top of page
  • írta: nal

Paál Istvánról és a Paál István Diplomáról


A Magyar Szín-játékos Szövetség a 2006-ban adományozott első alkalommal Paál István Diplomát az előző színi évad legjobbnak ítélt színjátszó előadásának.


Korábban az elnökség javaslatára a közgyűlés döntött, ám gondot okozott, hogy nem láthatott mindenki minden szóba jövő előadást. Így a jelölhető előadások körét leszűkítettük a FESZT-FEST-en bemutatásra kerülő fesztiválgyőztes előadásokra és a döntés jogát átengedtük a FESZT-FEST-en konzultánsként működő, többnyire a hivatásos színházak vidékéről érkező kollégáknak.


A Diplomát Paál Istvánról, a 70-es, 80-as évek – sajnos már nem élő - emblematikus társulatvezető-rendező személyiségeinek egyikéről neveztük el. A Kontakt Rádió riporterének (Paróczai Csaba – Bakelit) kérésére - az ifjabb generációk kedvéért - Regős János beszélt arról, hogy ki volt és miért fontos nekünk Paál István.


- Van egy generáció, az 50-es évek elején születettek – magam is közéjük tartozom -, akik színházi szempontból a 70-es évek elején szocializálódtak. Nekünk – legalábbis nekem – három iránytűnk, meghatározó élményünk volt a színház világában: az egyik Fodor Tamás Stúdió K-ja, a másik Hegedűs Tibor Utcaszínháza, a harmadik pedig a Paál István által vezetett szegedi Egyetemi Színpad volt. Nagyon fontos színházi emberek kerültek ki abból a körből: Ács János és Árkosi Árpád rendezők, és egyik elnökségi tagunk, Solténszky Tibor dramaturg. Sok nagyszerű előadásuk volt, számomra kettő volt sodró erejével és erős hatásával máig is meghatározó. Az 1973-ban bemutatott Petőfi Rock az egyik, amely valójában egy végtelenített demonstráció volt, az első magyar rock musical, hiszen szinte végig fantasztikus zene szólt alatta. Rituálé volt, amely elemi erővel sodorta magával a nézőit. A másik a korábban játszott Kőműves Kelemen volt, Ács Jánossal a főszerepben. Úgy fizikai, mint szellemi értelemben rendkívüli előadás voltak ezek. Később Paál István helyzete Szegeden ellehetetlenült, de – akkor még szokatlan módon – befogadta a kőszínházi világ: előbb Pécset lett rendező, majd Szolnokon főrendező. Sok emlékezetes előadást készített, közte Az ember tragédiáját, a Tangót és a Hamletet. Később kisiklott a pályája is, élete is. Az egyik legnagyobb élő rendező volt, mégis elfogyott körülötte a levegő, nem voltak kíváncsiak rá. Igaz, nem volt könnyű ember. 1998-ban saját kezével vetett véget életének. Paál István valóban független színházcsináló volt, rendkívül szuggesztív egyéniség, aki olyan módon tudta úgy a színészeit, mint a nézőit magával ragadni, amihez foghatót azóta sem éltem át. Az évad legjobb színjátszó előadását elismerő Paál István Diplomában részesültek

(frissítve: 2016 - a szerk.): 2005-2006 Kompánia Színházi Társulat (Budakeszi) – Kárpáti Péter: Tótferi (rendezte: Lukács László) 2006-2007 Orfeusz Társulat (Tatabánya) – Spiró György: Kvartett (rendezte: László Tibor) 2007-2008 Apró Színház (Budakeszi) – Trebla, a bárány (rendezte: a társulat) 2008-2009 Fészek Színház (Gárdony) – Cziczó Attila: Fém (rendezte: Cziczó Attila) 2009-2010 Soltis Lajos Színház (Celldömölk) - Álomevők (koreográfus-rendező: Deák-Varga Rita) 2010-2011 Körmendi Kastélyszínház Társulat - Jasmine Reza: Művészet (rendezte: Szegezdi Róbert); és Laboratorium Animae Társulat - Játsszunk Oidipuszt!!! avagy Oidipusz (rendezte: Sardar Tagirovsky) 2011-2012 VMG Transzparens Csoport - Jövőképtelen (rendezte: Perényi Balázs és Somogyi Tamás) 2012-2013 Kókai János Társulat - Kívül tágasabb (rendezte: Kókai János); és Bárka Színpad (Léva, Szlovákia) - Székely Csaba: Bányavirág (rendezte: Újváry László) 2013-2014 Teleszterion Színházi Műhely - Szélkötő Kalamona (rendezte: Komáromi Sándor) 2014-2015 VMG 13D. - Állítsátok meg Arturo Ui-t! (rendezte: Papp Dániel) 2015-2016 ?

Programajánló

LEGFRISSEBB CIKKEINK
ROVATOK

Játékos folyóirat

Folyamatosan archiváljuk a Játékos régi lapszámait, olvass bele, mi volt a téma 20 évvel ezelőtt!

bottom of page