Színházi lecke - módszertani nap


Módszertani napot rendeznek február 16-án a Marczibányi téren. A különféle színházi tréningeket gyermek- és diákszínjátszó csoportvezetőknek, rendezőknek; drámatanároknak; színházi neveléssel foglalkozóknak; független színházi műhelyek munkatársainak; színház- és drámaszakos hallgatóknak; művészeti iskolák tanárainak; színi stúdiók tanulóinak; közművelődési szakembereknek; szakmabeli és szakmán kívüli érdeklődőknek ajánlják.


SZÍNHÁZI LECKE (16.) módszertani nap „Színház az egész…” a Marczibányi Téri Művelődési Központ és a Magyar Drámapedagógiai Társaság közös rendezvénye


(A rendezvény ideje alatt szakmai könyvek, kiadványok vásárolhatók.)


Helyszín: Budapest, II, kerület, Marczibányi tér 5/A 2018. február 16., szombat


ELŐADÓK

  • Góbi Rita (táncművész, koreográfus, táncpedagógus)

  • Pap Gábor (drámatanár, zeneszerző)

  • Zsigó Anna (dramaturg)

  • Kárpáti Pál (színész)

  • Bányai Tamás (világítástervező)

  • Dinyés Dániel (zeneszerző)

A program házigazdája:

  • Kaposi László drámatanár, rendező (a Magyar Drámapedagógiai Társaság elnöke)

  • Körömi Gábor drámatanár, rendező (a Magyar Drámapedagógiai Társaság alelnöke)


8.00 – Érkezés, regisztráció


9:00-9:45

MOZGÁSTRÉNING Góbi Rita táncművész, koreográfus, táncpedagógus vezetésével A tréningen rendezvényünk vendégei közül kb. 20 főnek lehetősége lesz résztvevőként is közreműködni.


9.55-10.45 VOKÁLIS TRÉNING Pap Gábor drámatanár, zeneszerző (a Magyar Drámapedagógiai Társaság elnökségének tagja) vezetésével A tréningen rendezvényünk vendégei közül kb. 20 főnek lehetősége lesz résztvevőként is közreműködni.


11:00-12:30 IMPROVIZÁCIÓ ÉS SZÖVEG Zsigó Anna dramaturg és Kárpáti Pál színész Hogyan készül improvizációk alapján színpadi szöveg? Hogyan lehet kötött improvizációkból előadást készíteni – írott szöveg nélkül? Mire jó a kanavász?


Létezés-impro, életszimuláció – Kárpáti Péter évek óta készíti előadásait az általa kifejlesztett improvizációs technikával. A próbafolyamat egyik meghatározó, bevezető szakaszában a színészekkel felkészülünk a szerepre, kialakítjuk a viszonyaikat. A színészek saját életéből, emlékeiből, személyiségéből kiindulva dolgozunk. Később helyzeteket teremtünk, ahol mindenki csak a valóság egy szeletét ismeri – ahogy az az életben is lenni szokott. Az imprók során a színészek élnek, léteznek, teszik a dolgukat. Nincsenek keresett helyzetek és színházi kényszerek. Meddig tart az impró és hol kezdődik a darab? Erre keressük a választ.


13:00-14:30 SZÍNHÁZI VILÁGÍTÁSTERVEZÉS – KEZDJÜK AZ ALAPOKNÁL Bányai Tamás világítástervező Gyakran találkozunk kisebb színházakban, művelődési házakban bemutatóhoz közeledve a problémával, hogy be kellene valahogy világítanunk az előadásunkat, de nem készültünk rá fel. Ismerjünk meg néhány szempontot, amelyek segíthetnek abban, hogy ne érjen olyan váratlanul minket ez a helyzet. És ismerjük meg az alapvető színpadi világítási eszközöket is, hogy tudjuk mit, mire használjunk.


15:00-16:30 A ZENE DRAMATURGIAI HATÁSA AZ IDŐRE Dinyés Dániel zeneszerző Az előadásban az auditív érzékelés időre gyakorolt hatását próbáljuk megfogalmazni. Hogyan változik a reális idő a zene hatására? Hogyan lehetséges egy mozdulatsort kizárólag a zene segítségével kinagyítani, felgyorsítani, vagy épp megállítani az időben? Ezekre a kérdésekre keressük a választ egy egyszerű kísérlet által az előadásban.


Információ, kapcsolat, részvételi szándék bejelentése: matitkar@marczi.hu; www.marczi.hu; www.drama.hu


Részvételi díj egész napra: 2500 Ft A Magyar Drámapedagógiai Társaság tagjainak egész napra: 1200 Ft Részvételi díj egy előadásra: 800 Ft


A fizetés módja: a részvételi díj fizethető átutalással (február 13-ig) vagy a rendezvény napján készpénzzel 8 órától.


A rendezvényen való részvételhez előzetes regisztráció nem szükséges!!!


Online díjfizetéshez bankszámlaszám: II. Kerületi Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft., 12001008-01351837-00100005 Raiffeisen Bank, kérjük, tüntesse fel, hogy Színházi lecke, és adja meg a résztvevő nevét. Számla a helyszínen átvehető, amihez számlázási adatokat kérünk: küldjék el az utalás napján a matitkar@marczi.hu emailcímre a számlázási adatokat (név/cím). Amennyiben a számlázási adatokat nem kapjuk meg, úgy a számla a résztvevő nevére lesz kiállítva. Számlázással kapcsolatos utólagos reklamációt nem áll módunkban elfogadni.


Támogató: Nemzeti Kulturális Alap Közművelődés Kollégiuma, II. Kerületi Önkormányzat

Programajánló

LEGFRISSEBB CIKKEINK
ROVATOK

06 Feb 2020

19h, MU Színház

07 Feb 2020

14h, DESZ24

28 Feb 2020

11h, Csabagyöngye Kulturális Központ

Please reload

Játékos folyóirat

Folyamatosan archiváljuk a Játékos régi lapszámait, olvass bele, mi volt a téma 20 évvel ezelőtt!

© 2015 Magyar Szín-Játékos Szövetség

  • Facebook B&W