top of page
  • Szerző képeJátékos

Bácskai- és Solténszky-díjakat adott át az ODE


Az Országos Diákszínjátszó Egyesület (ODE) fennállása jubileumi, harmincadik évében, 2019-ben évente átadásra kerülő díjakat alapított. A járványhelyzet miatt a folytatásra két év után, 2021. október 24-én került sor Pécsen, amikor a Solténszky Tiborról és Bácskai Mihályról elnevezett elismeréseket vehette át két drámapedagógus és egy diákszínjátszó műhely.


A Solténszky Tibor-díjat azon személyek kaphatják meg, akik munkásságukkal kiemelkedő eredményeket értek el a drámapedagógia és a diákszínjátszás területén. Solténszky Tibor Paál István egyetemi színjátszójaként tevékenykedett, majd dramaturgként vált elismert szakemberré. A diákszínjátszó találkozók szinte állandó zsűritagjaként segítette az ODE munkáját.


A Bácskai Mihály-díjat olyan szervezetek, műhelyek és egyesületek kaphatják meg, amelyek az elmúlt években vagy évtizedekben sokat tettek a magyarországi diákszínjátszásért, otthont teremtve ezzel a felnövekvő generációk számára. Bácskai Mihály a szentesi drámaműhely alapítója, ahonnan sokan indultak és lettek sikeresek művészi pályafutásuk során, köszönhetően az ott megszerzett alapoknak.


2021-ben háromfős bizottság döntött az ODE díjainak odaítéléséről. A jelölést a szervezet bármely tagja megtehette, a bizottság a jelöltek közül választotta ki a díjazottakat. A bizottság tagjai Golden Dániel (drámapedagógus, a Színház- és Filmművészeti Egyetem és a Vörösmarty Gimnázium tanára), Orbán Edit (drámapedagógus, a kecskeméti Katona Diákszínkör alapítója), Demarcsek Zsuzsa (drámapedagógus, a Vásárhelyi László Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója).

2021-ben Solténszky Tibor-díjban részesült „A hazai diákszínjátszás területén végzett kiemelkedő diákszínjátszó-rendezői és csoportvezetői tevékenységéért” Sárosi Gábor, a kecskeméti diákszínjátszó műhelyek drámatanára, az Országos Diákszínjátszó Egyesület korábbi elnöke, továbbá Tölgyfa Gergely drámatanár.


2021-ben Bácskai Mihály-díjat kapott „A hazai diákszínjátszásnak generációkon átívelő, otthont teremtő tevékenységéért” a Fodor Mihály Színjátszó Tábor.

forrás-fotók: ODE

Yorumlar


Programajánló

LEGFRISSEBB CIKKEINK
ROVATOK

Játékos folyóirat

Folyamatosan archiváljuk a Játékos régi lapszámait, olvass bele, mi volt a téma 20 évvel ezelőtt!

bottom of page