top of page
  • Szerző képeJátékos

II. Kárpát-medencei Színjátszó, Drámaíró tábor


Augusztus 6. és 15. között rendezik meg a II. Kárpát-medencei Színjátszó, Drámaíró tábort, melyet elsősorban a Kárpát-medence magyarlakta településein élő nem hivatásos színjátszóknak, színjátszó rendezőknek és drámaíróknak ajánlanak. Jelentkezni július 1-ig lehet (meghosszabbítva JÚLIUS 8-ig!).


A Mikó András Alapítvány (Brassó, Erdély, Románia) és a Féling Színház (Békéscsaba, Magyarország), a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft és a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával megszervezi a

II. Kárpát-medencei Színjátszó, Drámaíró tábort


Helyszín: Székelyzsombor, Erdély, Románia A tábor időpontja: 2019. augusztus 06-15.


Előadók, táborvezetők:

  • Formanek Csaba (Budapest – rendező, színész, író – drámaíró workshop)

  • Bálint Ferenc (Brassó, Grimasz Színházi Csoport – rendező – színészmesterség, rendezés)

  • Hegedűs Ildikó (Győr – a Győri Nemzeti Színház, a Hold Színház rendezője – színészmesterség, rendezés)

  • Steinwender József (Békéscsaba – rendező, Féling Színház – színészmesterség, rendezés).

Ajánlott alsó korhatár 16 év, felső korhatár 45 év.


A tábor költségeihez való hozzájárulás 15.000 Ft/fő és/vagy ennek megfelelő RON, EUR, … (két részletben: 10.000 és 5.000 Ft).


Jelentkezési határidő: 2019. július 01.

(FRISS INFÓ: a jelentkezést JÚLIUS 8-ig meghosszabbították!!!)


Jelentkezés: a megadott jelentkezési lap kitöltésével, megküldésével a bizalom@gmail.com steinwender.jozsef@gmail.com címekre. Mobil: +36/20/938-99-06


A JELENTKEZÉSI LAP letölthető INNEN


A táborról röviden: A Kárpát-medence magyarlakta településein élő nem hivatásos színjátszóknak, színjátszó rendezőknek és drámaíróknak ajánljuk a tábort.


Azt szeretnénk, ha Erdély, Partium, Délvidék (szlovéniai, horvátországi, szerbiai magyarok), Felvidék, Kárpátalja, Magyarország, területéről jelentkeznének színjátszók, drámaírásra vállalkozók/fiatal drámaírók


Az intenzív program keretében – a tervek szerint és jelentkezők számának függvényében – három 8 fős színész és egy 8 fős drámaíró csoportot kívánunk szervezni. (A színész csoportokhoz csatlakozhat 1-1 fő színjátszó rendező.)


Minden további, itt nem szereplő részletről érdeklődhet a steinwender.jozsef@gmail.com címen.

Drámaíró workshop (Formanek Csaba) programterv


„Olyan módszerre van szükség, amely az ige hatalmát a gondolat válságán keresztül a tett erejébe tudja átvitetni. A szót a gondolatban fel tudja hevíteni. Amikor a szó felrobban, az a tett. Csak akinek a szó birtokában van, az cselekszik.” (Hamvas Béla: Mágia szutra)


A drámaírás és a színház számomra elsősorban mágia. Önmagunk és világ megismerésének titokzatos útja, lehetősége, vagy legalábbis kísérlete. A varázslat nem mindig sikerül. Vagyis nagyon ritkán sikerül. Talán mert nem nyúlunk elég mélyre, nem járunk be elég tévutat, nem vagyunk elég bátrak feltárni saját esendőségünket. Szerencsére ott van a humor: nyugodtan kinevethetjük magunkat, a halálos komolyságunkat, és kétségbeesésünket, hogy nem sikerül igazán tragikusan és hatásosan marcangolni a lelkünket.


Ezen a workshopon a tragikus és komikus határainkat is fogjuk feszegetni. A résztvevőkkel megkeressük azt a témát, amiről - bár lehetetlennek tűnik - muszáj beszéljünk. Ami a leglényegesebb kérdés az életünkben. Ami semmilyen más módon nem mondható el. Amihez drámai helyzeteket, figurákat kell teremtenünk. Ami színpadra kívánkozik. Ahol a szó „felrobban”, és tetté változik. Azt az utat keressük, ami a saját személyes színházunkhoz vezet. Ami minden ízében az érintettségünktől fűtött. Amire a szellemünk, a lelkünk és a testünk minden mozzanata a garancia. Aztán, ha kedvünk tartja, kinevetjük magunkat, vagy hagyjuk, hogy mások nevessenek ki minket. Tragédiába és komédiába fullasztjuk magunkat. Jól hangzik, nem?


A kurzus résztvevőitől kérem, hogy a fentiek szellemében egy dráma tervével és egy megírt jelenettel érkezzenek.


Tervezett menetrend a tábor első felére:


I. Az ihlettől a bemutatóig – 4 különböző színdarabom példáján keresztül szemléltetem a drámaírás lehetséges lelki és technikai fázisait.

  1. Factura Lamiacea, avagy az árvacsalánfélék családjához való teremtő vonzás törvényeiről – egy feldolgozhatatlan szerelmi élmény feldolgozása a mágikus realizmus segítségével

  2. Senki se mer egyedül élni – bezárkózás és kinyílás egy párkapcsolat dinamikájában, a képzelet és az érzékelés határvidékein

  3. Hádész – Látomások az Alvilágból – komédia a személyiségünk árnyképeiről, az öntudat helyreállítása

  4. Likvidátor – A felszámoló – modern moralitásjáték a fiatalság eltékozlásáról. (Készülőben lévő színdarabom, melynek tervével másodjára is Örkény István drámaírói ösztöndíjat nyertem.)

(A darabok szövegkönyvét a jelentkezőknek a workshopot megelőzően elküldöm.)


II. A résztvevők munkaterveinek ismertetése, a megírt jelenetek felolvasása, visszajelzések


III. A drámatervek és a megírt jelenetek továbbfejlesztése. Nyelvi, dramaturgiai, szcenikai, rendezői szempontok. Ritmus, dinamika. További jelenetvázlatok, dialógusok, monológok. Írásgyakorlatok.


A tábor második felére:


Mivel a rendelkezésre álló idő nem elegendő egy teljes darab megírására, az egyéni írói munkát a tábor kb. felénél abbahagyjuk, és egyetlen közös „előadást” készítünk a csoporttal, melynek témája és célja a meglévő drámatervek és tapasztalatok kollektív prezentációja.


A workshop után mindenki szabadon eldöntheti, hogy saját írói tervét a későbbiekben megvalósítja-e.


A résztvevők tehát írói és színészi – esetleg rendezői - munkát is fognak végezni / végezhetnek, egyéni és csoportos alkotásra is lehetőség nyílik majd.


Bármilyen kérdéssel forduljatok hozzám bizalommal: formanek.csaba@gmail.com