top of page
  • Völgyes Bendegúz

Konstantinápoly


A Konstantinápolyt Völgyes Bendegúz írta 2017 vége felé, mint utolsó éves drámai vizsgamunkát a Vörösmarty Gimnáziumban. Perényi Balázs és osztálytársai segítettek a dramaturgiai munkában, ez az első befejezett drámája.


A dráma 1453-ban játszódik, a Konstantinápoly eleste előtti utolsó néhány hónapot jeleníti meg, viszonylagos történelmi pontossággal. Néhány esetben a kronológiai pontosságot az író feláldozta a drámai történetmesélés oltárán.


A darab főhőse Aidósz, XI. Nagy Kónsztantinosz császár jobbkeze, és barátja. A bizánci birodalmat majd minden oldalról körülöleli az Ottomán birodalom, a határokon török katonák garázdálkodnak, a baljós jelek egyre sűrűsödnek, a császári udvar azonban tagadja, hogy a török fenyegetést jelentene. Aidósz mindent megtesz, hogy jobb belátásra, és cselekvésre bírja a császárt, egyedül szembeszállva az egész udvarral. A magánéletben is harcban áll feleségével, Hesztiával, és lányával Admétével, amiért elküldte egyetlen fiát, Thanatoszt Drinápolyba, a török birodalom fővarosába nagykövetként, felesége szerint túszként.


A darabot a Vörösmarty Mihály Gimnázium 2017/18-as végzős drámai osztályának egy csoportja készítette. Aidósz szerepében Tóth Kristóf, Kónsztantinosz császár szerepében Gloviczki Bernát, Hesztia szerepében Herr Szilvia, Admété szerepében Birtalan Lenke, további mellékszerepekben pedig Bereczki Anita, Puskás Veronika, Bolgár Kata és Takács Olivér játszottak. A darab az ODE fesztivál regionális fordulóján ezüst minősítést ért el, továbbá írói különdíjjal jutalmazták.


A dráma szövege letölthető innen:


Szereplők száma: 8

Műfaj: történelmi színmű

 

SZÍNMŰTÁR rovatunkba várunk további drámákat, színműveket, szövegkönyveket!


Ha rendelkezel ilyen jogtiszta művel, és szívesen megjelentetnéd nálunk, egy rövid bemutatkozással, fotóval - lehetőleg PDF formátumban - küldd el a formanek.csaba@gmail.com e-mail címre.


A darabok feldolgozása, bemutatása a szerzők engedélyéhez kötött!

댓글


Programajánló

LEGFRISSEBB CIKKEINK
ROVATOK

Játékos folyóirat

Folyamatosan archiváljuk a Játékos régi lapszámait, olvass bele, mi volt a téma 20 évvel ezelőtt!

bottom of page