top of page
  • Szerző képeJátékos

Magyar Művek Szemléje, 2020. - PROGRAM

November 6-7-én rendezzük meg az idei Magyar Művek szemléjét az Artus Stúdióban. A két nap alatt összesen 7 előadás mutatkozik be. Íme a részletes program!


Helyszín: Artus Stúdió, XI. Sztregova u. 7.


NOVEMBER 6. péntek


16h RÉV Színház – KB35 Inárcs: Anyakicsinyítés (105 p.)

18h SZAK - Szégyentelen Alkotók Köre: Az avatás (75 p.)

19.30h szakmai beszélgetés

20.15h Szabad Színház utánpótlás, Prikulics 1 Bázis csoport: Völgyhíd (80 p.)

21.40h szakmai beszélgetés


NOVEMBER 7. szombat


15h Zsöllye Színkör: Hullám (60 p.)

16.30h Vécsey Kamarateátrum: Hívtad őket? (50 p.)

17.30h szakmai beszélgetés

18.30h Szabad Színház: A lány, aki hozott lélekből dolgozott (75 p.)

20h szakmai beszélgetés

20.30h Antré Színtársulat: Csak a bolondok boldogok (100 p.)

22.20h szakmai beszélgetés


NOVEMBER 8. vasárnap (más helyszínen: Ráday u. 39.)


11h Díjkiosztás és zárórendezvény


A szakmai zsűri tagjai:


Gáspár Ildikó, rendező

Jászay Tamás, kritikus

Regős János, rendező, az MSZ-JSZ elnöke


Az előadások megtekintése INGYENES!


!!!COVID-19!!!

Figyelembe véve a jelenlegi helyzetet, az Artus körültekintően jár el:

• A kiadható jegyek számát a termek befogadóképességéhez képest korlátozzuk, a felére csökkentjük. A nézőtéri székek között távolságot tartunk.

• Az előadásokat megelőzően fokozott figyelmet fordítunk a nézőtéri székek, kilincsek, illetve a mosdók fertőtlenítésére.

• Javasoljuk a előzetes regisztrációt az artus.studio@gmail.com címen

• Kérjük, hogy várakozáskor ügyeljetek a biztonságos fizikai távolság megtartására!

• Ha betegnek érzed magad, mások biztonsága érdekében maradj otthon.

Köszönjük a megértést és az együttműködést!


RÉSZLETEK:


NOVEMBER 6. péntek


16h RÉV Színház – KB35 Inárcs:

Anyakicsinyítés

Komplex színházi nevelési előadás, 105 perc


Téma: Szülőkről való leválás, kortárs közeg fontossága

Ajánlott korosztály: 6 – 7. osztályos diákoknak


Beni - Balla Richie

Panna - Lakatos Dorina

Andi, Panna anyukája - Bálint Betty

Robi, Panna apukája - Szántó Dániel

András, Beni apukája - Nagy Zsolt Zsozsa


Maszk, jelmez: Csíki Virág

Színházi nevelési konzulens: Patonay Anita

Író-rendező: Szivák-Tóth Viktor


Anyakicsinyítés címet viselő komplex színházi-nevelési programunk szűk fókuszában a család áll, pontosabban azok a kihívások, melyekkel ma a családoknak szembe kell nézniük. A központi témát 6-7. osztályos, 12-13 éves korosztály számára teszi feldolgozhatóvá a program. A szélesebb kontextus érinti a szülőkről való leválás folyamatának kezdetét, a kortárs közeg referenciájának előtérbe kerülését a szülői minták követésével szemben, a szülői feladatokat, családon belüli szerepköröket, a személyes és nemi identitás kialakulásának időszakát (menstruáció, a nemi érés eltérő ritmusa a korosztályban, az ebből adódó nehézségek, szégyenérzet leküzdése), a gyerek és a felnőtt szerelem, a házastársi szeretet kérdéskörét, a csonka családok helyzetét (válás, vagy nagy távolságban vállalt munka miatt az egyik szülő kiesése a mindennapi családi életből, a kiesett szülő feladatainak, szerepének átvétele, megosztása a családtagok között), a bizalmi, intim kapcsolatokban egymás iránt vállalt felelősséget, az elköteleződés jelentőségét.


A történetről: Benedek és Panna, mindketten 12 évesek, évfolyamtársak, és az utóbbi időben egyre többet találkoznak kettesben, titokban – főleg az osztálytársak elől rejtőzködnek, nehogy azt gondolják, szerelmesek egymásba, de a szüleiknek sem árulják el, hol is töltik olykor a délutánjaikat. Panna persze érzi, hogy ez részéről több, mint barátság, Beni viszont ezt következetesen tagadja magában. Panna szülei sikeresek a saját szakmájukban, nagy figyelmet fordítanak a családi életük gondozására is, mindennek utána olvasnak, minden módszert kipróbálnak, hogy családi életükben is olyan sikeresek legyenek, mint életük egyéb területein. Panna mégis zárkózottnak tűnik, és mostanában egyre többet szorong. Teste kívül-belül átalakulásnak indult, osztálytársai pedig mindezt gyakran gúnyolódva fogadják. Egyre inkább úgy érzi, hogy saját osztályában egyedül marad. Ekkor kelti fel az érdeklődését Benedek.

 

18h SZAK - Szégyentelen Alkotók Köre:

Az avatás

(majdnem) monodráma, 75 perc

a főszerepben (Miss Lumma) Kovács Boróka

a Hallgató szerepében Balogh Márton István


Író: Solymos Tamás

Dramaturg-rendező: Varró Ilona Ágnes


Az avatás - egy doktorrá avatási szertartás előkészítője, bejelentkezés egy távoli szigetországból Solymos Tamás Az avatás című monodrámája egy képzeletbeli szigetországba, Naurániába repít el bennünket, hogy “megünnepelhessük saját doktorrá avatásunkat”. Az avatás ceremóniája előtt azonban Miss Lumma, a Naurániai Egyetem tanulmányi adminisztrátora egy kis eligazítást tart a doktori oklevelüket megilletődötten szorongató nézőknek: mikor hova kell állni, kivel milyen sorrendben érdemes kezet fogni... Persze ahogyan telik az idő, egyre kevesebbet beszél az avatásról - és egyre többet magánéleti problémákról, félelmekről, sérelmekről, ballépésekről és újrakezdésekről, néhol könnyekkel, néhol friss, abszurd humorral. Mindeközben pedig kétségbeesetten próbálja kiszámítani, hogy vajon mi történik majd az avatás után, amikor is találkoznia kell az addig sosem látott, állítólag jóképű rektorhelyettessel, akivel már most közös gyermekeket tervez. De ha a múltat nem lehet utólag helyrehozni, akkor vajon a jövőt ki lehet előre okoskodni? És ha igen, mennyi idő kell egy ilyen felkészüléshez? Belefér abba a 75 percbe, ami az avatásig még hátravan?

 

19.30h szakmai beszélgetés

 

20.15h Szabad Színház utánpótlás, Prikulics 1 Bázis csoport:

Völgyhíd

dráma, 80 perc

Péter: Csizmadia Máté, Kutassy Bálint

Zsófi: Borbély Erika, Szabó Flóra

Deda: Bencze Zoltán, Földing Zsombor

Tanár: Kalifatics Imra

Juli: Rada Csenge

Apa: Solymossy András

Harmadik fiú: Baráth Levente

Tanárnő: Jecs Noa

Barátnő: Megyeri Maja

Anya: Csutorás Emma vagy Király Csenge

Diákság: Farkas Angéla, Fülep Blanka, Szabó Panna, Csutorás Emma vagy Király Csenge


Író: Háy János

Rendező: Kerekes Áron, Kovács Gergő, Kuttner Bálint


„Színmű azoknak, akik túl akarják élni a felnőttek rémuralmát, és azoknak, akik túlélték és felnőttek lettek” - áll a szövegkönyv színlapján.


Mindenkinek vannak emlékei a kamaszkorról. Szépek és vidámak - fájdalmasak és keserűek. És ezek az emlékek nyomot hagynak, és van, hogy a mai napig kísérnek bennünket... Nehéz volt a felnőtté válás. Miért gondoljuk, hogy nekik könnyebb? A problémák ugyanazok: kiszolgáltatottság, megfelelni vágyás, bizonytalanság, talajvesztés... A média bizonyos szempontból talán tovább nehezíti a helyzetüket, ugyanis látszólag felmenti a felnőtteket a személyes válaszoktól. Hol van a sorvezető egy kamasz számára ebben az ambivalens világban, amely egyszerre szemérmes és kitárulkozó? És persze ez sem ennyire egyszerű, ugyanis nem voltunk mi is kegyetlenek a társainkkal szemben? Dehogynem. A kamaszok is kiépítik maguk között a rémuralmat, és felnőtteknek is lehet legalább annyira ’igazuk’, mint a gyerekeknek...


A Völgyhíd ugyanakkor egy szimbólum is...Hétfő reggel negyed nyolckor egy veszprémi középiskola tizenhét éves diákja levetette magát a Viaduktról. A kiérkező mentősök még élve vitték be a kórház traumatológiai osztályára, ám olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy az életét már nem tudták megmenteni.” A Napló-online internetes portál címoldalán 2010. április 12-én megjelent hírhez hasonlók szinte havonta jelennek meg. A Szent István völgyhíd Veszprém város jelképe, de az elmúlt évtizedekben az öngyilkosok egyik szimbólumává is vált. A viaduktról leugrók aggasztóan magas aránya tizenéves.


Háy János színművében a tizenévesek világfájdalmát, indulatait és érzelmeit jeleníti meg, választ keresve arra a kérdésre, hogy mik azok a tényezők, lelki eredetű motivációk, amelyek közrejátszhatnak abban, hogy egy fiatal eljut az öngyilkosság gondolatáig. Fontosnak gondoljuk, hogy az előadás, és az azt követő feldolgozás során ne az öngyilkosság legyen a fókusz, hanem az ’útkeresés’, a színmű valódi központi kérdése: Quo vadis? Merre tartasz? Ez a kérdés nap, mint nap megfogalmazódik a tizenévesekben. Nem könnyű a válasz, ugyanis félúton vannak a gyermek- és felnőttkor között. Nem csak a felnőttekkel állnak folyamatos konfliktusban, hiszen a zárt kényszerközösségekből fakadó (osztály, kollégiumi szobatársak) helyzetek kiélezik a dominanciaharcot a kortársaikkal szemben is. Erős mintakövetés jellemzi a korosztályt, miközben a felnőtté váláskor mindenkinek egyénileg kell, kellene – nem pusztán csak megtalálni, hanem – saját maga számára ’kitalálni’, megkonstruálni az ’utat’.


 

21.40h szakmai beszélgetés

 

NOVEMBER 7. szombat


15h Zsöllye Színkör (Nyíregyháza):

Hullám

tragédia, 60 perc

Dégi tanárnő: Garaj Bernadett

Nagy Ágota tanárnő: Bodri Brigitta

Köblényi tanárnő: Papik Bianka

Szalainé igazgatónő: Kovács Dominika

Ádám: Teng Márk

Bendzsi: Balogh Botond

Márk: Bulátkó Attila

Görbe: Jávorszki Vivien

Karina: Bíró Anita

Liza: Gönczi Dorina

Andi: Holik Nóra

Lóci: Szaszala Eszter

Guszti: Bujáki József

Orsi: Lőrinczi Laura

Gergő: Balla Dániel

István: Hegyes Vilmos

Sára: Göncző Emma

Alexa: Bugarin-Horváth Luca

Szilvi: Hadászi Lilla


Író: Tasnádi István

Rendező: Mendler Mónika


A történet egy átlagos magyar középiskolában játszódik, ahol a megszokott, szürke hétköznapokat egy projekthét bolygatja fel, aminek a központi témája az autokrácia lesz, azaz az önkényuralom, egyeduralom. A projektvezető tanárnő azonban nem a hagyományos megközelítést választja arra, hogy a diákok megtudják, mit takar az önkényuralom, azt akarta elérni, hogy a tanulók saját bőrükön tapasztalják meg. Először csak lelkesek a diákok, hallgatnak és figyelnek a tanárra. De kis idő múlva ez az összefogás már annyira kihat a közösségre, hogy egyenruhát kezdenek hordani, pár nap után az osztály minden tagjának fehér ingben kell iskolába járni. Minden gördülékenyen halad, amíg mindenki a tömeggel tart. De mi történik, ha valaki nem akar közéjük tartozni…

 

16.30h Vécsey Kamarateátrum:

Hívtad őket?

dráma, 50 perc

Szereplők: Szendrey Gitta, Mócsa Cintia, Lévai József, Barabás Tamás

Írta és rendezte: Barabás Tamás


"Azért egy kies kis cselekmény nem ártana!" - írta anno Esterházy Péter, és mi szót fogadunk neki. Beszélünk arról, amit a legjobban ismerünk: az amatőr színjátszásról. S mivel színház az egész világ, nem lepődünk meg, ha az életünk egybecsúszik a szerepeinkkel. Vagy fordítva. Bogozd, ha akarod! A fő azonban, hogy még vagyunk, s a lényegünk, mint föld alatt tovasikló patak, a szavak és a mozdulatok mögött lesz. – aki figyel megtalálhatja!

 

17.30h szakmai beszélgetés

 

18.30h Szabad Színház:

A lány, aki hozott lélekből dolgozott

dráma, 75 perc

Szereplők: Cseh Katalin, Kovács Máté, Balogh Mihály


Író: Háy János

Rendező: Solymossy Zoltán


Nő… Gyerek. Lány. Feleség. Anya. Szerető...

Mi irányítja a párkapcsolatainkat? Van olyan, hogy ok-okozat? Hogy mi miatt történik az, ami történik? Vagy ez csak illúzió?

Háy János darabjában mélyre merülünk. Egy nő története ez, amin keresztül felfedezhetjük a nyers, kendőzetlen valóságot. A kérdés az, hogy van-e kiút?

16 éven felülieknek!


 

20h szakmai beszélgetés

 

20.30h Antré Színtársulat:

Csak a bolondok boldogok

dráma, 100 perc


PÁKOZDINÉ - Pákolicz Ildikó

PÁKOZDI - Tóbiás Zoltán

SZANDI - Németh Aletta

ELEMÉR - Nagy Krisztián

PAPA - Horányi György

ICA - Tibai Eszter

FERI - Várszegi Viktor

ANNÁCSKA - Szakter Viktória

RENDŐRÖK - Herman Gábor, Tessényi Attila

MENTŐS - Sundeac Victor


Zeneszerző: Szakter Viktória

Zongora: Dránovics László

Technikus: Hora Dániel

Súgó: Tábori Emese

Író: Diana Soto

Rendező: Szakter Viktória


A fiatal, magyar származású, jelenleg Spanyolországban élő írónő, Tanács Diána (Diana Soto) szenzációs alkotása.

Egy könyörtelen tükröt tart elénk, mely hatására rengeteg kérdés fogalmazódik meg bennünk. A megoldást mindenkinek magában kell megtalálnia.

A dráma egy család egyetlen napját mutatja be. E család nem különbözik sokban más családoktól, sőt talán épp semmiben sem. Ám egy váratlan fordulat az eseményeket a megszokott mederből a kimondatlan igazságok gödrébe tereli.

A műben, a valóság letakart, de szem előtt lebegő, hétköznapi problémáit boncolgatjuk.

A mű komoly témáját tekintve 14 éven aluliaknak nem ajánljuk.

 

22.20h szakmai beszélgetés

 

NOVEMBER 8. vasárnap (más helyszínen: Ráday u. 39.)


11h Díjkiosztás és zárórendezvény

Comments


Programajánló

LEGFRISSEBB CIKKEINK
ROVATOK

Játékos folyóirat

Folyamatosan archiváljuk a Játékos régi lapszámait, olvass bele, mi volt a téma 20 évvel ezelőtt!

bottom of page