top of page
  • Szerző képeFormanek Csaba

Radikális javaslatok - Improfeszkó Debrecenben


Február 9-én rendezte meg az IMPRO Fesztivál regionális fordulóját Debrecenben a Dilemma Drámaszínpad. Öt csoport versenyzett egymással, a hazai csapatok mellett Sárospatakról és Miskolcról is érkeztek színjátszók. Az Újkerti Közösségi Ház pici színpadán egyre radikálisabb etűdök születtek. Rövid, képes beszámolónkban ismertetjük a feladatokat és a helyezéseket.


A résztvevő 4 fős csoportoknak 3 perces jeleneteket kellett rögtönözni. A feladatok ismertetése után 10 perc felkészülési idő állt rendelkezésükre.


A zsűri tagjai voltak: Áfra János, költő, szerkesztő, Jószai Zoltán rendező, drámapedagógus, a Katedra Színházi Műhely vezetője és Formanek Csaba író, színész, rendező - egyenként 1-10-ig pontozták a produkciókat. Játékmester: Formanek Csaba


1. Bemutatkozó etűd, melyben a csapattagok tárják fel legtitkosabb egyéni vágyaikat és félelmeiket, valamint tegyenek bizonyosságot arról, hogy a színház által előrébb megy a világ, különösen a saját településükön


Néhány plusz feltétel:

  • a jelenetben hangozzék el minden csapattag neve illetve a város, ahonnan érkeztek

  • legyen benne egy nagy sikoly

  • a végére a szereplők jussanak döntő elhatározásra


(Többek szerint ez volt a legnehezebb feladat a találkozón)

A miskolci Egy Maszk csoport

2. A jelenet címe: Elviselhetetlen emberek a tömegközlekedésben


Dilemma Drámaszínpad


3. Radikális változást!

Egy friss kutatás szerint az emberek átlagos életkora a földön 71 év. Ebből 28,3 évet alvással töltünk, 10,5-et munkával, 9 évet töltünk tévé, számítógép és okostelefonok előtt, házimunkára 6, evésre 4, tanulásra 3,5, tisztálkodásra 2,5, vásárlásra ugyanennyi, gyereknevelésre 1,5, közlekedésre 1,5 évünk jut. Szűk 2 év marad minden másra.


A jelenet során a csoportoknak radikális javaslatot kellett tenni az emberiség felé, hogy időbeosztásukat megváltoztassák. Feltétel volt, hogy a verbálitás mellett más színházi eszközöket is használjanak, valamint a következő figurák közül véletlenszerűen kiválasztott 2 szereplő közül legalább az egyik jelenjen meg a színpadon:


politikai párt vezetője, őrült tudós, lázadó művész, horrorfilm főgonosza, vallási szekta vezére, illúzionista, fehérneműreklám-modell, részeg egyetemista, elmegyógyintézet lakója, ukrán maffiózó

A Dilemmások R & A csoportja

4. Mozgásszínházi jelenet, melynek címe: Életem legrosszabb Szilvesztere. Az egyik játszónak főszerepet kellett vállalnia.

A sárospataki Árpi bácsi csoport

5. Globális sztrájk a jövőért, avagy mi történne, ha a magyar diákok csatlakoznának a Youth for Climate szervezet március 15-ére hirdetett, a párizsi klímaegyezmény betartását követelő demonstrációjához. A jelenetben a csapatnak meg kellett mutatnia énekes képességeit.

A második helyezett KB2T csapata

6. Bármilyen jelenetet be lehetett mutatni, de a 10 perces felkészülést követően közvetlenül az etűd előtt a csoport kapott 3 szót vagy kifejezést a zsűri 3 tagjától, melyet be kellett építeni a játékba.

A Dilemma nyert!

A zsűri leginkább azokat a jeleneteket szerette, ahol igazi színházi pillanatok szemtanúi lehettünk: a bátor, "agyeldobós" etűdöket, ahol intenzív színészi jelenléttel, izgalmas szellemiséggel, kreatív térhasználattal találkozhattunk. A verbalitáson túl a testi és zenei kifejezések, a kockázatvállalás, az önreflexió, a valódi itt és most születő pillanatok mindig erősen hatottak.

A zsűri értékel (Formanek Csaba, Jószai Zoltán, Áfra János)

Néhány kivételes, a nézőtér és a színpad határait átlépő gesztus különösen emlékezetes maradt, vagy ahogyan a játszók saját személyiségükből - akár azok árnyoldalaiból is - tudtak táplálkozni, és igazi szenvedélyes vagy groteszk helyzetekkel és képekkel bombázták meg a mit sem sejtő közönséget.


Délutánra már egészen felizzott a hangulat, és egyre érdekesebb és meglepőbb jelenetek születtek. Az eredményhirdetés után arról beszélgettünk: ha egy teljes hétvégén át zajlana a játék, az eufória olyan szintjeire is eljutnánk, ahová a hétköznapokban még csak álmodni sem merjük magunkat.

Nézőtér - játszók és szurkolók

A díjazottak:


1. Arlecchino díj: Dilemma Drámaszínpad 2. Brighella díj: KB2T (Főnix Színpad) 3. Pulchinella díj: Dilemma Drámaszínpad R & A csoportja


Az országos döntőben az első két helyezett vehet részt.


A Debrecen Televízió 4 perces riportja az eseményről:

Fotók: Dorogi Zoltán

Comments


Programajánló

LEGFRISSEBB CIKKEINK
ROVATOK

Játékos folyóirat

Folyamatosan archiváljuk a Játékos régi lapszámait, olvass bele, mi volt a téma 20 évvel ezelőtt!

bottom of page