top of page
  • Szerző képeJátékos

Tengerjáró hajón tart premiert a Béta Társulat


November 25-én mutatja be Szürkület című előadását a fiatal színházalkotókból verbuválódott Béta Társulat. A produkció helyszínéül szolgáló egykori tengerjáró hajó az álom és valóság közötti köztes térré válik, amelyet az előadás során bebarangolnak a nézők.


A Béta Társulat és a TRIP Színház együttműködésével megvalósuló helyspecifikus előadást a Kassa hajón láthatja majd a közönség, Nyáry Pál rendezésében. Irodalmi alapanyagként Koffi Kwahulé A barbárok melankóliája című kortárs drámája és Neil Gaiman kultikus képregénye, a The Sandman szolgált.


Az elefántcsontparti származású francia író drámája sűrű és kegyetlen látlelete a jelenkori valóságunknak. A 2006-ban megjelent mű élesen rávilágít a 21. századi ember hétköznapjait meghatározó kérdésekre és konfliktusokra: a szexuális identitás, a hatalom és a közösség viszonya, a nők helyzete a társadalomban, az önazonosság és a felelősségvállalás problémájára.


Milyen feszültségeket generálnak az új hierarchia által bevezetett törvények? Hogyan próbálja egy zárt közösség feltartóztatni az oda betolakodókat?


A történet szerint egy meg nem nevezett ország meg nem nevezett nagyvárosának a peremén járunk. A frissen kinevezett rendőrkapitány feleségül veszi az egyik helybéli fiatal lányt, Baby Mo-t, hogy kiemelje „a bűn és az erkölcstelenség mocsarából.” Ő azonban még mindig szerelmes egykori iskolatársába, a helyi kisstílű drogdíler Zac-be. A szerelmi háromszögben és a bűnözéssel átszőtt, kilátástalan helyzetben összefonódik álom és valóság. A tragédia elkerülhetetlen.


Az alkotók számára az egyik legnagyobb inspirációt és kihívást a képregények és álmok világának színpadra vitele jelenti: "Többet szeretnénk a színpad és nézőtér klasszikus felosztásánál. A világok közötti átjárhatóság kérdése meghatározza a cselekményt: így törekszünk a hagyományos nézői attitűd megkérdőjelezésére, hogy mélyebb bevonódást és aktivitást érjünk el", írják az alkotók.

Az előadást a színészek által élőben játszott zene kíséri. Hangzásában az elektronikus, torzított hangok dominálnak, a zene és a zaj peremén mozogva, alapját törzsi és szertartásos rigmusok képezik. A hangszerelés azonban közelít a modern hangzás felé, így találkozik a szaxofon, elektromos gitár, trombita, zongora és konga.


Szereposztás: Kapitány - Árvai Péter Zac - Kabdebon Dominik Baby Mo - Trömböczky Napsugár Lulu - Őri Eszter ̋ Zenészek - Magasi Dalma, Szepes Anna, Tóvaj Ágnes, Lakatos Dániel, Nyáry Pál


Díszlet/jelmez: Molnár Anna, Petrovics Eszter Maszkok: Horváth Márk Dramaturg: Szepes Anna Asszisztens: Solténszky Ráhel Konzulens: Rácz Attila Rendező: Nyáry Pál ̋


A TRIP helyspecifikus színházat a Merlin és az Átrium korábbi vezetője, Magács László alapította. A város új izgalmas tereit fedezi fel és nyitja meg azok számára, akik igazán emlékezetes színházi élményre vágynak. "Az előadóművészet minden ágának képviselője összefog, hogy egy olyan élményt nyújtson, amely egyszerre hat minden érzékszervünkre, amely kiránt a napi rutinból, körbe vesz és elvarázsol."


Egy rövid videó a TRIP-ről:

A Béta Társulat "a feltételek nélküli színházcsinálás közös igényéből indult 2015 nyarán, amely idővel elég erősnek bizonyult ahhoz, hogy önálló színházi alkotóközösséggé formálódjon. Fiatal társulatként fontosnak tartjuk, hogy mindig partnerként tudjunk viszonyulni egymáshoz és azt, hogy merjünk kockáztatni, kísérletezni, a környezetünktől függetlenül a saját gondolatainkat megfogalmazni."


Az előadás eseménye a FB-on:

Comentarios


Programajánló

LEGFRISSEBB CIKKEINK
ROVATOK

Játékos folyóirat

Folyamatosan archiváljuk a Játékos régi lapszámait, olvass bele, mi volt a téma 20 évvel ezelőtt!

bottom of page