top of page
  • Regős János

Regős János színművei


Négy szövegkönyvet közlünk most Regős Jánostól, melyeknek színpadi változatait a 90-es években, illetve a 2000-es évek elején mutattak be a Szkéné Színházban. A Piroska, a Don Quijote kalandjai, a Frutta di Mare és a Rejtő Jenő-átirat, a Tizennégy karátos autó mostantól letölthetők a Játékosról.


A címekre kattintva letöltheted a darabokat!


PIROSKA - családi hisztériák - tragikus bohózat -


"A hisztéria hatásosságának egyik oka biztosan az, hogy a néző kifejezetten undorodik tőle, megszégyenül általa, hiszen kénytelen közvetlenül jelen lenni e kínos műalkotás megszületésénél. A hisztériával szemben támasztott legfontosabb követelmények: az időszerűtlenség, a céltalanság és a nagy hangerő. A hisztéria sajátosságai megkövetelik az idegrohamtól - mint a hisztéria tartalmi alapjától - a gyorsaságot, a tömörséget és a visszafordíthatatlanságot. A szereplők legyenek elvetemültek, mohók, elszántak és ha kell, riadalmat keltők."


Bemutató: 1993., Szkéné Színház

Szereplők: Tamási Zoltán Felhőfi-Kiss László Dióssi Gábor Pintér Béla Nádasdi László Thuróczy Szabolcs


Don Quijote kalandjai - színházi szövegkönyv hat színészre -


"Te kicsinyhitű szolga! Tudnod kell, hogy én az égnek rendelése szerint arra születtem, hogy ebben a mi vaskorunkban az aranykort támasszam fel újra. Így hát e fák tompa és zűrzavaros susogása, e rémes morajlás, e fülünket sértő és sebző ütések és csapások mind az én lelkemet ébresztik és máris égek a vágytól, hogy egy újabb, rettenetes kalandba bocsátkozzam."


Bemutató: 1998.11.13., Szkéné Színház

Szereplők: Don Quijote: Dióssi Gábor Sancho Panza: Thuróczy Szabolcs Dulcinea: Szemerédy Virág Oriana: Enyedi Éva Tudósító: Hernádi Csaba Baccalaureus: Pintér Béla

FRUTTA DI MARE - zenés európai illatjáték, három felvonásban, előjátékkal -


"Igen, legyőzhetetlenek voltunk. Nekünk mindenünk megvolt. Jól ment az üzlet. Luxus életet éltünk. A lakásunk ablakai a tengerre néztek. La fenetre. La... les fenetres donnent sur la mer. Rólunk beszélt egész New York, az újságok. A Village Voice például. Nekünk irigyeink voltak. Minket mindenki irigyelt."


Bemutató: 1997.02.14., Szkéné Színház

Szereplők: Jacqueline, elvált amerikai asszony, vissza akarja szerezni volt férjét: Szabó Annie Willi, a volt férj, jóképű, dinamikus fiatalember: Felhőfi-Kiss László Concetta, fiatalasszony, gyereket szeretne: Balogh Margit Cezare, Concetta férje, üzletember: Dióssi Gábor Blanche, táncosnő szeretne lenni és múzsa: Láng Annamária Freddy, a legjobb orr, igazságérzete is kivételes, de sajnos néha elveszti a fejét: Nádasy László Leopold, német pszichiáter, komoly és megfontolt fiatalember: Pintér Béla Felícia, fiatal lány, fejlövés érte, így sok mindenre nem emlékszik, terhes: Nagy Beáta Pierre, koreográfusnak készül, kicsit erotomán: Stubnya Béla Bernadette Decoursé, családanya, verseket ír: Zöldhegyi Sarolta Bertrand Decoursé, családfő, parfümgyáros: Árkosi Árpád Egyik apáca: Enyedi Éva Másik apáca: Sárdi Petra Harmadik apáca: Király Anita


"Kínos kényszerhelyzet szülötte ez az egész. Szóval, tavaly az NKA színházi pályázatán nyertünk egy komolyabb összeget Rejtő Jenő „A tizennégy karátos autójának” bemutatására. A szövegkönyv ismeretében a pályázó úgy döntött, hogy inkább a „Csontbrigádot” adjuk elő. A kuratórium elutasította címváltoztatási kérelmünket. De ez az egész olyan lassan zajlott, hogy közben letelt a prenatális időszak, és megszületett a Csontbrigád, egy konzisztens, sikeres Rejtő adaptáció. Ekkor - menteni a menthetőt, vagyis a pénzt! - ”A tizennégy karátos autó és a Csontbrigád” címmel próbálkoztunk, hogy majd valami bevezető függelékszerűségként előadjuk a 14 karátost is. Na, így jött létre ez az egész, bevezetőként és utólag, zavaros függelékként valami máshoz, amihez semmi köze. A kuratórium persze ehhez sem járult hozzá, ezért adjuk most elő önálló darabként. Aki Rejtő darabot is akar látni, annak továbbra is a Csontbrigád előadásunkat ajánlom figyelmébe."


Bemutató: 2008.12.19., Szkéné Színház

Szereplők: Narrátor; Lakáj; Ezred Pszichológus: Tamási Zoltán Gorcsev Iván: Deák Tamás Vanek B. Eduárd: Szabó Attila Ferenc Anette Laboux: Szentes Kata Gustave Laboux; Bertinus professzor: Berecky Péter de Bertin tábornok; Marivieux titkár; Douvadier tábornok; Bigeur: Regős János Porteniff; Pincér; Boisson; Gafirone: Robin László Rendőr; Verdier őrmester; Privát Elek: Ficzere Béla Lingeström báró; Mehár a török: Dióssi Gábor Laura de Pirelli; Ezredes: Zöldhegyi Sarolta (zongora): Simon Attila

Comments


Programajánló

LEGFRISSEBB CIKKEINK
ROVATOK

Játékos folyóirat

Folyamatosan archiváljuk a Játékos régi lapszámait, olvass bele, mi volt a téma 20 évvel ezelőtt!

bottom of page