top of page
  • Szerző képeJátékos

Online színházi fesztivált rendez az AITA/IATA - Felhívás


"THEATRE IS MY LOVE" címen rendez online színházi fesztivált a Nemzetközi Amatőrszínházi Szövetség. Nevezni október 22-ig lehet.


A koronavírus járvány rendkívüli hatásait látva a Nemzetközi Amatőrszínházi Szövetség (AITA/IATA) is aggódva tekint az előadóművészeti területet érintő nehézségekre. Számos fesztivál elmaradt, az előadások szünetelnek, a társulatok elszigetelődnek egymástól a nemzetközi térben. Az alkotók és a színházi szervezetek az online platformokon kezdtek színházi eseményeket szervezni: fesztiválokat, konferenciákat, workshopokat és mesterkurzusokat is. A tapasztalatok rendkívül pozitívak voltak. Ezért az AITA / IATA vezetősége úgy döntött, hogy meghirdeti a THEATRE IS MY LOVE” elnevezésű nemzetközi online színházi fesztivált, melyet november 22 és 28 között rendeznek meg.

A fesztivál célja, hogy a kialakult helyzetben segítséget nyújtson az amatőr színházaknak, bemutatkozást biztosítson, és lehetővé tegye, hogy a különböző nemzetiségű társulatok megnézhessék egymás munkáit. A szervezők azt remélik, hogy az esemény megmutatja: a színházak a művészet erejével és innovatív módon képesek reagálni a világjárvánnyal járó korlátozásokra. A rendezvény keretében szakmai beszélgetések is zajlanak majd, ahol megtudhatjuk, hol tartanak manapság az amatőr színházi társulatok, és hogyan képesek működni a pandémia alatt. Arról is szó esik majd, mit lehet tenni ilyen körülmények között az amatőr szcéna megmentéséért, illetve művészi színvonalának biztosításáért.

A résztvevők köre:

A fesztiválra maximum 12 csoport kap majd meghívást. Feltétel az AITA/IATA-hoz való kötődés (pl. a Magyar Szín-Játékos Szövetség tagjaként).


A fesztiválon élőben stream-elt előadások és korábban rögzített - közönség előtt vagy közönség nélkül felvett - produkciók is helyet kapnak. (Az élő stream-re vállalkozó csoportoknak is szükséges előzetesen videófelvételt küldeniük a darabról a válogatók számára.)


Csak 18 év feletti színészek előadásait fogadják.


A találkozó nem versenyjellegű.


A szervezők kérnek minden fellépőt a helyi COVID-szabályozások betartására.


A kiválasztott társulatokat november 5 és 7 között értesítik.


Nevezési feltételek:

  • Az előadás 2018 január 1. után legyen rögzítve.

  • Az előadás felvételét tartalmazó linket és a további dokumentumokat a secretariat@aitaiata.net címre szükséges megküldeni.

  • A produkció legalább 40 és maximum 60 perces lehet

  • Az előadás műfaja lehet dráma, fizikai színház, mime, zenés vagy énekes produkció is

  • A válogatásnál előnyt jelentenek a vizualitásra épülő, non-verbális és erőteljes formanyelvek, egyedi rendezői látásmódok.

  • A válogatók különösen szeretnének olyan előadásokat is meghívni, amik a COVID-19 miatti korlátozásokra innovatív módon reflektálnak.

  • A társulatoknak a saját eredeti nyelvükön kell játszaniuk.

  • A jelentkezéseket október 12. és 22. között várják.

A fesztiválról további információ található az angol nyelvű felhívásban, letölthető innen:

Online Festival 22 - 28 Nov 2020 Eng
.pdf
PDF letöltése • 208KB

A nevezési lap pedig innen tölthető le:

Online Festival 22 - 28 Nov 2020 Applica
.
letöltése • 11KB

Comments


Programajánló

LEGFRISSEBB CIKKEINK
ROVATOK

Játékos folyóirat

Folyamatosan archiváljuk a Játékos régi lapszámait, olvass bele, mi volt a téma 20 évvel ezelőtt!

bottom of page