top of page
  • Kiszely Diána

F84.5: Egy Nem Sima-történet


A darab egy Asperger-szindrómával élő kisfiúról szól, aki új iskolába kerül. Villanásszerű jelenetekben mutatja meg nem csak a beilleszkedés nehézségét, hanem a közben más szcénákon zajló eseményeket is, melyek kerekké formálják a történetet.


Az aktuális problémán és a betegségként definiált viselkedés okaihoz való közelebb kerülésen túl a darab mélyebb rétegekbe is elkalauzolja a nézőt/olvasót, amely által mindenkiben megjelenhet a személyes érintettség is. Hogy ugyanis kit tekintünk egészségesnek? Azt, aki a saját személyiségét, vágyait, indíttatását levetkőzve, becsomagolva, jegelve alkalmazkodik ennek a világnak a normáihoz, csak hogy elfogadják? Ki határozza meg egyáltalán azt, hogy ezek a normák egészségesek-e? Hogy vajon az-e az „egészséges” élet, amikor e normáknak megfelelően haladunk egyik célunk után a másik felé? Nem érezzük-e ezt néha hazugnak és kiábrándítónak? Nem tűntünk-e el ebben az életfolyamatban mi magunk valahol útközben? Sírunk a kitaszított kisfiú szomorú történetén, ám közben a saját eltemetett lelkünk sír bennünk. Csak ezt nem mindenki ismeri fel/be.


A darabot Éles Eszter felkérésére írtam, aki a Polaroidok nevű, XIII. Kerületi Ének-zenei és Testnevelési Általános Iskola keretein belül működő színjátszó csoport egyik csoportvezetője volt a 2017/2018-as tanév végéig. Az alaptéma, a jelenetek sorrendisége az ő ötlete nyomán alakult, valamint a nyersanyag egy jelentős része az ő pedagógia, rendezői, illetve élettapasztalataiból származik. A darab hitelességéhez ugyanakkor alapos kutatómunkára is szükség volt, s természetesen a saját forrásanyagom is hozzájárul a kerekséghez.


A darabot Éles Eszter rendezte, a másik csoportvezető Landi Zsuzsanna segédletével, mely a 2018. év folyamán a XXVII. Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Fesztivál megyei, regionális, illetve országos fordulóján, a Fesztiválgyőztesek Fesztiválján (FESZT-FEST) a MU-Színházban – melyen a darabot Nagy András László Nívódíjjal jutalmazták –, valamint a Magyar Drámapedagógia Társaság, Színház-Dráma-Nevelés szakmai hétvégéjén volt látható a Marczibányi Téri Művelődési Központban, minden alkalommal nagy sikerrel. A színpadi változat minimálisan eltér a darab eredeti szövegétől.


A dráma szövege letölthető innen:


Szereplők száma: 15

Korosztály: gyermekszínjátszók


A darabból készült előadás megtekinthető itt:


Kiszely Diána


Drámaírói tevékenységem kezdete voltaképpen 1996-ra datálható, mikor is a Máriapócson rendezett Bátori Országos Színjátszó Táborban a csoportvezetőnk egy tizenhét éves, a szereposztással nem egyetértő kamasz lázadásait nem tudván kezelni, közölte, hogy akkor írjunk és rendezzünk meg egy darabot mi magunk. S ez így is lett. Az improvizációra épülő darab dramaturgja tulajdonképpen én voltam, legalábbis a többiek sorra elfogadták javaslataimat a történetvezetést és szöveget illetően. Gondoltam, ennyit igazán megtehetek értük, ha már miattam nem volt rendezőnk. Nem mellesleg nagyon is passzolt ez a szerep. S bár az, amit akkor magamnak írtam sem lett rossz, színészi alakításomat többen is dicsérték, mégis itt vált világossá számomra, hogy nem a színészi pálya lesz az enyém.


Akkoriban táncosként sokkal természetesebben tudtam megélni a színpadi létezést, ehhez képest a színészi nekem nem volt igazán kongruens. Mégis, így vagy úgy mindig a színház közelében találtam, s találom magam. Az otthoni és természetbeni alkotói magány mellett ez a legtermészetesebb közeg számomra.


2008-ban a verseimből született egy zenés-táncos performance Kamra.Pitvar.Vérerek. címmel, mely a 2008/2009-es évadban volt látható befogadó színházakban. S bár az élet elsodort erre-arra, mondhatni Don-kanyarnyi kitérővel újra itt vagyok a színen, hogy az összes bezsebelt megélést kitehessem az asztalra színházi darabokba csomagolva. Azt vallom, hogy a drámaírásához meg kell érni.


Verseket több mint húsz éve írok töretlenül – néha persze megtörve. Azóta ez próza-, dráma-, meseírói, valamint műfordítói tevékenységgel is bővült.

 

FIGYELEM!

SZÍNMŰTÁR rovatunkba várunk további drámákat, színműveket, szövegkönyveket!


Ha rendelkezel ilyen jogtiszta művel, és szívesen megjelentetnéd nálunk, egy rövid bemutatkozással, fotóval - lehetőleg PDF formátumban - küldd el a formanek.csaba@gmail.com e-mail címre.


A darabok feldolgozása, bemutatása a szerzők engedélyéhez kötött!

Comments


Programajánló

LEGFRISSEBB CIKKEINK
ROVATOK

Játékos folyóirat

Folyamatosan archiváljuk a Játékos régi lapszámait, olvass bele, mi volt a téma 20 évvel ezelőtt!

bottom of page