top of page
  • Szerző képeJátékos

IMPROFESZKÓ regionális fordulók - összefoglaló

Január és február során hét regionális forduló is lezajlott a Magyar Szín-Játékos Szövetség országos improzivációs fesztiválján. Cikkünkben összegyűjtöttük a díjazottakat, a továbbjutókat és közöljük a helyszíni beszámolókat. BÉKÉSCSABA A behir.hu beszámolójából: "Négyfős csapatok léptek színpadra a Csabagyöngye Kulturális Központ Panoráma teremében szombaton, az Improvizációs Fesztiválon. A többnyire nem hivatásos színészekből álló együttesek több fordulóban mutatták be improvizációs játékukat. A játék házigazdája a Féling Színházi Csoport és a Csabagyöngye Kulturális Központ volt.

Szinte teljesen megtöltötték a termet a csapatok és hozzátartozóik. Steinwender József, a Féling Színház Csoport vezetője és egyben az esemény szervezője úgy fogalmazott: - többé-kevésbé valószínű, hogy valamilyen színházi csoportban már kipróbálták magukat a nevezők, persze van, aki többet gyakorolt, ennek megfelelően a teljesítményük is valamivel jobb vagy egyes feladatokban jobb, van, aki kevesebbet gyakorolt. De ebben talán nem is ez a fontos, hanem a közönség, akik együtt tudnak jól szórakozni, és megmutatni magukat ekkora közönség előtt." 1. Arlechino díj (StudioSokkkk - Békéscsaba) 2. Brighella díj (A Sárkány és a papucs - Orosháza) 3. Pulcinella díj (Bajszos népünk győzni fog - Békéscsaba) NYÍREGYHÁZA Továbbjutók: 1. díj: Arlecchino díj: BOHÉM BIGÉK - felkészítő tanár: Mendler Mónika 2. díj: Pulcinella díj : ÉNKÖZPONTÚ RENDSZER - felkészítő tanár: Császári Viktória

DEBRECEN Marczin I. Bence beszámolója: Debrecenben február 11-én 16 órától tartottuk az Improfeszkót a Debrceni Egyetemi Színház termében, a hely adottságaihoz képest teltházzal, ami 26-28 főt jelent. Három csapat indult a regionális fordulóban, a címvédő Dilemma Drámaszínpad, az improvizációs színházzal is foglalkozó Víg Karma társulat és a DESzínház tréningjeire ősszel érkezők Próba Cseresznye újonc csapata.

Zsűrinek Mercs János, a Csokonai Színház színművésze, Lukovszki Judit sok évtizedes tapasztalattal rendelkező egyetemi színházi rendező és Somogyi Tibor író, amatőr színész és viccmester lett felkérve. Marczin I. Bence maestro feladatait rendre izgalmas és egyedi módon közelítették meg a csapatok, a játék végére észrevehető volt a csapatok egyedi stílusa is. Szoros végeredmény született, de végső szétcsapásra nem volt szükség, ugyanis 1 ponttal kerekedett felül a Víg Karma a Dilemma előtt. PÉCS Akli Krisztián beszámolója: Hosszú idő után Pécsett újra regionális fordulót rendezhettünk a Pécsi Kulturális Központ, az Apolló Kulturális Egyesület s az Oberon Társulat koprodukciójának köszönhetően. A versengésre nyolc csapat érkezett; Pécsről, Kaposvárról és Barcsról. A résztvevők között középiskolások, egyetemisták, de felnőtt versenyzők is voltak. Négy improvizációs feladat megoldása után a végső sorrendet a zsűri által adott pontok határozták meg. A zsűrit Bacskó Tünde (színművész, Pécsi Harmadik Színház), Frank Ildikó (igazgató, Deutsche Bühne Ungarn) és Zsohár Péter (diákzsűri, Oberon Társulat) alkották.

Az első három helyezett végül, izgalmas és kacagtató pillanatok után a következőképpen alakult: I. "DMML" ( Kaposvár) II. Improvokál Társulat - "A másik csapat" (Pécs) III. Berze Nagy János AMI Diákszínjátszói (Pécs) Az regionális fordulókból az első és második helyezett képviselheti a régiót az országos döntőben. [A budapesti, vasvári és gödöllői fordulók eredményeit még nem kaptuk meg, amint megérkeznek, cikkünket frissítjük]

Comments


Programajánló

LEGFRISSEBB CIKKEINK
ROVATOK

Játékos folyóirat

Folyamatosan archiváljuk a Játékos régi lapszámait, olvass bele, mi volt a téma 20 évvel ezelőtt!

bottom of page