top of page
  • Szerző képeJátékos

Progress Sopron 2019. - Felhívás


Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Soproni Petőfi Színház, valamint a Magyar Szín-Játékos Szövetség újra meghirdeti Magyarország első számú nemzetközi fesztiválját, Sopronban. A szeptember 21-25. között zajló találkozóra április végéig lehet jelentkezni.


PROGRESS SOPRON 2019 Nemzeti és Nemzetközi Amatőrszínházi Fesztivál 2019. szeptember 21–25. között

(A versenyprogram és a meghívás 2019. szeptember 21-26-ig szól, érkezés napja 21., távozás napja 26.)


A soproni Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban és a Soproni Petőfi Színházban megvalósuló 2019. évi fesztiválra hazai és határokon túli magyar, valamint külföldi felnőtt amatőr színjátszó együttesek jelentkezését várjuk. A fesztivál alkalmat teremt egymás munkáinak megismerésére, a bemutatásra kerülő előadások neves szakmai zsűri előtt való megmérettetésére, valamint verseny-jellegéből fakadóan egyes produkciók díjazására.


A fesztiválra 11 csoport, illetve 1 tartalék csoport meghívását tervezzük (4 hazai, 5 külföldi csoport és 2 gyermekeknek szóló előadás).

A versenyprogram produkcióinak válogatását a Magyar Szín-Játékos Szövetség által javasolt művészeti vezető, Komáromi Sándor rendező / drámatanár végzi. A válogató bizottság tagjai Pataki András (igazgató-főrendező Soproni Petőfi Színház, Pro Kultúra Sopron Nonprofit KFT.), Regős János (Msz-Jsz elnök),


Együttműködő partnerek: VIMKA (Vidéki Műhelyek a Kulturális és Színházi Alapellátásáért Egyesület), Sopron Pro Kultúra Non Profit Kft., Soproni Petőfi Színház, Nemzeti Színház

Fővédnökök: Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, valamint Dr. Fodor Tamás Sopron Megyei Jogú Város polgármestere. Támogatók: Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata, EMMI, NKA.


A fesztivál 2019-ben a Pán-Európai Piknik és a vasfüggöny lebontásának harmincadik évfordulójának jegyében kerül megrendezésre.


Nevezhető bármilyen stílusú és műfajú produkció, amelynek premiere 2017. június 01. és 2019. március 15. közötti időszakra esett/esik, időtartama nem haladja meg a 90 percet, s amelynek szereplői és technikai segítői együttesen nem haladják meg a 12 főt, és a 12 főből legalább 9 játszik az előadásban. (A válogató bizottság fenntartja a jogot, hogy indokolt esetben eltekintsen az előírásoktól.)


A jelentkezés egyéb KÖTELEZŐ feltételei:

  • jelentkezési lap kitöltése és jelentkezési határidőig a megadott címek valamelyikére való eljuttatása

  • az előadásról készült teljes felvétel csatolása (működő ONLINE link, vagy működő DRIVE megosztás)

  • angol nyelvű felirat és/vagy nézőknek osztott pontos szinopszis vállalása az előadáshoz

  • meghívás esetén kötelezettségvállalás a TELJES fesztiválon való részvételre


JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ: 2019.04.15. (postára adás határideje) ONLINE JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ: 2019.04.30. éjfél


DÖNTÉS A MEGHÍVÁSRÓL: 2019.05.30-ig.


A műfaji és formai sokszínűségre törekedve várjuk a jelentkezéseket, ha azok megfelelnek a nevezési szempontoknak. A fogadó város által kínált játszóhelyek között nagyszínpad, kamaraszínházi tér, valamint speciális helyszínek is szerepelnek (szabadtér, pince).


A zsűri minden résztvevő előadást nyilvános szakmai beszélgetés keretében értékel. A zsűri azon neves nemzetközi és hazai szakemberekből áll össze, akik jártasak az amatőr színházi világ mai törekvéseiben is.


Kérjük mellékletben megküldeni azt is, van-e egyéb, a fesztivál ideje alatt spontán játszható szabadtéri produkciója, illetve lehetőség esetén szeretne-e a fesztivál keretében szervezett színházi workshopon részt venni.


Előnyt jelent a jelentkezések elbírálásánál a Nemzetközi Amatőr Színházi Szövetség (AITA/IATA) országos szervezeteinek ajánlása.


A jelentkezési lapnak (lásd a mellékelt dokumentumot) tartalmaznia kell magyar és/vagy angol nyelven:

  • a fellépő színház / társulat / csoport részletes bemutatását, eredményeit

  • az előadás leírását, szinopszist

  • az előadás részletes technikai igényeit

  • online nézhető verzióhoz vezető működő linket az előadásról

  • három lehetséges időpontot, amikor a nevezett előadást a válogató megtekintheti


A nevezéseket a következő címre várjuk: sopronprogress@gmail.com


A JELENTKEZÉSI LAP letölthető INNEN.


Mind a hazai, mind a külföldi csoportok fesztiválon való részvételéről a művészeti vezető dönt a jelentkezési feltételek figyelembevételével. A fesztiválprogramban való részvételről a döntést a szervezőbizottság nyilvánosságra hozza, és arról a jelentkezőket értesíti 2019. június 10-ig.


A fesztivál szervezői a meghívott együtteseknek szállást (kollégium), étkezést (étkezési utalvány hozzájárulást) és próbalehetőséget, valamint a fesztivál kísérő rendezvényeibe való bekapcsolódási lehetőséget biztosítanak. A rendezvényre való utazás és a szállítás költségeit a résztvevő együttesnek kell állnia. Az előadások regisztrációhoz kötöttek (a fesztivál ideje alatt a helyszínen lehetséges). A száznál kevesebb nézőt befogadó térben előadott produkciókból lehetőség szerint több előadást kell tartani.


A nemzetközi megfigyelők, érdeklődők (színházi szakemberek, fesztiválszervezők, kulturális menedzserek, kritikusok) részvételét örömmel fogadják a fesztivál szervezői.


Sopron, 2019.02.10.


A Szervezőbizottság

Comments


Programajánló

LEGFRISSEBB CIKKEINK
ROVATOK

Játékos folyóirat

Folyamatosan archiváljuk a Játékos régi lapszámait, olvass bele, mi volt a téma 20 évvel ezelőtt!

bottom of page