top of page
  • Birtalan Izsák és Nyeste Aliz

Manézs - Egy hétvége a színház bűvöletében


A szeptember 22-23-ai hétvégén V. alkalommal került sor Tiszaújvárosban a Manézs Színházi Szemlére, egy csodálatos eseményre, ahol diák és felnőtt színjátszók bemutatják tudásuk legjavát, a szakmai zsűri pedig értékel, tanácsol, elmondja érzéseit, ötleteit a látott előadásokkal kapcsolatban. A Tinikomédiások két színjátszója írt a fesztiválról.


Az amatőr színjátszás fellegvára lett a Derkovits Kulturális Központ, ide jó bejönni, itt mosolygós arcok, segítőkész szervezők, kedves házigazdák és barátok várnak mindenkire. Olyan érzése van az ideérkezőnek mintha hazajött volna, haza a színház védőfalai, a világot jelentő deszkák, a mindent elsöprő érzések, az izgalom és katarzis hazájába.

A Tinikomédiások színjátszócsoport minden évben részt vett ezen a fesztiválon és elmondhatjuk, hogy kedvenc helyünk lett Tiszaújváros. Szombaton Miskolc szépségeit csodálhattuk meg: a szervezők elvittek a Színészmúzeumba, ahol lehetőségünk volt jelmezekbe bújni. Azután improvizációs vetélkedőn vettünk részt a Gömörország kapuja mesepontban, majd egy pszichiátriai világkiállítást is alkalmunk nyílt megtekinteni. Este egy kellemes séta során megcsodálhattuk a várost a kilátóról. Igazi ajándék volt ez a nap: személyiségfejlesztés, felhőtlen szórakozás, tanulás, csapatkohézió és öröm voltak az összetevői. Hálásak vagyunk az életre szóló élményért. A hab a tortán az a pillanat volt, amikor találkozhattunk miskolci barátainkkal, akikkel együtt táboroztunk a tavaly nyáron Balatonmáriafürdőn. A Karacs Teréz Kollégiumban eltöltött éjszaka után vidáman indultunk Tiszaújvárosba, kíváncsian vártuk a fesztivál megnyitóját.

Az előadások bemutatására a Derkovits Kulturális Központban került sor. Minden csapat előadásán látszott a rengeteg munka, a játék öröme, az összetartozás csodálatos érzése. Jó volt látni, hogy egy-egy csapatban együtt játszik a 11 éves diák és a 62 éves úriember és teljesen jól működik a játék. A repertoár is nagyon változatos volt: a görög drámától a klasszikus komédiáig, az abszurd játéktól a monodrámáig, a kamaszdrámától a paródiáig és stílusgyakorlatig mindent láthatott a közönség. A zsűrizés cseppet sem könnyű feladatát két kiváló szakember vállalta: Buzogány Béla színész-rendező és Nádasi Erika színművésznő. Minden egyes produkciót alaposan kiértékeltek, igazi baráti beszélgetések alakultak ki. Minket is elláttak jó tanácsokkal, ötletekkel, amire szükségünk lesz a további munkánkban. Nagyon hálásak vagyunk a sok szakmai tanácsért, ötletért, a biztatásért a folytatásra. Az eredményhirdetés hatalmas öröm volt: a csapat Ezüst minősítést és Hajas Tímea Gabriella Alakítási díjat kapott. Még sokat kell dolgoznunk a jeleneten, de jó úton járunk és mindent bele adunk, hogy egyre jobb legyen.

Mindenért hálásak vagyunk a Manézs szervezőinek! Lelkileg feltöltődve a barátság ajándékával, a látott előadások varázsával, a viszontlátás reményében mondjuk: köszönjük Angelika, Szandi és Péter! Megtiszteltetés volt Veletek lenni!


A Manézs díjai:


Zsűri díja - Páholy Ifjúsági Színház - Júlia c. előadásáért Manézs közönségdíj - Dilemma Drámaszínpad - Az Ibolya c. előadása Manézs Fesztiváldíj - Van Gogh Füle Alternatív Színházi Műhely - Stílusgyakorlatok Lengyel Pál dramaturgiai díj - Páholy Ifjúsági Színház - Júlia c. előadásáért.


Színészi alakítás: Páholy Ifjúsági színház - Csáki Benedek Van Gogh Füle Alternatív Színház - Bakota Zalán Tinikomédiások - Hajas Tímea Gabriella Komiszak - Randi - Kucskár Huba


Az idei évben a fesztivál két napos volt, azonban az előadásokra csak vasárnap került sor a Derkovits Művelődési Központban és Könyvtárban.


Zsűri: Nádasi Erika és Buzogány Béla. Szept. 22-én Gömörország Kapuja mesepontban tartottunk improvizációs délutánt.

Minősítések:


ARANY Van Gogh Füle Alternatív Színházi Műhely - Stílusgyakorlatok Páholy Ifjúsági Színház - Júlia


EZÜST Dilemma Drámaszínpad - Az Ibolya Tinikomédiások - Ki a felelős?


BRONZ Bőcsi Színjátszó Társulat - Paris almája

Komentar


Programajánló

LEGFRISSEBB CIKKEINK
ROVATOK

Játékos folyóirat

Folyamatosan archiváljuk a Játékos régi lapszámait, olvass bele, mi volt a téma 20 évvel ezelőtt!

bottom of page