top of page
  • Nagy Sándor

Kárpát-medencei amatőr színjátszók bemutatkozása - FESZTÍVÁL


A Mosonmagyaróvári Kulturális Egyesület november 26. és 27. között rendezte meg a XXXII. Moson Megye Színjátszó Találkozót a Flesch Károly Kulturális Központban. A koronavírus-járvány utóhatása és a jelenlegi gazdasági helyzet alapvetően befolyásolta a rendezvény megszervezését.


A korábban megszokottakhoz képest jóval kevesebb csoport – hét társulat - vállalta a bemutatkozást, de örömteli volt, hogy ezek között négy külhoni magyar anyanyelvű csoport is fellépett.

November 26-án a bősárkányi BŐ-ART Egyesület színészei mutatták be a „Száll a kakukk fészkére” című drámát két felvonásban. A színvonalas előadás a közönség körében nagy sikert aratott.

A színjátszó találkozó versenyprogramja szombaton délelőtt kezdődött. A szervezők nevében Nagy Sándor, a Mosonmagyaróvári Kulturális Egyesület elnöke nyitotta meg a rendezvényt, köszöntötte a résztvevőket. Felelevenítette, hogy hogyan lett az elmúlt harminc év alatt a színjátszó rendezvény a Kárpát-medencei magyar anyanyelvű amatőr színészek találkozója.

A találkozó a szervezők szándéka szerint a járvány ellenére az idén is sokszínű volt, a programba szereplő hét produkció reprezentálta a nem hivatásos színjátszást. Külön köszöntötte a zsűrit alkotó Regős János (Budapest) rendezőt, a Magyar Szín-Játékos Szövetség elnökét, Pápai László (Sopron) rendezőt, és Gergye Rezső (Vasvár) rendezőt, akik döntöttek a díjakról és a minősítésekről.

Ezt követően az amatőr színészeké lett a főszerep. Egymás után mutatkoztak be a gyermek-, diák- és felnőtt csoportok, akik a legkülönbözőbb műfajú színjátékokat állították színpadra. A bemutatókon a csoportok egymás produkcióját megtekintve hatalmas tapssal adtak hangot elismerésüknek.

A kétnapos bemutatók után, vasárnap került sor az ünnepélyes eredményhirdetésre és díjátadásra. A zsűri nevében Regős János zsűrielnök értékelt, elismerve a szervezést, a színjátszó találkozó megrendezésének tényét. Kiemelte a határon túli színjátszó csoportok teljesítményét, akik bár életkoruk miatt országos minősítést nem kaphattak, de idén sem okoztak csalódást. A bemutatott darabok rengeteg eredeti rendezői elképzelést tartalmaztak, nagyszerű színházi élményekkel megajándékozva a műértő közönséget.


A találkozó fődíjait két csoport vehette át a zsűritől:
BŐ-ART Egyesület színjátszó társulata (Bősárkány)

Dale Wasserman: Száll a kakukk fészkére (dráma)

Rendező: Németh Fáni

Blamázs Csoport (Kecskemét)

Sławomir Mrożek: Strip -tease (abszurd dráma)

Rendező: Sárosi Gábor, Jászberényi Balázs
Különdíjat kaptak:

  • Legjobb rendező és színészi különdíj: Németh Fáni, a BŐ-ART Egyesület (Bősárkány) színjátszó társulata által bemutatott Száll a kakukk fészkére című darabban nyújtott alakításért és rendezésért.

  • Színészi különdíj: Oros Simon Csaba, a Csip-Csirip Színjátszó Csoport, Alistál (Szlovákia) színésze a Mi a manó? című darabban nyújtott alakításáért.

  • A legjobb látvány és mozgásvilág megteremtéséért különdíj: Galaxis Színjátszó Csoport, Ludas (Szerbia) A székvári csudavirág című darab előadásáért.

  • A kollektív gondolkodásért különdíj: Fókusz Gyermekszínpad, Dunaszerdahely (Szlovákia) Gaudeamus Igitur című szerkesztett játék előadásáért.

  • Színészi különdíj: Illés Kamil, a Blamázs Csoport (Kecskemét) a Strip-tease című abszurd drámában nyújtott alakításáért.

A minősítő zsűritagok (Regős János és Pápai László) döntöttek a Magyar Szín-Játékos Szövetség által adományozott országos minősítésekről. Arany minősítésű előadás lett a BŐ-ART Egyesület Száll a kakukk fészkére című drámája. Ezüst minősítést kapott a kecskeméti Blamázs Csoport Strip-tease című előadása.

Nagy Sándor a színjátszó találkozó végén köszönetet mondott a rendezvény támogatóinak, Mosonmagyaróvár Város Önkormányzatának, Nemzeti Kulturális Alapnak. Azzal búcsúzott, hogy 2023-ban a Mosonmagyaróvári Kulturális Egyesület ismét megrendezi a 33. Kárpát-medencei magyar anyanyelvű amatőr színjátszók seregszemléjét.
Nagy Sándor

Mosonmagyaróvári Kulturális Egyesület elnöke

Comentarios


Programajánló

LEGFRISSEBB CIKKEINK
ROVATOK

Játékos folyóirat

Folyamatosan archiváljuk a Játékos régi lapszámait, olvass bele, mi volt a téma 20 évvel ezelőtt!

bottom of page