top of page
  • Szerző képeJátékos

Magyar Művek Szemléje, 2020. - Módosított felhívás!


A Magyar Szín-Játékos Szövetség 2020-ban is meghirdeti a Magyar Művek Szemléjét (MMSZ). Idén kifejezetten kortárs magyar szerzők műveit szeretnénk bemutatni a fesztivál keretében: a 20. század második felében vagy a 21. században született drámák feldolgozásaival lehet jelentkezni.


Magyar Művek XIX. Szemléje Uray György emlékére 2020. november 6-7. Helyszín: ARTUS STÚDIÓ 1116 Budapest, Sztregova u. 7. https://artus.hu/


Kedves Színjátszók, jelenlegi és leendő Tagjaink!


A Magyar Szín-Játékos Szövetség (MSz-JSz) 2020-ban is meghirdeti a Magyar Művek Szemléjét (MMSZ). Idén kifejezetten kortárs magyar szerzők műveit szeretnénk bemutatni a fesztivál keretében: a 20. század második felében vagy a 21. században született drámák feldolgozásaival lehet jelentkezni.


A Szemle célja: a Magyar Szín-Játékos Szövetség e fórummal az öntevékeny (amatőr, nem hivatásos) színjátszókat ösztönözni kívánja arra, hogy klasszikus és modern külföldi szerzők írásai mellett, mutassanak be magyar műveket, ezzel életben tartva és folytatva a nemzeti önismeret hagyományát, valamint bátorítani szeretne arra, hogy dolgozzanak kortárs magyar szerzőkkel, s így vegyenek részt abban a szellemi párbeszédben, amely a magyar színházművészet és közönség jövőjét formálja. Szemlénket idén is támogatja az NKA valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma.


A Szemlén részt vehet - határainkon belülről és túlról - bármely (alkalmi vagy állandó) színjátszó együttes olyan prózai, verses vagy mozgásra épülő előadása, amely - idén: KORTÁRS - magyar szerző műve, vagy annak feldolgozása alapján készült (természetesen, magyar műnek tekintjük az együttes valamely tagja, rendezője által írott vagy összeállított szövegkönyvet is).


A Magyar Művek Szemléje idén két napos lesz, mindösszesen kb. 10 óra játékidő áll a részt venni kívánók rendelkezésére.


Túljelentkezés illetve az 1 óra 30 percnél hosszabb előadások esetében a fesztiválra való meghívásról az MSz-JSz Elnöksége dönt. E döntésnél szempont lesz, hogy lehetőleg a magyar amatőr színjátszás minden rétege (diák-, egyetemi/főiskolai-, felnőtt-, falusi színjátszók) képviseltetve legyen a programban, valamint a jelentkezési sorrend. Előnyben részesülnek természetesen az MSz-JSz tag-együttesei és azok a produkciók, amelyeket korábban még nem mutattak be országos fesztiválon.


Az előadásokról a szünetekben szakmai beszélgetést folytatunk a meghívott zsűri részvételével. Ők döntenek majd díjakról is. Idén is szeretnénk pénzdíjakat osztani, ez azonban függ a minisztériumi támogatás megérkezésétől - ebben nagyon bízunk, de ígéretet még nem tehetünk.


A Magyar Művek Szemléje egyben az MSz-JSz minősítő fesztiválja is. A fesztiválon való részvétel, valamint a minősítés az MSz-JSz tag-együttesei számára ingyenes (tagfelvétel folyamatos, tagnak az minősül az, akinek a 2019. évi tagsági díja rendezett, illetve befizette, vagy vagy belép, és a helyszínen befizeti a 2020-as tagdíjat).


A bankszámla, amelyre előzetesen utalni lehet a tagdíjat: Magyar Szín-Játékos Szövetség Banksz.: ERSTE Bank Zrt. 11600006-00000000-57046015 (számlát utólag küldünk).


Az Artusról:


Idén új helyszínt próbálunk ki, a 11. kerületben található Artus Stúdiót.


Az Artus nyitott, sokszínű szellemi és alkotóműhely, emberek, gondolatok, művészeti ágak találkozásának helye. Az Artus egyaránt jelenti Goda Gábor társulatát, a 2000 négyzetméteres elhagyatott gyárépületben kialakított alkotóműhelyt – az Artus Stúdiót – és az itt alkotó 30 művész kollektíváját, valamint az Egyesületet, mely mindehhez az intézményes hátteret biztosítja.


Az 1985-ben alapított Artus egy független, kortárs, összművészeti társulat. Működésünk során több mint 100 előadást hoztunk létre, melyeket 25 országban mutattunk be. A kezdetektől fogva szervezünk nemzetközi projekteket, rezidens programokat, koprodukciókat.


A Stúdió rendszeres programjai között szerepelnek az Artus társulatának előadásai, vendégelőadások, képzőművészeti kiállítások, zenei és egyéb kulturális események, valamint önismereti és mozgás-műhelyek.


A szemlén 2 játszótér (egy nagyobb és egy kisebb színházterem) áll majd rendelkezésünkre.


Jelentkezni CSAK a következő linken megadott ONLINE jelentkezési lap hiánytalan(!) kitöltésével lehet. https://forms.gle/TKtoig2WXbS9LT9x9


(Figyelem! Aki a korábban, a májusra meghirdetett fesztiválra már küldött jelentkezést, és a novemberi szemlére is szeretne nevezni, valamint a megküldött adataiban nincs változás, elegendő egy e-mailben jelezni, hogy melyik időpontban tudna fellépni a fesztiválon. formanek.csaba@gmail.com)


Határidő: 2020. október 1. éjfél


Külön felhívjuk a figyelmet a technikai igények minél pontosabb megadására!


További információk: Regős János (+36309050576), Formanek Csaba (+36703178055).


Budapest, 2020. augusztus 13.


Várjuk jelentkezéseteket, barátsággal:

Regős János, Formanek Csaba

Comments


Programajánló

LEGFRISSEBB CIKKEINK
ROVATOK

Játékos folyóirat

Folyamatosan archiváljuk a Játékos régi lapszámait, olvass bele, mi volt a téma 20 évvel ezelőtt!

bottom of page