top of page
  • Szerző képeJátékos

Színházi lecke - módszertani nap


Módszertani napot rendeznek február 16-án a Marczibányi téren. A különféle színházi tréningeket gyermek- és diákszínjátszó csoportvezetőknek, rendezőknek; drámatanároknak; színházi neveléssel foglalkozóknak; független színházi műhelyek munkatársainak; színház- és drámaszakos hallgatóknak; művészeti iskolák tanárainak; színi stúdiók tanulóinak; közművelődési szakembereknek; szakmabeli és szakmán kívüli érdeklődőknek ajánlják.


SZÍNHÁZI LECKE (16.) módszertani nap „Színház az egész…” a Marczibányi Téri Művelődési Központ és a Magyar Drámapedagógiai Társaság közös rendezvénye


(A rendezvény ideje alatt szakmai könyvek, kiadványok vásárolhatók.)


Helyszín: Budapest, II, kerület, Marczibányi tér 5/A 2018. február 16., szombat


ELŐADÓK

  • Góbi Rita (táncművész, koreográfus, táncpedagógus)

  • Pap Gábor (drámatanár, zeneszerző)

  • Zsigó Anna (dramaturg)

  • Kárpáti Pál (színész)

  • Bányai Tamás (világítástervező)

  • Dinyés Dániel (zeneszerző)

A program házigazdája:

  • Kaposi László drámatanár, rendező (a Magyar Drámapedagógiai Társaság elnöke)

  • Körömi Gábor drámatanár, rendező (a Magyar Drámapedagógiai Társaság alelnöke)


8.00 – Érkezés, regisztráció


9:00-9:45

MOZGÁSTRÉNING Góbi Rita táncművész, koreográfus, táncpedagógus vezetésével A tréningen rendezvényünk vendégei közül kb. 20 főnek lehetősége lesz résztvevőként is közreműködni.


9.55-10.45 VOKÁLIS TRÉNING Pap Gábor drámatanár, zeneszerző (a Magyar Drámapedagógiai Társaság elnökségének tagja) vezetésével A tréningen rendezvényünk vendégei közül kb. 20 főnek lehetősége lesz résztvevőként is közreműködni.


11:00-12:30 IMPROVIZÁCIÓ ÉS SZÖVEG Zsigó Anna dramaturg és Kárpáti Pál színész Hogyan készül improvizációk alapján színpadi szöveg? Hogyan lehet kötött improvizációkból előadást készíteni – írott szöveg nélkül? Mire jó a kanavász?


Létezés-impro, életszimuláció – Kárpáti Péter évek óta készíti előadásait az általa kifejlesztett improvizációs technikával. A próbafolyamat egyik meghatározó, bevezető szakaszában a színészekkel felkészülünk a szerepre, kialakítjuk a viszonyaikat. A színészek saját életéből, emlékeiből, személyiségéből kiindulva dolgozunk. Később helyzeteket teremtünk, ahol mindenki csak a valóság egy szeletét ismeri – ahogy az az életben is lenni szokott. Az imprók során a színészek élnek, léteznek, teszik a dolgukat. Nincsenek keresett helyzetek és színházi kényszerek. Meddig tart az impró és hol kezdődik a darab? Erre keressük a választ.


13:00-14:30 SZÍNHÁZI VILÁGÍTÁSTERVEZÉS – KEZDJÜK AZ ALAPOKNÁL Bányai Tamás világítástervező Gyakran találkozunk kisebb színházakban, művelődési házakban bemutatóhoz közeledve a problémával, hogy be kellene valahogy világítanunk az előadásunkat, de nem készültünk rá fel. Ismerjünk meg néhány szempontot, amelyek segíthetnek abban, hogy ne érjen olyan váratlanul minket ez a helyzet. És ismerjük meg az alapvető színpadi világítási eszközöket is, hogy tudjuk mit, mire használjunk.


15:00-16:30 A ZENE DRAMATURGIAI HATÁSA AZ IDŐRE Dinyés Dániel zeneszerző Az előadásban az auditív érzékelés időre gyakorolt hatását próbáljuk megfogalmazni. Hogyan változik a reális idő a zene hatására? Hogyan lehetséges egy mozdulatsort kizárólag a zene segítségével kinagyítani, felgyorsítani, vagy épp megállítani az időben? Ezekre a kérdésekre keressük a választ egy egyszerű kísérlet által az előadásban.


Információ, kapcsolat, részvételi szándék bejelentése: matitkar@marczi.hu; www.marczi.hu; www.drama.hu


Részvételi díj egész napra: 2500 Ft A Magyar Drámapedagógiai Társaság tagjainak egész napra: 1200 Ft Részvételi díj egy előadásra: 800 Ft


A fizetés módja: a részvételi díj fizethető átutalással (február 13-ig) vagy a rendezvény napján készpénzzel 8 órától.


A rendezvényen való részvételhez előzetes regisztráció nem szükséges!!!


Online díjfizetéshez bankszámlaszám: II. Kerületi Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft., 12001008-01351837-00100005 Raiffeisen Bank, kérjük, tüntesse fel, hogy Színházi lecke, és adja meg a résztvevő nevét. Számla a helyszínen átvehető, amihez számlázási adatokat kérünk: küldjék el az utalás napján a matitkar@marczi.hu emailcímre a számlázási adatokat (név/cím). Amennyiben a számlázási adatokat nem kapjuk meg, úgy a számla a résztvevő nevére lesz kiállítva. Számlázással kapcsolatos utólagos reklamációt nem áll módunkban elfogadni.


Támogató: Nemzeti Kulturális Alap Közművelődés Kollégiuma, II. Kerületi Önkormányzat

Σχόλια


Programajánló

LEGFRISSEBB CIKKEINK
ROVATOK

Játékos folyóirat

Folyamatosan archiváljuk a Játékos régi lapszámait, olvass bele, mi volt a téma 20 évvel ezelőtt!

bottom of page