• Játékos

Magyar Művek Szemléje 2017 - programHa május vége, akkor, Magyarművek! Nagy András László, két évvel ezelőtt eltávozott elnökünk "hagyta ránk" nemes örökségként ezt a fesztivált, és ő is úgy, hogy szövetségünk egyik alapítójának, Uray Györgynek kívánt emléket állítani általa. Amikor meghirdetjük - általában március elején -, hetekig alig-alig csordogálnak a nevezések. Aztán az utolsó héten két nap alatt fut be - a tizenkét előadás-helyre - a már meglévő öthöz, még tizenöt jelentkezés. Örülök annak, hogy ilyen sokunk számára fontos ez a bemutatkozási lehetőség, hogy kíváncsiak vagytok egymásra és a szakmai visszhangra is. Idén új helyszínt avatunk. A Patyolat Próbaüzem, a klinikák egykori mosodája, egy feltörekvőben lévő "szellemi mosoda", kulturális befogadó tér a Baross utcában. Otthont ad sok-sok érdekes és értelmes színházi eseménynek, kiállításnak. Különleges tereiben sokszor megfordultam már. Mindig jó érzéssel lépek be ide és távozom innen, általában jóval korábban érkezek és később is távozok, mint az adott program kezdete és vége. Egyszóval, jó itt lenni! Így hát Formanek Csabával - aki mostanában itt játssza az előadásait - úgy döntöttünk, hogy ennél ideálisabb helyszínt ennek a fesztiválnak nemigen találhatnánk a városban. Remélem, ti is megszeretitek majd a Patyolatot.

Ami a műsort illeti, ilyen változatosnak és színvonalasnak talán még sohasem ígérkezett. A tizenöt bemutató között lesznek Klasszikusok (Liliomból kettő is!), kortárs szerzők, saját fejlesztésű, kísérleti darabok, felnőtt- és diákszínházi előadások az ország szinte minden régiójából. Naponta kétszer ülünk majd össze a zsűrivel (Szűcs Katalin Ágnes és Hodászi Ádám kritikusok, Tárnoki Márk rendező), hogy beszélgessünk a látottakról. Aki tud, maradjon velünk mind a három napon! Tudom, hogy nem könnyű megoldani. Sajnos, szállásra, útiköltségre most sem futja szűkös büdzsénkből. Hívjátok budapesti barátaitokat, ismerőseiteket az előadásokra! Regős János elnök, MSz-JSz Támogatóink: EMMI, NKA, Patyolat Próbaüzem

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Napijegy külsős felnőtteknek 1000 Ft, diákoknak 500 Ft A fesztivál résztvevőinek ingyenes! Előzetes bejelentkezés, jegyfoglalás: formanek.csaba@gmail.com vagy http://jatekos.wixsite.com/formanek/kontakt

FB-esemény ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PROGRAM: MÁJUS 26. PÉNTEK

15.00 alagsor RÉV Színházi és Nevelési Társulat (Győr) Molnár Ferenc: Liliom (80 perc)


Liliom - Bársonyosi Dávid Julika - Hermann Brigitta Marika - Kovács Viktória Mária Muskátné - Bálint Betty Hugó, írnok - Szántó Dániel Ficsúr - Balla Richie Fényképész - Bojkovszky Zsolt Kapitány, Linzzmann, dr. Reich - Nagy Zsolt Fogalmazó - Szabó Gergely Kellék, Jelmez: Bálint Viktória, Hermann Bianka Díszlet: Balaskó Attila Zene: Bojkovszky Tamás, Bojkovszky Zsolt, Scheer László Rendező: Korányi Bálint Az előadásról: Körhintán szédülni, minden ijedtségre sört inni, kártyázni, bámulni a vonat után, amíg csak látjuk, csak aludni, aludni... Könnyebb, mint kimondani , amit igazán gondolunk, könnyebb, mint döntéseket hozni, megfelelni egy olyan vizsgán, ahol nem mondják meg, mi t kell csinálni. Hallgatás helyett szitokszavakat, ölelés helyett ütést szül a feszültség. Liliom dacol. Csupa igazság van. Melyik mit jelent nekünk?

A társulatról: A RÉV Színházi és Nevelési Társulat elsődleges célkitűzése, hogy olyan iskolákba, olyan diákoknak vigye el a színház semmivel nem összehasonlítható hangulatát – akár tantermi körülmények közé – akik alig, vagy egyáltalán nem részesülnek ebből az élményből szociális vagy környezeti helyzetük miatt. Színész-drámatanáraink több éves szakmai tapasztalattal rendelkeznek mind a színházi, mind a drámás munkát tekintve. Közösségteremtő munkájuk során évről évre több száz diákkal dolgoznak együtt – legyen szó színházi nevelésről, színjátszásról, vagy akár más szabadidős programról, táborokról.

16.45 színházterem Heine-Barabás duó (Kartal) Csodaváró - à la carte (60 perc)

- félszáraz színház felolvasásba mártva

kizárólag hazai alapanyagból, felrázva és nem keverve -


A napi menü:

Ady Endre, Babits Mihály, Birtalan Balázs, Cziczó Attila, Fodor Ákos, Janikovszky Éva, József Attila, Lázár Ervin, Lengyel József, Móricz Zsigmond, Örkény István, Palasovszky Ödön, Papp Márió, Sándor György, Schwajda György, Utassy József


Mindig van körülöttünk valami, ami meghatároz bennünket.

A világmindenség. Vagy egy ország. Vagy egy család.

Mindegy is. Kinek nagy jut, kinek kicsi. Belakjuk, feléljük, toldozzuk-foltozzuk, kikacagjuk, kapaszkodunk bele foggal-körömmel, belefáradunk. Aztán várunk a csodára.

Így látjuk mi.

Két ember.

A felszolgálók: Heine Éva és Barabás Tamás

( a ….valót elfogadjuk)

18.00-19.00 szakmai beszélgetés

19.10 színházterem Debreceni Egyetemi Színház (DE Színház) Alkalmi Társulat ...de mivel saját képmására teremtett... (35 perc)

- színpadi etűd Jónás Tamás verseire -


A Roma Sajtóközpont felkérésre a DESzínház egy rövid színpadi etűddel járult hozzá a 2016-os Roma Nap debreceni programjához. Az Alkalmi Társulat ez év április 8-án bemutatott előadása impresszionisztikus tisztelgés Jónás Tamás cigány költő művészete előtt. Mi, az előadás készítői nem vagyunk cigányok, mégis megrázó találkozások pillanatait éltük meg Jónás Tamás verseit olvasva.

Tengernyi verse olvasása során kialakult a társulatban az a συμπάθεια (sympatheia), a vele érezés, mely elvben alapja lehetett a színház nyelvére fordításának. Eszközöket kellett találnunk, melyek bár más nyelvezettel, de ugyanarról szólnak, mint a szavak Jónás Tamás klaviatúráján. Kerestünk hanghordozást, mozdulatot, zenei effektet, látványt. Így került a színpadi látvány fókuszába a « cigány sámli », a toldi cigányok asztalos műhelyében készült, egyszerre komikus és titokzatos kis alkalmatosság, ami mindenre jó, de semmire sem igazán. Játsszák: Bajzát Ágnes, Krivi Dóra Zene: Katona Lóránt Rendezte: Lukovszki Judit

20.00 alagsor Vörösmarty Mihály Gimnázium 11. D évfolyam, drámatagozat (Budapest)

Csonka (60 perc)


Rendező: Perényi Balázs, Szalai Ádám A Vörösmarty 16 drámatagozatos diákja kérdéseket tesz fel. Van-e még család? És miféle? Számít ez? És meddig? Mivé lettünk? Ettől lettünk azzá? Na és helyette? Mondd, mi van helyette?

21.15-22.00 Szakmai beszélgetés

MÁJUS 27. SZOMBAT 14.00 színházterem Alföld Színpad – Debrecen Instant (45 perc)

Nincs mintha…


Írták és játsszák:

Burai Brigitta, Forró Boldizsár, Galvácsy Gergely, Gáspár Kata, Kelemen Alexandra, Kiss Bertalan, Nagy Réka, Németi Rebeka, Oláh Enikő, Pótor Balázs, Szűcs Réka, Tóth Gergő, Vatai Zoltán, Zsolnai-Nagy Andrea

rendezte: Sóvágó Csaba


A színmű alatt azonban nem jön el a feloldozó „lebukás”. Olyannyira igazi minden mozzanata, mondata, hogy az 1971-ben alapított debreceni amatőr színpad jelenlegi tagjai közösen írták meg a darabot saját és környezetükben tapasztaltak alapján, a vezető-rendező Sóvágó Csaba mederben tartása mellett.


Több lesz benne a kérdés, mint a Társas játék közösségi térben alcímű darab megtekintése előtt. Hogyan érzik jól magukat egy hosszú házasságban a gyerekek, akiknek fél éves járás után online oldalak százai adnak tanácsot a beszürkült hétköznapok – s főleg éjszakák – feldobására? Hogyan hozhatnak megfontolt döntéseket a chaten folyton sürgetettek? Hogyan lesz képes nemet mondani egy rossz kapcsolatra vagy ingyenmunkára az, akit már tizenévesen három zsaroló üzenettel rá lehet venni, hogy fotót küldjön félmeztelen valójáról? Mi lesz izgalmas annak, aki nyiladozó kíváncsiságát bőven kielégítve a neten többet láthat az emberi test „képességeiről”, mint egy szülész-nőgyógyász és egy urológus együttvéve a nyugdíjazásáig?

15.00 alagsor Eck-MÜSZI Kiscica csoport (Pécs) Szürke tündér (45 perc)


„A mese nem elvezet a valóságtól, mint sokan gondolják, hanem odavezet hozzá, mélyre vezet a lelki valóság tartalmaiban, legyen szó szeretetről és gyűlöletről, életről és halálról, jóról és rosszról, küzdelemről.” (Vekerdy Tamás)


Az előadást, a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium tanulóiból alakult "Kiscica" projektcsoport hozta létre. A darabban saját improvizációkból és Háy János szövegeiből dolgoztunk, melynek alapja a Fából faragott királyfi című balett és zene volt, de azt nem használtuk.

Szereplők: Gillich Atina, Zigenheim Dorina, Boross Réka, Bánkuti Bori, Fejér Sára, Székely Tímea, Kaiser Hanna, Biró Dorottya, Szalai Barbara, Bojtos Dalma, Farkas Eszter, Villám Regina, Mészáros Anna, Barcs Dorina, Klinkhart Hanna, Bánki Patrik, Szalóki Benjámin, Rózsavölgyi Dominik.

Rendező: Komlóczi Zoltán