannak a shakespeare-i gondolatnak, miszerint „színház az egész világ, és színész benne minden férfi és nő. ” Avagy lehet-e érvényesen beszélni olyan elvont fogalmakról, mint egyéni, alkotói és kollektív szabadság… Ilyen, és ehhez hasonló kérdéseken tépelődik – miközben persze, egyik kalandból a másikba keveredik – egy fiatal, ambiciózus vándorszínész, bizonyos Borostyán Sándor, aki később Petőfi néven aztán pályát váltott… Szerintünk meg nem…


Szereplők: Pönögei Kis Pál, Rónai- Borostyán- Petrovics- Petőfi Sándor, és P – Urszinyi Ádám Mimi, Eszter – Fazekas Anna Dorottya özv. Szabó Józsefné Zsófia, Kinga – Kovács Anna Némethy Gyuri, Balázs – Ordasi Gábor Szuper Károly, ifj. Nagy D. Attila – Boros Ádám Öreg Petrovics, Becskereky Dénes, Árpi – Boda Tibor


Mindenes – Kovács Zoltán Zenészek – Magasi Dalma, Nagy Kata, Illés Árpád Mozgás – Raubinek Lili Jelmez – Magyar Réka


Írta: Boda Tibor

Rendezte: Boda Tibor és Kovács Zoltán


http://www.kb35inarcs.hu/ https://www.facebook.com/kb35inarcs/18.30h Vécsey Kamarateátrum (Kartal): Kapard le! egyfelvonásos dráma, 60 percA darab egy hosszú hétvége története. Lepukkant tévé-stúdió, lepukkant tévés és négy jelentkező. Egy kutya halála. A mindentmegmondó tükör.


Szereposztás:

Királylány: Juhos Ágnes Feleség: Héjja Erzsébet Vadócka: Vékony Brigitta Fülesmackó: Barabás Tamás Castingos: Lévai József


Írta és rendezte: Barabás Tamás19.30h SZAKMAI BESZÉLGETÉS20.30h Holdvilág Kamaraszínház - Kókai János Társulat (Budapest):

A nagy Górky (versenyen kívül) groteszk road-movie egy futamra, 70 perc


"A történések valahol az abszurd blődli szürreális határvidékén osonnak elő, Kókai János textusa és songjai Brechtiek, Ionescoiak egyszerre... A groteszk humor petárdái sorra robbannak..." (Fehér Elephánt Kulturális Ajánló Portál)


Szereplők: Górky - Kroó Balázs Klárika - Koltai Judit Pali - Regős János Barbi, Közvetítő - Molnár-Kovács Éva Barnabás - Kókai János Gengszter, Pultos - Kovács Andrea Evelin,Nővér - Koncz Eszter Hajléktalan - Geltz Péter

Technika: Fi Dénes, Pintér Péter Díszlet, jelmez: A társulat Zene: Kókai János


Írta és rendezte: Kókai JánosMÁJUS 19. SZOMBAT


11h A Magyar Szín-Játékos Szövetség közgyűlése


14h Blaha Színkör (Heves): Othello Gyulaházán színmű, 80 perc

Hamlet vagy Mágnás Miska? Shakespeare vagy operett? Egy vidéki színházban vagyunk, Gyulaházán, (akár Hevesen is lehetnénk-bizonyos értelemben) ahol folyamatosan létezőek ezek a kérdések.


Mivel ambiciózus fiatal főrendező érkezik – talán küldik? -, nem kérdés, mi lesz a döntés a megyeházáról érkezett látogató előtt: Othello. A főrendező természetesen megváltani kívánja Gyulaházát, ami azért nem olyan egyszerű. Felrúgja a jól bevált konvenciókat, „megbolygatja a klikkeket”. A szereposztási konvenciókat is semmibe veszi. Othellót ugyan az öntelt bonviván, Barnaky játssza, de Desdemona szerepét a vezető színésznő helyett a szürke egérként kezelt Barnakynéra bízza. És persze mindenhez mindenki hozzászól, az ügyelőtől az igazgatóig, gazdaságistól a táncos komikusig.


A nézők, a gyulaházi (vidéki) lakosok pedig beleshetnek a függöny mögé, a próbára, a színházi büfébe, a Barnaky művészházaspár hálószobájába, és láthatják, hogyan születik egy előadás.


Szereplők: Barnaky László, drámai hős – Kovács Sándor Pálmai Viola, a felesége, ifjú naiva – Magyar Zsanett Debrődi László, az új főrendező – Koncsos Gergely Vermes István, jellemszínész, a színház igazgatója – Szombati Imre Szusits Márta, primadonna – Tóth Edit Tornyos Franci, táncoskomikus – Lólé Mihály Udvardi Pötyi, súgó és segédszínésznő – Magdáné Balázs Edit Pavják úr, ügyelő, színpadmester – Grimplinyi Gábor Simon Béla, beosztott rendező, segédszínész – Dévai Péter Mókuci, titkárnő, színházi mindenes és segédszínésznő – Paksi Piroska Szarka úr, államtitkár – Kirschner Gábor


Gádor Béla kisregénye és a Zsurzs Éva rendezte film alapján a szöveget adaptálta, a Blaha Színkör számára átdolgozta, a darabot rendezte: E. Turcsányi Katalin


A Blaha Színkör korábbi előadásában Eisemann Mihály: Fekete Péter kisoperettjéből a Szerelem kell című operett látható-hallható és a Fekete Péter.


Zenei betétek: Verdi: A végzet hatalma, Muszorgszkij: Baba Yaga és Egy éj a kopár hegyen.


Technika: Luzsi Zoltán


https://www.facebook.com/Csillagbojtar.kft/16h ROZÉ Társulat (Debrecen): V.A.r[ I ]áció montázs, 30 perc

Két alak a térben, önmagunk. Összegabalyodott szálak, honnan hová? Keretbe foglalva, megkövülve, tökéletlenül ügyetlenkedve. Személyesség, útonlevés, zakatolás, lépteink a tükrök között. Történetünk, történeteink, együttlétünk. Játékunk Visky András különböző drámaszövegeiből összeillesztett szövet, amely ránk hull, eltakar, vagy mozgásra késztet.