top of page
  • Szerző képeJátékos

FESZT FEST program!

FESZT FEST

A FESZTIVÁLGYŐZTES SZÍNJÁTSZÓ ELŐADÁSOK FESZTIVÁLJA

MU SZÍNHÁZ

2015. SZEPTEMBER 11-13.

Szeptember 11. péntek

16h Teleszterion Színházi Műhely: Médeia /60 perc/

beszélgetés

17.30h Zsibongó Kisszínpad: A walesi bárdok /20 perc/

szünet

18h Fókusz Diákszínpad: Ki a macska? /40 perc/

beszélgetés a két előadásról

Szeptember 12. szombat

a szükséges létszám hiányában megismételve 15 órakor

MU Színház, társalgó

16h (Egy blokkban a legjobb gyerekek!)

Mustármag Bábcsoport: Dávid és Góliát /15 perc/

Bendegúzok: Bolond Jankó /20 perc/ r.: Gál Zoltán

Vajk-játszók: A Hold fia /20 perc/

beszélgetés a három előadásról

18h Kerkabarka Színjátszókör: Hol a férj? /40 perc/

beszélgetés

19.30h 4BT: Alles gut /80 perc/

beszélgetés

Szeptember 13. vasárnap

18h VMG 13D.: Állítsátok meg Arturo Ui-t! /75 perc/

beszélgetés

20.30h KB35: Életben ragadtak /60 perc/

beszélgetés

(Paál István Diploma odaítélése, zárás)

A szakmai beszélgetések résztvevői:

Szűcs Katalin Ágnes kritikus, Zalán Tibor író, Regős János MSZJSZ elnök

Moderátor és a FESZT-FEST házigazdája:

Formanek Csaba, rendező

***

RÉSZLETES PROGRAM

Szeptember 11. péntek 16h

Teleszterion Színházi Műhely (Pápa)

Euripidész: MÉDEIA

(60 perc)

A Komlói Amatőrszínházi Találkozó (KASZT) fődíjasa, a címszereplő, Herczeg Diána ugyanitt a legjobb női alakítás díját nyerte el.


A színházi műhely 2013 óta működik, jelenleg művészeti iskolás tevékenysége, fizikai színházi kísérleteik és országosan egyedülálló, prózát és látványt ötvöző tűzszínházi profiljuk alakítják arculatukat. A „Szélkötő Kalamona” című tűzszínházi előadásuk a tavalyi évad Paál István Diplomása volt.


A Médeia című előadásuk a Rakovszky Zsuzsa féle fordítás szövegét használja, és igyekszik újraértelmezni bizonyos görög színházi tradíciókat. Munkájukban nagy hangsúlyt fektetnek a magyar színházi hagyományok, valamint a kortárs európai színházi tendenciák közötti különbözőségek felmutatására, illetve ezek áthidalására. Hisznek a színház spiritualitásában, hangoló és áthangoló erejében, embert megvilágító lehetőségeiben.


Szereplők:

Médeia –Herczeg Diána

Iaszón –Szekeres Máté

Aigeus –Tegyi Kornél

Gyermekek –Benkó Zsófia, Móczár Bence


Rendező: Komáromi Sándor

Bábok: Ramazuri Bábszínház

A rendező munkatársai: Pápai Fruzsina, Veres PéterSzeptember 11. péntek 17.30h

Zsibongó Kisszínpad (Fülek, /SK/)

Arany János: A WALESI BÁRDOK

(20 perc)

A Dunamenti Tavasz Fesztivál (Dunaszerdahely) gyémánt diplomása


A Füleki Gimnáziumban folyamatosan immár 3 éve működik az újjáélesztett Zsibongó Kisszínpad. Céljuk az volt, hogy a már 15 éve nem működő gyermekszínjátszást Füleken felelevenítsék, és lehetőséget biztosítsanak a kisebb gyermekek tehetségének kibontakoztatására.


A csoport tagjait a nyolcosztályos gimnázium első-, másod- és harmadévesei alkotják.


A Zsibongó Kisszínpad már több fesztiválon, falunapon bemutatkozott és óriási sikerrel. 2014-ben bejutottak az országos Duna Menti Tavaszra, Dunaszerdahelyre, ahol az ország legjobb színjátszói és bábozói között aranysávos minősítést érdemeltek ki. Idén komoly témához, a híres Arany balladához nyúltak, egészen meglepő módon átforgatva és újra dramatizálva azt.


A csoport vezetője: Szacskó Mónika

Rendező: Szvorák ZsuzsannaSzeptember 11. péntek 18h

Fókusz Diákszínpad (Dunaszerdahely - SK)

KI A MACSKA?

(40 perc)

2015-ben megrendezett XXV. Moson Megyei Színjátszó Találkozó fődíjasa


Az eredeti Hajnóczy novella négy fiú brutális játékát meséli el. Időpont: 1956, helyszín: a harcoktól romos Budapest. A játék neve: Ki a macska? Lényege: minél pontosabban, agresszívebben megmutatni a többieknek, hogy kit vagy kiket gyűlöl az éppen játékba kerülő, ki a legutálatosabb személy ezen a világon.


Ennek a helyzetnek egyfajta modern olvasatát, értelmezését mutatják be a dunaszerdahelyi lányok úgy, hogy ki-ki a saját személyes sérelmét, titkát fedi fel, lélekmarcangoló személyes vallomásokként, amelyekben előbb megformálódik, majd kézzelfoghatóvá, égetően fájó valóssággá válik, s végül kimondhatóvá, kimondottá a tény, hogy ki a macskája egy mai tizenévesnek. Mert mindenkinek van ilyen, kimondva vagy kimondatlanul. Persze feltehető a kérdés: vajon ez tényleg csak játék? A 13-18 évesek lépre csalásának, önhibájukon kívüli, vagy kamaszos meggondolatlanságuk miatt kapott és okozott testi és lelki fájdalmak történetét, nagyon mélyről felbuggyanó vallomásaiknak meghallgatását 13 éven aluli nézőknek nem ajánlják!


Regős János írta az előadásról:


„A dunaszerdahelyi csapat előadását Hajnóczy Péter novellája ihlette, melynek hátterében fölsejlenek ’56 véres eseményei, de a színpadon öt mai diáklány éli meg előttünk mindazt a borzalmat, ami velük a mai világban megtörtént/het (szadista tanár, szexuális abúzus, leánykereskedelem, apai brutalitás, öngyilkosság, drogok). Kétségtelen, hogy az átélt szenvedéseiket a felakasztott macskán megbosszuló szereplők mindezt mély átéléssel, erős egyéni ráhangoltsággal adják elő, olyannyira, hogy a néző már-már azt hiszi, ezek a szörnyűségek valóban megtörténtek a lányokkal – pedig nem.”


Szereplők: Boráros Lilla, Gajdosík Diána, Németh Dóra, Süke Dóra, Touati Karen

Rendező: Jarábik GabriellaSzeptember 12. szombat 16h

„A legjobb gyerekcsapatok”

– összeállítás a kiemelkedő gyermekszínházi előadásokból –

Mustármag Bábcsoport (Kisgéres – SK)

DÁVID ÉS GÓLIÁT

(15 perc)

A 40. Dunamenti Tavasz (Dunaszerdahely) gyémántsávos minősítésű előadása a báb kategóriában


A Kisgéresi Alapiskola mellett 8 éve működik a Mustármag Bábcsoport. Nevében is utalnak arra, hogy bibliai illetve evangéliumi üzenetű történeteket dolgoznak fel és visznek színpadra. Többször részt vettek már a Duna Menti Tavasz Fesztiválon, ahol szakmai tanácsokat kaptak, és ez sokban segítette munkájukat. Egyházi alkalmakon illetve iskolákban, óvodában is szolgálnak. Céljuk amellett, hogy a bábozással élményszerűbbé tegyék a vallásoktatást az is, hogy a gyermekek bátrabban álljanak ki a színpadra, merjék magukat megmutatni, képességeiket kibontakoztatni, megtanuljanak csoportban működni, elfogadni egymást, és természetesen az alkotás örömét is megélni.


Rendező: Blanár Gabriella

----------------------

Bendegúzok (Sirok)

BOLOND JANKÓ – népmese

(20 perc)


Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó (WSO), 2015 Arany Minősítés, országos gála meghívás


A Bendegúzok színjátszó csoport a Siroki Országh Kristóf Általános Iskolából érkezett. A jelenlegi csoport tagjai 5.-6. osztályosokból áll, akik a Bendegúzok 5. generációját képviselik. Szeretik a vidámságot, a nevetést, a játékot. Vannak közöttük kiemelkedő tehetségek is, akik játékukkal még izgalmasabbá teszik az előadást. Darabjuk egy átdolgozott népmese alapján készült. A WSO-on évek kiemelkedő előadásokkal vannak jelen.


Rendező: Gál Zoltán

----------------------------

Vajk-játszók (Budapest, VIII. kerület – Vajk Sziget Ált. Iskola)

A HOLD FIA

Kányádi Sándor: Apokrif éneke alapján készült színpadi játék (20 perc)


Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó (WSO), 2015 Arany Minősítés, országos gála meghívás


A csoport hat évvel ezelőtt drámajáték szakkörként kezdte meg működését. A Weöres Sándor Gyermekszínjátszó Találkozón 2011-ben álltak először színpadra A csókaleányok című népmeséből készült előadásukkal. Azóta ugyan nem indultak színjátszó fesztiválon, de szakköri keretek között folyamatosan dolgoznak. Játékukban megidézik a régmúltat, mesélnek gyengéről, bátorról, vezérről, áldozatról, tehetségről, erőszakról, az egyén és a közösség számára fontos értékekről.


Játszók: Béres Angelika Tímea, Bökfi Zsombor, Csörgei Viktória, Dömötör Virág, Fehér Viola Éva, Gulácsy Fanni, Ledő Barnabás, Ledő Sebestyén, Madarassy Zóra, Nyúl Martina, Páldi Eszter, Páldi Máté, Paulik Paulina Panka, Vajda Renáta Genovéva

Rendező: Ledő AttilaSzeptember 12. szombat 18h

Kerkabarka Színjátszókör (Bajánsenye)

Charles Potier: HOL A FÉRJ?

(40 perc)

Az Őrségi Ekhós Szekér Falusi Színjátszó Találkozó fődíja


Bajánsenyén 2014-ben tartották meg a színjátszás 115 éves jubileumát. Rendezőjük felkutatta a 115 évvel ezelőtt színre került darabot, azt mutatják most be. A játékos kedvű ősök hagyományát követi ez a formáció, amely 2007 óta Kerkabarka néven fut és az Őrség legkeresettebb együtteseinek egyike.


Legtöbbször népszínműveket, népi komédiákat adnak elő, a környező magyar és szlovéniai magyar falvakban. Fesztivál szerepléseik is szép sikereket hoznak nekik. A bronz és ezüst minősítések után tavaly és idén arany minősítésű előadásaik lettek. A Jubileumi Műsoruk, benne a Potier darab is aranyat kapott. Van már 2 rendezői díjuk, 3 legjobb férfialakítás díjuk, és tavaly Vasvárról elvihették a fesztivál legjobb előadása vándordíjat is.


Saját színjátszó találkozójuk is van. Idén harmadszor rendezték meg Őrségi Ekhós Szekér Falusi Színjátszó Találkozójukat, amelyre már nem csak magyarországi, hanem szlovéniai magyar csoportok is részt vettek.


Szereplők: Csekéné Sípos Andrea, Andruska János, Bajor János, Cseke Sándor

Rendezte: Dr. Szöllősi JuditSzeptember 12. szombat 19.30h

4BT Társulat (Győr)

ALLES GUT

Marius von Mayenburg drámája alapján

Arany minősítés és a zsűri fődíja az ajkai Arany Deszka Fesztiválon.


Egy család. Két testvér. Kurt és Olga. Sok mindent jelentenek egymásnak: testvért, barátot, szerelmet. De jön egy harmadik. Ő nem tartozik közéjük.


A társulat 2013-ban állt össze, egyelőre alkalmi társulatként, azzal a céllal, hogy színpadra állítsa Marius von Mayenburg: Lángarc című tabutémákra épülő kortárs drámáját. A kortárs német szerző olyan problémákat mutat fel ebben a darabjában, amiről nem illik beszélni: testvérek között vérfertőző kapcsolat, szülők és gyerekek végzetes egymásnak feszülése.


Az előadást ajkai Aranydeszka Fesztiválon mutatták be 2014 őszén.

Szereplők:

Kurt – Bársonyosi Dávid Olga – Tilinger Edina Ingrid – Bálint Betty Hans – Balla Richárd Paul – Bojkovszky Zsolt


Hang: Bojkovszky Zsolt; Fény: Illés Dávid

Rendező: Balla Richárd és a társulat

Az előadást csak 16 éven felülieknek ajánljuk!

Szeptember 13. vasárnap 18h

Vörösmarty Mihály Gimnázium (VMG) 13. D.

ÁLLÍTSÁTOK MEG ARTURÓ UIT!

Bertold Brecht drámája nyomán

A XXIV. Országos Diákszínjátszó Találkozó Arany Diploma

Különdíj: Papp Dániel, az átgondolt rendezői olvasatért, Pap Gábor, a zeneszerzői munkáért, Himpli Lénárd és Endrédi János a színészi munkáért


Bertolt Brecht zseniális darabja mindaddig érvényes lesz, amíg az emberek többsége anélkül szenved valamiféle elnyomás alatt, hogy ennek egyáltalán tudatában lenne. Amíg így lesz, minden kornak megszületik a maga Arturo Ui-ja, aki - felismerve és kihasználva a helyzetet – hatalomra tör. A kérdés csak az, ki állítja meg.


Szereplők: Ignácz Dániel, Himpli Lénárd, Klapka Liza, Kovács Kata Milla, Németh Kristóf, Szarandoglu Filipász, Szabados Adél, Tury Melinda, Almay Zsófia, Bardi Nikoletta, Cs. Nagy Adrienn, Darázsi Péter, Dávid Bernadett, Endrédi János


Zene: Pap Gábor

Rendező: Papp DánielSzeptember 13. vasárnap 20.30h

KB35 –Inárcs

ÉLETBEN RAGADTAK

(65 perc)

- az előadást Ethan és Joel Coen Egy komoly ember c. filmje inspirálta –


„- Biztos, hogy nem csúsztál meg véletlenül?- kérdi Nyuszi bölcsen.

- Hát valamelyest csúsznom is kellett… Ha az ember ott áll a csúszós folyóparton! Hogyisne! És ha valaki hátulról ráugrik az emberre… megcsúszik, persze.”

A. A. Milne: Micimackó kuckója


A Coen testvérek Egy komoly ember című filmjének történetéből kiindulva, de attól a legtöbb ponton elrugaszkodva, saját improvizációink alapján készítettük el jeleneteinket, amelyekben néha abszurd humorral, néha tragikummal közelítettünk a mindannyiunk által ismert, esetleg átélt élethelyzetekhez.


Játsszák: Bálint Petra, Boda Anna, Fazekas Anna Dorottya, Bozsoky Roland, Malik Gábor, Presenszki Gábor, Talapka Gergő


Rendezte: a csoport

A fény és hang: Czibóka Gábor és Ordasi Gábor


Programajánló

LEGFRISSEBB CIKKEINK
ROVATOK

Játékos folyóirat

Folyamatosan archiváljuk a Játékos régi lapszámait, olvass bele, mi volt a téma 20 évvel ezelőtt!

bottom of page