top of page
  • Szerző képeJátékos

Külföldi turné után Zsámbékon lép fel a Metanoia


A szegedi Metanoia Artopédia június 28-án a Zsámbéki Színházi Bázison játssza Jég-doktrínák című előadását.


Az előadás korábbi variációit Szegeden, Kiskunhalason, Budapesten, Pécsen, Újvidéken, Kragujevácon, Belgrádban, legutóbb pedig Varsóban és a krakkói Cricotékában mutatta be. A külföldi vendégjátékokat pozitív fogadtatás és újabb meghívások követték, a társulat Zsámbéki előadása után azonnal továbbutazik Minszkbe - a 33. variáció helyszínére.


JÉG-DOKTRÍNÁK – variációk a náci retorikára - 32. variáció

2018. június 28-án 20:00-kor


Az előadás a Holokauszt esztétikai reprezentációjának szokatlanabb módját választja azáltal, hogy az áldozatok perspektívája helyett az elkövetőkre koncentrál, pontosabban az elkövetők nyelvhasználatát és gondolkodásmódját állítja a fókuszba, azt a Victor Klemperer, az irodalomtudós drezdai túlélő és szemtanú által LTI-nek (Lingua Tertii Imperii – a Harmadik Birodalom Nyelve) nevezett nyelvi propagandát, amely képes volt tömegméretekben mételyezni a hétköznapi emberek tudatát is, és gyilkosokká vagy a gyilkosok kollaboránsaivá tenni őket.


Az előadás szövegkönyve a szélesen értelmezett kordokumentumok sajátos kollázsa: szerepelnek benne idézetek a túlélők emlékirataiból (dr. Nyiszli Miklós, Victor Klemperer, Ovics Perla) is, de zömmel az elkövetőknek, a népirtás német és magyar felelőseinek (Hitler, Himmler, Eichmann, Endre László, Horthy Miklós) beszédeire, nyilatkozataira alapoz, illetve a ’30-as, ’40-es évek náci szövegei mellé, közé helyezi napjaink szélsőjobboldali megnyilvánulásait, a blogok, internetes fórumok névtelen szereplőinek kommentjeit és egyes mai közszereplők nyilatkozatait.


Közreműködők: Erdély Perovics Andrea, Krasznahorkai Ágnes, Varga Vera, Szokol Szilárd, Francia Gyula, Varga Szűcs Dóra Fotók: Tóth Balázs Zoltán, Ruhák: Csúri Anna Szociológiai kérdőív: Lencsés Gyula A kartonfigurákat preparálta: Kiss Attila Etele Hangkeverés és élő narráció: Lengyel Zoltán


A rendező/szerkesztő munkatársa: Erdély Perovics Andrea


Rendező / Látvány: Perovics Zoltán


Előzetes:

Az előadás támogatói: Emberi Erőforrások Minisztériuma, Grand Café Szeged, Patyolat // PRÓBAüzem

Commentaires


Programajánló

LEGFRISSEBB CIKKEINK
ROVATOK

Játékos folyóirat

Folyamatosan archiváljuk a Játékos régi lapszámait, olvass bele, mi volt a téma 20 évvel ezelőtt!

bottom of page