top of page
  • Szerző képeJátékos

Magyar Művek Szemléje 2017 - programHa május vége, akkor, Magyarművek! Nagy András László, két évvel ezelőtt eltávozott elnökünk "hagyta ránk" nemes örökségként ezt a fesztivált, és ő is úgy, hogy szövetségünk egyik alapítójának, Uray Györgynek kívánt emléket állítani általa. Amikor meghirdetjük - általában március elején -, hetekig alig-alig csordogálnak a nevezések. Aztán az utolsó héten két nap alatt fut be - a tizenkét előadás-helyre - a már meglévő öthöz, még tizenöt jelentkezés. Örülök annak, hogy ilyen sokunk számára fontos ez a bemutatkozási lehetőség, hogy kíváncsiak vagytok egymásra és a szakmai visszhangra is. Idén új helyszínt avatunk. A Patyolat Próbaüzem, a klinikák egykori mosodája, egy feltörekvőben lévő "szellemi mosoda", kulturális befogadó tér a Baross utcában. Otthont ad sok-sok érdekes és értelmes színházi eseménynek, kiállításnak. Különleges tereiben sokszor megfordultam már. Mindig jó érzéssel lépek be ide és távozom innen, általában jóval korábban érkezek és később is távozok, mint az adott program kezdete és vége. Egyszóval, jó itt lenni! Így hát Formanek Csabával - aki mostanában itt játssza az előadásait - úgy döntöttünk, hogy ennél ideálisabb helyszínt ennek a fesztiválnak nemigen találhatnánk a városban. Remélem, ti is megszeretitek majd a Patyolatot.

Ami a műsort illeti, ilyen változatosnak és színvonalasnak talán még sohasem ígérkezett. A tizenöt bemutató között lesznek Klasszikusok (Liliomból kettő is!), kortárs szerzők, saját fejlesztésű, kísérleti darabok, felnőtt- és diákszínházi előadások az ország szinte minden régiójából. Naponta kétszer ülünk majd össze a zsűrivel (Szűcs Katalin Ágnes és Hodászi Ádám kritikusok, Tárnoki Márk rendező), hogy beszélgessünk a látottakról. Aki tud, maradjon velünk mind a három napon! Tudom, hogy nem könnyű megoldani. Sajnos, szállásra, útiköltségre most sem futja szűkös büdzsénkből. Hívjátok budapesti barátaitokat, ismerőseiteket az előadásokra! Regős János elnök, MSz-JSz Támogatóink: EMMI, NKA, Patyolat Próbaüzem

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Napijegy külsős felnőtteknek 1000 Ft, diákoknak 500 Ft A fesztivál résztvevőinek ingyenes! Előzetes bejelentkezés, jegyfoglalás: formanek.csaba@gmail.com vagy http://jatekos.wixsite.com/formanek/kontakt

FB-esemény ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PROGRAM: MÁJUS 26. PÉNTEK

15.00 alagsor RÉV Színházi és Nevelési Társulat (Győr) Molnár Ferenc: Liliom (80 perc)


Liliom - Bársonyosi Dávid Julika - Hermann Brigitta Marika - Kovács Viktória Mária Muskátné - Bálint Betty Hugó, írnok - Szántó Dániel Ficsúr - Balla Richie Fényképész - Bojkovszky Zsolt Kapitány, Linzzmann, dr. Reich - Nagy Zsolt Fogalmazó - Szabó Gergely Kellék, Jelmez: Bálint Viktória, Hermann Bianka Díszlet: Balaskó Attila Zene: Bojkovszky Tamás, Bojkovszky Zsolt, Scheer László Rendező: Korányi Bálint Az előadásról: Körhintán szédülni, minden ijedtségre sört inni, kártyázni, bámulni a vonat után, amíg csak látjuk, csak aludni, aludni... Könnyebb, mint kimondani , amit igazán gondolunk, könnyebb, mint döntéseket hozni, megfelelni egy olyan vizsgán, ahol nem mondják meg, mi t kell csinálni. Hallgatás helyett szitokszavakat, ölelés helyett ütést szül a feszültség. Liliom dacol. Csupa igazság van. Melyik mit jelent nekünk?

A társulatról: A RÉV Színházi és Nevelési Társulat elsődleges célkitűzése, hogy olyan iskolákba, olyan diákoknak vigye el a színház semmivel nem összehasonlítható hangulatát – akár tantermi körülmények közé – akik alig, vagy egyáltalán nem részesülnek ebből az élményből szociális vagy környezeti helyzetük miatt. Színész-drámatanáraink több éves szakmai tapasztalattal rendelkeznek mind a színházi, mind a drámás munkát tekintve. Közösségteremtő munkájuk során évről évre több száz diákkal dolgoznak együtt – legyen szó színházi nevelésről, színjátszásról, vagy akár más szabadidős programról, táborokról.

16.45 színházterem Heine-Barabás duó (Kartal) Csodaváró - à la carte (60 perc)

- félszáraz színház felolvasásba mártva

kizárólag hazai alapanyagból, felrázva és nem keverve -


A napi menü:

Ady Endre, Babits Mihály, Birtalan Balázs, Cziczó Attila, Fodor Ákos, Janikovszky Éva, József Attila, Lázár Ervin, Lengyel József, Móricz Zsigmond, Örkény István, Palasovszky Ödön, Papp Márió, Sándor György, Schwajda György, Utassy József


Mindig van körülöttünk valami, ami meghatároz bennünket.

A világmindenség. Vagy egy ország. Vagy egy család.

Mindegy is. Kinek nagy jut, kinek kicsi. Belakjuk, feléljük, toldozzuk-foltozzuk, kikacagjuk, kapaszkodunk bele foggal-körömmel, belefáradunk. Aztán várunk a csodára.

Így látjuk mi.

Két ember.

A felszolgálók: Heine Éva és Barabás Tamás

( a ….valót elfogadjuk)

18.00-19.00 szakmai beszélgetés

19.10 színházterem Debreceni Egyetemi Színház (DE Színház) Alkalmi Társulat ...de mivel saját képmására teremtett... (35 perc)

- színpadi etűd Jónás Tamás verseire -


A Roma Sajtóközpont felkérésre a DESzínház egy rövid színpadi etűddel járult hozzá a 2016-os Roma Nap debreceni programjához. Az Alkalmi Társulat ez év április 8-án bemutatott előadása impresszionisztikus tisztelgés Jónás Tamás cigány költő művészete előtt. Mi, az előadás készítői nem vagyunk cigányok, mégis megrázó találkozások pillanatait éltük meg Jónás Tamás verseit olvasva.

Tengernyi verse olvasása során kialakult a társulatban az a συμπάθεια (sympatheia), a vele érezés, mely elvben alapja lehetett a színház nyelvére fordításának. Eszközöket kellett találnunk, melyek bár más nyelvezettel, de ugyanarról szólnak, mint a szavak Jónás Tamás klaviatúráján. Kerestünk hanghordozást, mozdulatot, zenei effektet, látványt. Így került a színpadi látvány fókuszába a « cigány sámli », a toldi cigányok asztalos műhelyében készült, egyszerre komikus és titokzatos kis alkalmatosság, ami mindenre jó, de semmire sem igazán. Játsszák: Bajzát Ágnes, Krivi Dóra Zene: Katona Lóránt Rendezte: Lukovszki Judit

20.00 alagsor Vörösmarty Mihály Gimnázium 11. D évfolyam, drámatagozat (Budapest)

Csonka (60 perc)


Rendező: Perényi Balázs, Szalai Ádám A Vörösmarty 16 drámatagozatos diákja kérdéseket tesz fel. Van-e még család? És miféle? Számít ez? És meddig? Mivé lettünk? Ettől lettünk azzá? Na és helyette? Mondd, mi van helyette?

21.15-22.00 Szakmai beszélgetés

MÁJUS 27. SZOMBAT 14.00 színházterem Alföld Színpad – Debrecen Instant (45 perc)

Nincs mintha…


Írták és játsszák:

Burai Brigitta, Forró Boldizsár, Galvácsy Gergely, Gáspár Kata, Kelemen Alexandra, Kiss Bertalan, Nagy Réka, Németi Rebeka, Oláh Enikő, Pótor Balázs, Szűcs Réka, Tóth Gergő, Vatai Zoltán, Zsolnai-Nagy Andrea

rendezte: Sóvágó Csaba


A színmű alatt azonban nem jön el a feloldozó „lebukás”. Olyannyira igazi minden mozzanata, mondata, hogy az 1971-ben alapított debreceni amatőr színpad jelenlegi tagjai közösen írták meg a darabot saját és környezetükben tapasztaltak alapján, a vezető-rendező Sóvágó Csaba mederben tartása mellett.


Több lesz benne a kérdés, mint a Társas játék közösségi térben alcímű darab megtekintése előtt. Hogyan érzik jól magukat egy hosszú házasságban a gyerekek, akiknek fél éves járás után online oldalak százai adnak tanácsot a beszürkült hétköznapok – s főleg éjszakák – feldobására? Hogyan hozhatnak megfontolt döntéseket a chaten folyton sürgetettek? Hogyan lesz képes nemet mondani egy rossz kapcsolatra vagy ingyenmunkára az, akit már tizenévesen három zsaroló üzenettel rá lehet venni, hogy fotót küldjön félmeztelen valójáról? Mi lesz izgalmas annak, aki nyiladozó kíváncsiságát bőven kielégítve a neten többet láthat az emberi test „képességeiről”, mint egy szülész-nőgyógyász és egy urológus együttvéve a nyugdíjazásáig?

15.00 alagsor Eck-MÜSZI Kiscica csoport (Pécs) Szürke tündér (45 perc)


„A mese nem elvezet a valóságtól, mint sokan gondolják, hanem odavezet hozzá, mélyre vezet a lelki valóság tartalmaiban, legyen szó szeretetről és gyűlöletről, életről és halálról, jóról és rosszról, küzdelemről.” (Vekerdy Tamás)


Az előadást, a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium tanulóiból alakult "Kiscica" projektcsoport hozta létre. A darabban saját improvizációkból és Háy János szövegeiből dolgoztunk, melynek alapja a Fából faragott királyfi című balett és zene volt, de azt nem használtuk.

Szereplők: Gillich Atina, Zigenheim Dorina, Boross Réka, Bánkuti Bori, Fejér Sára, Székely Tímea, Kaiser Hanna, Biró Dorottya, Szalai Barbara, Bojtos Dalma, Farkas Eszter, Villám Regina, Mészáros Anna, Barcs Dorina, Klinkhart Hanna, Bánki Patrik, Szalóki Benjámin, Rózsavölgyi Dominik.

Rendező: Komlóczi Zoltán


16.00 színházterem DeszkaSzínház (Deszk) ÁMEN - hazugság történetek (70 perc)


Játsszák: Büky Bea, Frányó Tímea, Vásárhelyi Tünde, Mellár Erika, Márki Kitti, Prónai Mónika, Tóth Enikő, Fejes Katica, Gera Renáta, Szemenyei Zita, Balogh Dávid, Flieberi Ádám, Földi János, Szeles Alen. Videó technika: Gera Tamás Fénytechnika: Révész István Rendező: Seres István Pipu

A DeszkaSzínház 2009-es megalakulása óta a kistérségi népszínházból kísérletező színházként próbálja a dél-magyarországi régió kisközösségei számára bemutatni, a színházi és összművészeti párhuzamok segítségével az alapvető emberi és társadalmi problémákat. Reflektál az egyén érzelmi és gondolati változásaira, próbál önironikus lenni, hogy a teremtett feszültséget, az önmagunkban elrejtett ügyetlenség és banalitások felnagyításával oldja.


A komplex formanyelvek alkalmazása, a vizuális elidegenítés vagy éppen a verbális játék hiánya, mind olyan kísérleti eszközök, melyek a szituációk emocionális átéléséhez kívánják segíteni a befogadót. A társulat az utóbbi évek során Spiró György Prah című végjátékával és Seres István Csend, élet című halk drámájával számos fesztiválon szerepelt eredményesen. Az életünket átható apró hazugságok, valamint a nagy sumákolások sodrásában, sokszor mi magunk sem tudjuk már mi valós, és mi nem. Hazudunk, vagy csupán mentjük magunkat? Az önmagunknak tett ígéretek, melyek legtöbbször köszönő viszonyban sincsenek realitásainkkal, azt mutatják be, hogyan tudunk a legelképesztőbb módon magunk illuzionistájaként bedőlni, trükkjeinknek. Hazug a pap, a színész, a násznép, a férfi, a nő?

17.30-18.30: szakmai beszélgetés 18.45 alagsor A Prospero Színkör (Székesfehérvár) Nóti-kabaré (75 perc)

- Nóti Károly jelenetei -


Színészek:

Alföldi Áron József, ,Bognár Beatrix, Csille Ildikó, Czeller Péter, Dorth Borbála, Halász Alexandra, Kardos Istvánné Izolda, Krizsák István, Mészáros Anett, Nagy Szabolcs, Nyári Ádám, Piber Patrícia, Radocha Károly Marcell, Tóth Tímea, Varjas Benjámin


Rendezte: Micskó ZoltánNóti Károly a magyar kabaré egyik legnagyobb klasszikusa. Jelenetei a pesti bérházak, kávéházak, panziók életét tükrözik, hősei középosztálybeli városlakók, akik a vígjátéki közegben, komikus helyzetekben, a hagyományos bohózati félreértések közepette csetlenek-botlanak. Miközben felhőtlenül nevetünk, előttünk áll a korabeli pesti polgár linkségével, anyagiasságával, csapodárságával, minden jó és rossz tulajdonságával.


20.15h színházterem Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ) : Pintér Béla: A Démon Gyermekei (75 perc)


Szereplők: Nyéki Tamás, Péterffy Andrea, Hadzsy János, Gyekiczki Balázs, Márkos Emese, Kosztolányi József, Rátky László, Nógrádi Claudia

Zenészek: Géczi Gergő, Radvánszky Gábor, Rébék Nagy Dávid

Zene: Géczi Gergő és Radvánszky Gábor

Jelmez: Kovács Anna; Díszlet: Kovács Anna; Hadzsy János; Radvánszky Gábor

Fény-hang: Nahóczki Viktor

Plakátdesign: Tóth Mihály (Majkol)

Asszisztens és Súgó: Vecsernyés Viktória, Bálint Zsófia

Rendezőasszisztens: Kondor Alexandra

Rendezte: Varga Norbert


Korhatár 16 év.


Kétezerkettő nyarán történt augusztus hó hetedik napján,

Tizennégy óra harminc perckor jelentették a rendőrségen,

Az első kerületi kapitányságon, hogy eltűnt egy asszony a Budai Várból.

Y. Kovácsné Faragó Zsuzsa, a japán kultúra professzora,

Néprajzkutató és műfordító, a piacra indult hetedike reggel,

De sem a csarnokban, sem otthonában nem látták őt soha többé.


21.30-22.30: szakmai beszélgetés

MÁJUS 28. VASÁRNAP 14.30 színházterem Soltis Lajos Színház (Celldömölk) Hantocska (50 perc)

- modern, zenés mű-népmese -


SZEREPLŐK

Hantocska - Boznánszky Anna

Alexander lovag - Sipos László

Ubul király - Tóth Ákos

Turbina hercegnő - Marton Mercédesz

Nép Ágoston - Bruckner Roland

Pus Katus - Nagy Zsuzsi

Stréb Erik - Piller Ádám

Genny Albert - Bruckner Roland

Kobold - Piller Ádám

Kalipszis Apó - Tóth Ákos


Zene: Horváth Szabolcs

Dramaturg: Fábián Péter

Látvány: Jeli Sára Luca

Rendező: Fábián Péter, Benkó Bence


„Elég az hozzá, hogy szépséges lyányomnak, Turbina hercegnőnek, a birodalom legjobb kapusának, akinek még a fiúk sem tudnak gólt lőni, nyoma veszett. Éppen egy éve, hogy elindult az Üveghegyen túlra… elnézést… mindjárt összeszedem magam… Szóval a lyányom elindult, hogy legyőzze a Gonosz Háromfejű Kutyát és elhozza tőle a Gyógytévő Csodafüvet, amely halhatatlanná tesz. De nem tért vissza. Ezért kihirdettetik… Hogy az a lovag… Aki elmegy az Üveghegyen túlra… És visszahozza a lyányomat a Gyógytévő Csodafűvel… az megkapja fele királyságomat és a lyányom kezét, ha tud neki lőni egy gólt.” /Ubul király/


A világ legöregebb embere, Hetedhétország Hatodik Birodalmának uralkodója, Ubul király retteg a haláltól. Mindent megtesz azért, hogy halhatatlanná váljon. Még szeretett kislányát, Turbina hercegnőt is elküldi az Üveghegyen túlra - ahol hemzseg az erdő a gonosz egyfejű koboldoktól és más szörnyűséges fenevadaktól - hogy megszerezze neki a Gyógytévő Csodafüvet, amely halhatatlanná teszi.

Ezalatt a Túlvilágon a Kés Elek Általános Halál és Kaszás-képző Szakiskola végzős diákjai záróvizsgára készülnek. A halálpalánták közül Hantocskára – az izgulós lyánra - esik a választás, hogy bizonyítsa rátermettségét és átsegítsen valakit a túlvilágra. Halálország Nagy Könyvébe Ubul király neve van bejegyezve, akinek a mai napon lejár az ideje az élők birodalmában. Hantocska órája már pittyeg is…

15.30 alagsor Van Gogh Füle csoport (VGF) - Debrecen Karinthy Ferenc: Gellérthegyi álmok (75 perc)

Maga a társulat 7 évvel ezelőtt alakult abban a szellemiségben, hogy mozgás és táncszínház nyelvén mesélünk a nagyérdeműnek. A társulat alapítója Pálóczi Zoltán, aki többféle színháztechnikával foglalkozott az akkori tagokkal. Ekkor még ZAP színpad néven dolgoztak, ami egy mozaikszó volt a tagok neveivel. Lassan a tagok lecserélődtek a vezető maradt és a szellemiség is változott vagy inkább bővült. Lassan megérett az a gondolat hogy új néven folytassuk és így jött az ötlet, hogy legyen, a nevünk Van Gogh Füle alternatív színházi műhely.


Játsszák:

Nő - Kacsora Adrienn

Férfi - Pusztai Gábor


rendező: Pálóczi Zoltán


17.00 színházterem Aki Akárki csoport (Nyíregyháza) MORALITÁ-SOKK (60 perc)


Az Aki Akárki csoport középiskolás fiatalokból szerveződött, Biri és Nagykálló településen tanuló diákokból. Az integrált csoport a Vásárhelyi László Alapfokú Művészeti Iskolában működik, tehetséggondozó 60 órás projekt keretében. Mohácsi István- Mohácsi János Csak egy szög c. darabjából a Nyúzóvölgy c. jelenet szerepel benne, egyéb formanyelveket használunk: mozgás és báb.


Szereposztás:

Kopasz Imréné - Czérna Kornélia

Ügyész - Tóth Ildikó

Bíró - Papp Bettina

Mari néni, Akárki - Somlyai Kata

Ügyvéd - Szűcs Alexandra

Törvényszolga - Tőkés Márk

Unger Mihályné Kiskun Bella - Kovács Dominika

Orsós Péter - Lakatos Rajmund

Kolompár Károly - Kozák Béla

Lakatos - Balázs Sándor (Herceg)

Csordás Zoltán - Garai Gábor

Asszonyok -

Baráth Lívia, Jóni Bettina, Danó Letícia


Bábok: Jakob Nóra

Rendező: Demarcsek Zsuzsa


18.00-19.00: szakmai beszélgetés 19.10 alagsor Senkisemalszik Társulat – Budapest Egy csirkefogó élete – Molnár Ferenc: Liliom (70 perc)


Szereplők

Liliom: Simics Soma

Juli: Berényi Nóra

Muskátné: Bartos Ági

Mari: Horváth Emmi

Ficsúr: Glávits Bence

Fogalmazó: Kilin Berci

Lujza: Boros Eszter

Hugó: Tóth Péter


rendezte: Kerekes Áron és Kovács Gergő


„Ez a mese arra való, hogy özvegyasszonyok altassák el vele kisgyermekeiket, vagy jó gyerekek altassák el vele öreg és fáradt szüleiket. A mesét szép csöndben, folyékonyan kell mondani, az elejét élénken, mintha igaz volna. A végét pedig már lassabban és halkan, hogy mire vége szakad, aludjék el az, akinek mesélték”

(Molnár Ferenc)


20.30 alagsor Homo Ludens Project (Szeged) - MASZK Egyesület (Szeged) KZ-oratórium (60 perc)

Pilinszky János azonos című műve nyomán


Öregasszony, Kisfiú, R. M.

Koncentrációs táborban élnek. Pilinszky János költői lágerében. Szerencsére mi, XXI. századi emberek, most nem ott lakunk. Valaki kissé zártan, valaki kissé magányosan, fogyasztva, gyűlölködve, de legalább szögesdrót és gázkamra nélkül. Ha emlékezni akarunk, képeket nézünk a borzalomról, moziba vagy jelen esetben színházba járunk, hogy ott nézzünk farkasszemet a vagonokba zárt kiáltással.


Te elképzelnéd, milyen lehet egy lágerben? Vagy inkább legyen, tegyék elém a látványt, szembesülök és megpróbálok vele együtt élni valahogy? Vagy egyszerűen már a gondolatra rázárnád az ajtót?


Te keresnél közös kapcsolódási pontot a mai társadalom és szögesdrót tépte magány között? Mit jelent számodra e botrányos szentség? Milyen lehet, amikor összekulcsolódik a költői színház a valóság rettenetével? Mit jelenthet ma a halállal való összebámulás? Mit akarhat szerinted egy elnyűtt, csont és bőr, alig pislákoló test a ma emberétől?


Tamás, Kisfiú: Kállai Ákos

Ági, Öregasszony: Frank Tímea

Kornél, R.M: Szilágyi Szabolcs

Kar: Ferenczy Orsolya, Kléner Judit, Gyüdi Eszter, Beslin Anita, Kohlmann Márta, Roszík Melitta, Büte László, Gyüdi Sándor, Kós Péter, Kohlmann Ferenc, Kohlmann Tamás, Muntag Lőrinc


Zeneszerző: Gyüdi Eszter

Díszlet: Kovács A. Gyula

Fénytechnika: Tóth Emese

Szakmai konzulens: Balog József

Rendező: Benkő Imola Orsolya


Támogató: EMMI


21.30-22.30: szakmai beszélgetés és díjkiosztás

Comments


Programajánló

LEGFRISSEBB CIKKEINK
ROVATOK

Játékos folyóirat

Folyamatosan archiváljuk a Játékos régi lapszámait, olvass bele, mi volt a téma 20 évvel ezelőtt!

bottom of page