top of page
  • Szerző képeJátékos

17. Kaleidoszkóp Nemzetközi Versfesztivál - Felhívás!


A Kaleidoszkóp Nemzetközi VersFesztivál Közép-Európa legnagyobb pódiumművészeti seregszemléje, ahol a vers valamennyi formája bemutatkozik. A versenysorozaton hivatásos és nem hivatásos versmondók, színészek és előadóművészek, illetve társulataik, zenészek és filmesek, külön kategóriában versenyeznek produkcióikkal. A verseny közönség előtt zajlik.


FELHÍVÁS A VERSENYPROGRAMOKRA „Vers, ahogy még nem ismered…” Közép-Európa legnagyobb pódiumművészeti seregszemléje


A Magyar Versmondók Egyesülete, az Északkelet-magyarországi Regionális Versmondó Egyesület a Váci Dunakanyar Színházzal együttműködésben meghirdeti a 17. Kaleidoszkóp Nemzetközi VersFesztivál versenykategóriáit.


A 17. Kaleidoszkóp nemzetközi VersFesztivál fő helyszíne, időpontja: Váci Dunakanyar Színház, 2017. november 23-26.


VERSENYKATEGÓRIÁK versszínház verszene és énekelt vers vers- és prózamondás versfilmek


RÉSZLETESEN: versmondás 1. – Junior Versmondó Szalon: Nevezhet minden 10 és 14 év közötti versmondó két verssel vagy prózával, amelyek közül az egyik klasszikus, a másik kortárs költő alkotása, mindkettő szabadon választott. Egy vers/próza időtartama nem haladhatja meg a 4 percet! Kortárs költőnek tekintjük az élő és a néhány éven belül elhunyt költőket, akiknek saját kötete jelent meg és az irodalomtörténet számára ismert alkotók. (ajánlás: versfesztival.hu)


versmondás 2. – Ifjúsági és felnőtt Versmondó Szalon: Nevezhet minden 14. életévét betöltött versmondó két verssel vagy prózával, amelyek közül az egyik Arany János-vers vagy ballada, a másik szabadon választott mai kortárs. Egy vers/próza időtartama nem haladhatja meg a 4 percet, amely alól az Arany-balladák képeznek kivételt! A zsűri külön értékeli az ifjúsági (14-25 év) és a felnőtt (25 év felett) korcsoportot.

versszínház: - Verses nagyszínházi előadás: elbeszélő költemények, verses drámák stb. Legfeljebb 2 felvonás, maximális játékidő: 70 perc. - Előadóest: Önálló- vagy társas (két- vagy többszereplős) pódiumi est, melynek műsorán többnyire versek vagy prózák szerepelnek. 1 felvonás, maximális játékidő: 30 perc. - Verses monodráma: egy vagy többszereplős, de egy szereplőre épülő (egy ember beszél) verses/lírai mű kamaraszínpadi feldolgozása. 1 felvonás, maximális játékidő: 30 perc. - Performance: egy vagy többszereplős, többnyire versekre és prózákra épülő, rendhagyó (nem a már ismert színpadi formákra épülő) előadás. 1 felvonás, maximális játékidő: 30 perc. - Mozgásszínházi előadás: költői művekre, versekre, prózára épülő koreográfia. 1 felvonás, maximális játékidő: 30 perc. - Emlékest vagy jubileumi előadás: versösszeállítás, drámajáték Arany János alkotásai kapcsán. 1 felvonás, maximális játékidő: 30 perc.


verszene, énekelt vers:

bármely (szabadon választott) énekelt vagy megzenésített vers, zenekari kísérettel vagy anélkül. Legalább 3 dal, de legfeljebb 20 perces koncert adható.


versfilmek:

amatőr és profi filmesek versenye: a költészet bármely tartalmi és formai jellegű audiovizuális megvalósítása, etűdszerű, rövid, 5-10 perces, vagy hosszabb lélegzetvételű, legfeljebb 40 perces alkotásokkal. Olyan kisjátékfilmek és dokumentarista alkotások készítésére és bemutatására hívjuk a független filmes alkotókat, alkotóközösségeket, amelyek bármely költő vagy író szellemi örökségét vállalva, az adott szerző munkásságának jegyében készülnek, vagy különböző (egy vagy több) költészeti alkotást dolgoznak fel filmes formában. Két kategória: - Arany János versek és balladák filmes vagy animációs feldolgozása - Szabadon választott költő vagy író művének filmes vagy animációs feldolgozása


NEVEZÉSI FELTÉTELEK: A Kaleidoszkóp VersFesztivál versenyeire bárki nevezhet Magyarországról vagy külföldről, magyar és idegen nyelvű produkcióval is. Nevezni a hivatalos nevezési lapon lehet, amely a versfesztival.hu oldalról automatikusan beküldhető, vagy letölthető és e-mailen is továbbítható az alábbi e-mail címre: versenyzo@versfesztival.hu. Nevezés csak online lehetséges. A nevezések a versmondás esetében automatikus versenybe kerülést jelentenek, a többi kategóriánál azonban előzsűrizés zajlik, és október első felében dönt a zsűri a versenyprogramról.


Kötelező melléklet a nevezéshez kategóriánként: - versmondás: nincs - versszínház: hozzájárulási nyilatkozat, link, amelyen az előadás látható - verszene és énekelt vers: hozzájárulási nyilatkozat, rider, link a zenekar vagy az előadók játszani kívánt dalaival - versfilmek: hozzájárulási nyilatkozat, link, amelyen a nevezni kívánt film megtekinthető


A jelentkezési lapon, valamint a riderben megjelölt technikai igényeket és kellékeket alapszinten biztosítjuk, az extra igényeket a fellépők maguk biztosítják. Kérjük, ennek figyelembe vételével jelentkezzenek!


Nevezési díj: 4000 Ft/fő, a Magyar Versmondók Egyesülete tagjainak 3000 Ft/fő. A nevezési díj tartalmazza a fellépés napján a szállást és az étkezést. Egy adott személy vagy társulat több kategóriában is nevezhet, a nevezési díjat azonban produkciónként, azon belül is személyenként kell befizetni, az alábbi bankszámla számra:

Magyar Versmondók Egyesülete 11708001-20366591-00000000. A közlemény rovatba kérjük feltüntetni a társulat/csoport/zenekar/előadó nevét.


A nevezési díj a produkció részvételére vonatkozik, és amennyiben az előzsűrizés eredményeképp a produkciót nem fogadja be a fesztiváligazgatóság, a nevezési díj visszautalásra kerül. Visszalépés esetén azonban nincs lehetőség a nevezési díj visszaigénylésére. (Kísérők szállására és étkezésére önköltségi áron van lehetőség.)


Amennyiben a társulattal/zenekarral/fellépővel technikus érkezik, aki az előadás létrejöttében háttérben segédkezik, a részvételi díj a technikusra is vonatkozik, és ugyanazon jogosultságokat kapja, mint a fellépők.


Hivatásos és nem hivatásos előadók, zenekarok és társulatok jelentkezését is várjuk! Hivatásos művészek esetén kérjük ezt a jelentkezési lapon megjelölni!


Nevezési határidő: versszínház és verszene: 2017. október 10. versmondás és versfilmek: 2017. október 30.

További információ: info.versfesztival@gmail.com Keresd a fesztivált a facebook-on is!

Comments


Programajánló

LEGFRISSEBB CIKKEINK
ROVATOK

Játékos folyóirat

Folyamatosan archiváljuk a Játékos régi lapszámait, olvass bele, mi volt a téma 20 évvel ezelőtt!

bottom of page