top of page
  • Szerző képeJátékos

Díjak és minősítések Mosonmagyaróvárról


A Mosonmagyaróvári Kulturális Egyesület május 10. és 12. között rendezte meg a XXIX. Moson Megye Színjátszó Találkozót a Flesch Károly Kulturális Központban.


Május 10-én telt házas előadásban a jánossomorjai MOSON-SZÉL Kulturális, Szabadidő Egyesület színjátszóinak a Neoton együttes dalaira épülő Szép nyári nap című musicalját láthatta a közönség, óriási sikert aratva.


A színjátszó találkozó versenyprogramja szombaton délelőtt kezdődött. A város nevében Keszeiné Siklósi Zsuzsanna, Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata Társadalmi Kapcsolatok Bizottságának tagja és Nagy Sándor, a Mosonmagyaróvári Kulturális Egyesület elnöke nyitotta meg a rendezvényt. Nagy Sándor kiemelte, hogy az elmúlt közel harminc évben a színjátszó rendezvény a kárpát-medencei magyar anyanyelvű amatőr színészek találkozójává nőtte ki magát. A találkozó a szervezők szándéka szerint az idén is sokszínű, a programba beválogatott 20 produkció reprezentálja a nem hivatásos színjátszást. Külön köszöntötte a zsűrit alkotó Kiss Lászlót (Budapest), a Magyar Szín–Játékos Szövetség alapító elnökét, minősítő zsűritagot, Pápai László (Sopron) rendezőt, minősítő zsűritagot és Gergye Rezső (Vasvár) rendezőt, a Nagy Gáspár Művelődési Központ igazgatóját, akik évek óta szakmai tanácsaikkal segítik a színjátszó csoportokat, s döntöttek a 10 díjról és 3 fődíjról.


Ezt követően az amatőr színészeké lett a főszerep. Egymás után mutatkoztak be a gyermek-, diák- és felnőtt csoportok, akik a legkülönbözőbb műfajú színjátékokat állították színpadra. A bemutatókon a csoportok egymás produkcióját megtekintve hatalmas tapssal adtak hangot elégedettségüknek.

A kétnapos nonstop bemutatók után, vasárnap került sor az ünnepélyes eredményhirdetésre és díjátadásra. A zsűri nevében Kiss László zsűrielnök értékelt, magas színvonalúnak értékelve a látott produkciókat. Kiemelte a határon túli színjátszó csoportok teljesítményét, akiket nagy várakozással tekintettek meg, s idén sem okoztak csalódást. A bemutatott darabok rengeteg eredeti rendezői elképzelést tartalmaztak, nagyszerű színházi élményekkel megajándékozva a műértő közönséget. A város nevében Pausits István önkormányzati képviselő köszöntötte a résztvevőket és adott át díjakat.


Valamennyi résztvevő csoport emléklapot vett át a zsűri tagjaitól, majd a díjátadásra került sor.

A Moson Megye Színjátszó Találkozó fődíjait három csoport vehette át:


1. Katona Kamra Színtársulat (Kecskemét) Katona József: Jeruzsálem pusztulása (szomorújáték)


2. Fókusz Gyermekszínpad, Dunaszerdahely (Szlovákia) Andersen alapján: A császárnő új ruhája (színpadi játék)


3. Egy Maszk Drámaműhely (Miskolc) Slawomír Mrozek: Özvegyek (abszurd komédia)


A Moson Megye Színjátszó Találkozó szakmai egyéni és csoportos díjai:


1. Kiváló kollektív játék díja: Ujhelyi Drámakör (Mosonmagyaróvár, Ujhelyi Imre Általános Iskola) Czifrik Balázs: Hajnali alkony (színjáték)


2. Rendezői díj: Hegedűs Ildikó (Öröm-híresek Színjátszó Csoport, Győr) Arany János: A fülemile (verses mesejáték)


3. Társadalmi érzékenységért díj: Novus Ortus Kamara Diákszínpad, Dunaszerdahely (Szlovákia) Színészfarm (színmű)


4. Kiváló színpadi látvány díja: Piarista Diákszínpad, Mosonmagyaróvár Babay József: Postaláda (szatíra)


5. Színészi díj: Őri Benjamin (Piarista Diákszínpad, Mosonmagyaróvár) Babay József: Postaláda (szatíra)


6. Színészi díj: Czipa András (Egy Maszk Drámaműhely, Miskolc) Slawomír Mrozek: Özvegyek (abszurd komédia)


7. Színészi díj: Varga Zaránd Ágoston (Fókusz Gyermekszínpad, Dunaszerdahely, Szlovákia) Andersen alapján: A császárnő új ruhája (színpadi játék)


8. Színészi díj: Turczi Mátyás (Fókusz Gyermekszínpad, Dunaszerdahely, Szlovákia) Andersen alapján: A császárnő új ruhája (színpadi játék)


9. Rendezői díj: Magyar Gaál Lívia (Tekergők Színjátszó Csoport, Nyárasd, Szlovákia) Arany János: A fülemile (dramatikus játék)


10. Kimagasló kollektív játék díja: (Fókusz Diákszínpad, Dunaszerdahely, Szlovákia) Janne Teller: Semmi (színpadi játék)


A minősítő zsűritagok (Kiss László és Pápai László) döntöttek a Magyar Szín-Játékos Szövetség által adományozott országos minősítésekről.


Arany minősítésű produkció

1. Katona Kamra Színtársulat (Kecskemét) Katona József: Jeruzsálem pusztulása (szomorújáték), rendező: Sárosi Gábor


Ezüst minősítésű produkció:

1. Moson-Szél Kulturális, Szabadidő Egyesület (Jánossomorja) Bőhm-Korcsmáros: Szép nyári nap (musical), Rendező: Jégh Dávid


2. Egy Maszk Drámaműhely (Miskolc) Slawomír Mrozek: Özvegyek (abszurd komédia), rendező: Nádasi Erika


Bronz minősítésű produkció:


1. H(felület) Színjátszó Csoport (Budapest) Kocsis Nándor: Kondiban (színjáték), rendezők: Kocsis Nándor, Kovács Dominik


2. Piliscsabai Amatőr Színjátszókör (Piliscsaba) Csehov: A dohányzás ártalmasságáról (monológ), rendező: Pokrócz Enikő


3. Paksi Amatőr Színjátszók (Paks) Kormányos Ákos: Éjjeliszekrény (dráma), rendező: Vida Zsolt


Minősített produkció: 1. NoName Színjátszó Csoport, Mosonszolnok Arany János: A fülemile (szatíra), rendező: Gősi Anna


Nagy Sándor a színjátszó találkozó végén köszönetet mondott a rendezvény támogatóinak, Mosonmagyaróvár Önkormányzatának, Nemzeti Kulturális Alapnak és az Emberi Erőforrások Minisztériumának. Azzal búcsúzott, hogy 2020-ban a Mosonmagyaróvári Kulturális Egyesület ismét megrendezi a 30. kárpát-medencei magyar anyanyelvű amatőr színjátszók seregszemléjét.

Comments


Programajánló

LEGFRISSEBB CIKKEINK
ROVATOK

Játékos folyóirat

Folyamatosan archiváljuk a Játékos régi lapszámait, olvass bele, mi volt a téma 20 évvel ezelőtt!

bottom of page