top of page

Stabilitás a négyzeten - RÉV Színház 2018.


A győri RÉV Színháznak minden előzetes tervét sikerült megvalósítania 2018-ban. Új előadások, koprodukciók, fesztiválok és díjak szegélyezték tavalyi évüket, az idei cél, hogy ezt a stabilitást megőrizzék. Balla Richie, a társulat vezetője válaszolt évértékelő kérdéseinkre.


- A korábbi tervekhez képest hogy sikerült számotokra a társulat 2018-as éve?


Balla Richie: Szinte hihetetlen, de ismét minden összejött, amit tavaly elképzeltünk. De szeretnénk már végre hozzászokni, ezekhez a kis csodákhoz és nem mindig meglepődni, hogy „már megint összejött”. Négy előadást említettem tavaly: - Januárban mutattuk be a KB35 Inárccsal koprodukcióban othello című előadásunkat, ami azóta több fesztivált is megjárt, díjakat nyert, nagyon szeretjük a produkciót. - a Pillangó című monodráma már hármas együttműködésben jött össze a RÉV, az FAQ és a KB35 Inárcs együttműködéséből. Tárnoki Márk (FAQ) rendezésében, Szivák–Tóth Viktor (KB35) dramaturgiai munkájával, Kuti Letícia látványtervével, Bojkovszky Zsolt zenei támasztásával, Bálint Betty szervezési munkájának köszönhetően, jómagam pedig a játszom az előadást. - Bár ez már 2019-re előre tekint, de január 20–21-én lesz a következő előadásunk, Perényi Balázs rendezésében, Tóth „Tóga” Gábor pedig a dramaturgiai feladatokat látja el. 146 nap címmel az előadás Győrben és Budapesten is látható lesz (febr. 3. 20h – MU Színház).

- És már készítjük elő a következő színházi nevelési előadásunkat is.

othello

- A 2018-es év alapján melyik lenne az a 3 szó vagy kifejezés, mellyel a társulat munkáját jellemezni tudnád? Miért éppen ezek?


B. R.: Stabilitás. Terveztünk és szépen tartottuk is magunk hozzá, és ezt mind a támogatási / pályázati oldalról, mind pedig időtervezésben sikerült jól megtámasztani. 100+. Színházi nevelési és színházi előadásaink, valamint a drámás foglalkozásaink száma meghaladta a száz alkalmat, egészen pontosan 129 alkalmat tartottunk összesen. Ami egy 5 fős társulat esetében elég szép számnak mondható. Sőt! Színház. Idén ősszel úgy döntöttünk, hogy elköszönünk hosszú nevünktől és egy – a jelenlegi működésünket jobban meghatározó nevet választunk magunknak - így szeptembertől már RÉV Színházként működünk!


- Melyik előadásotok próbáira emlékszel vissza a legszívesebben?


B. R.: Az én esetem speciális, hiszen társulatvezetőként az első rendezésemen is átestem idén – Szivák–Tóth Viktor mellett társrendezőként az othellóban -, valamint egy monodrámát is engedélyezett nekem a társulat, amiért nagyon hálás vagyok. De a többiek is nagyon bírták az othellot, és most Balázzsal is nagyon remek dolgozni. Na szóval minden jó volt, van ilyen!

Pillangó

- Volt-e olyan workshop, műhelymunka, színházi tréning, ami előrelendítette a csapatot, és amit akár másoknak is ajánlanál?


B. R.: Perényi Balázs ajánlására találkoztunk Hernádi Krisztával, aki a beszédtechnikánkat igyekszik rendbe tenni. Egy ilyen jellegű tréningre már régóta szükségünk van, így a következő időszakban is szeretnénk minél több ilyen jellegű találkozót megszervezni.


- Melyik előadásotokat játszottátok a legtöbbször ebben az évben? Miért éppen azt?


B. R.: Idén a Kerekasztal Színházi Nevelési Központtal közös Nem állunk meg című előadásunkat játszottuk a legtöbbször, összesen 33 alkalommal. Ennek oka leginkább az, hogy koprodukcióként sokkal több lehetőségünk van műsorra tűzni az előadást, illetve az eddigi években az általános iskolás korosztály többnyire háttérbe szorult, most szeretnénk őket is minél több alkalommal helyzetbe hozni.


- Melyik az a 3 szó, ami az új évben előttetek álló feladatokat meghatározná? Miért ezek?


B. R.: Nyitás / zárás. Szeretnénk újabb és újabb koprodukciókat, de emellett saját, belső produkciókat is létrehozni. Még egyelőre konkrétumokat nem mondanék, de egy általunk is sokra tartott színházi nevelési társulattal, valamint két független, vidéki társulattal is tervezzük az együttműködést. Stabilitás a négyzeten. Jó lenne legalább ennyire tervezhető évet kifogni és reménykedni abban, hogy ez már mindig így lesz. Láthatóság. Szeretnénk minél több helyen, városban, fesztiválon, osztályban, iskolában, találkozón, konferencián megfordulni és megmutatni magunkat, előadásainkat.


- Hogyan látjátok, 2019-ben mi lehet a Magyar Szín-Játékos Szövetség legfontosabb, reálisan elérhető célkitűzése?


B. R.: Hasonlóan remek fesztiválokat létrehozni, ahogy eddig és idén is. Szakmai konferenciákat létrehozni, ahol megoszthatjuk egymással örömeinket, bánatainkat. És ezúton is köszönet mindenért az MSzJSz-nek.


- Ha tanácsot kérne tőled a kulturális államtitkár, miket javasolnál neki a(z amatőr) színházi terület jobb működése érdekében?


B. R.: Bízzon a fővárosi és vidéki függetlenekben egyaránt.


(fotók: Mezősi Kristóf,

othello fotó: Andráska Gábor)

Commentaires


Programajánló

LEGFRISSEBB CIKKEINK
ROVATOK

Játékos folyóirat

Folyamatosan archiváljuk a Játékos régi lapszámait, olvass bele, mi volt a téma 20 évvel ezelőtt!

bottom of page