top of page
  • Demarcsek Zsuzsa

Improfeszkó Nyíregyházán


A Magyar Szín-Játékos Szövetség idén is meghirdette Farsangi rögtönzések improvizációs fesztivált, diáknyelven az Improfeszkót, amelynek nyíregyházi fordulóját a Vásárhelyi László Alapfokú Művészeti Iskola rendezte 2019. február 10-én vasárnap, 13 csoport részvételével. A csoportok Nagykállóból, Biriből, Debrecenből és Nyíregyházáról érkeztek.


A rendezvénnyel Lengyel Pál emléke előtt tisztelgünk, de megemlékeztünk Nagy András Lászlóról is, aki sokszor volt a vendégünk vagy játékmesterként, vagy zsűritagként, és személyes varázsával, sok emlékezetes történetével tette színesebbé a rendezvényünket.

A csapatok regisztrációja és Demarcsek Zsuzsa köszöntője után közös bemelegítéssel kezdtük a játékot, amelyet Nagyidai Gergő, a Móricz Zsigmond Színház művésze irányított.

A nagy létszám miatt az idén csak 4 feladatot tudtunk teljesíteni. A játékot Mendler Mónika (Maestro) vezette, amely a szokásos szabályok szerint valósult meg. Tízperces felkészülési időt követően maximum 3 perces jeleneteket mutattak be a csoportok.


Az első feladat: Készítsetek egy legfeljebb 3 perces, jelenetet, amely néma jelenetként indul és énekléssel fejeződik be, továbbá a következő


rögzített pontjai vannak:

  • Az egyik szereplő elesik

  • Az egyik szereplő a kezeit nézegeti

  • A jelenet végén énekel valaki


A második feladat: Készítsetek egy olyan, legfeljebb 3 perces szöveges jelenetet, amiben egy fiatalokat érintő problémára, veszélyre hívjátok fel a figyelmet.


Harmadik feladat: Készítsetek mozgásos jelenetet az adott zenére. A jelenetben minél több tárgyat használjatok fel! A téma: egy családi élethelyzet


Negyedik feladat: Készítsetek legfeljebb 3 perces, szöveges jelenetet a megadott téma alapján. Az emberiség az első időutazására készül. Egy négyfős titkos csoport utolsó megbeszélését látjuk, ahol eldöntik, hova is utaznak először és miért. A jelenet vége az első „ugrás” legyen.

A zsűri tagjai voltak István István, Munkácsi Anita, a Móricz Zsigmond Színház színészei és Baksa András, színész-énekes voltak. Az idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját a Vásárhelyi László Alapfokú Művészeti Iskola. A jubileumi év kapcsán a diákok is nagyobb szerepet vállalnak a rendezvényeken, így az Improfeszkón is. Ugyan Dorka DÖK-elnök is tagja volt a zsűrinek, aki egy különdíj odaítéléséről döntött.

A feladatok bemutatását követően rövid gondolkodás után a zsűri pontozással (azaz a megfelelő számú ujj egyszerre történő felmutatásával) értékelte a látottakat, és ennek alapján alakult ki a végső sorrend. A zsűri véleménye, és a „diákszemmel” hozott döntés teljesen azonos volt.


Az első 2 helyezett továbbjutott az országos döntőre, melyet március végén rendeznek Gödöllőn.


A díjazás: 1. helyezés: Arlecchino díj – „Csá” (Czérna Kornélia, Nagy András, Nagy Dávid, Szép Evelin)

2. helyezés Pulcinella díj – „Grund” (Garaj Bernadett, Gönczi Dorina, Holik Nóra, Papik Bianka),

3. helyezés: Brighella díj – „Terne Cserhaja” (Balázs Sándor Herceg, Balogh Adrián, Kozák Béla, Lakatos Gusztáv Kevin)

4. Különdíj diákszemmel: „Csá” (Czérna Kornélia, Nagy András, Nagy Dávid, Szép Evelin)


A zsűri kiemelte az ötletességet, az őszinte és hiteles megszólalást, és jó felkészülést kívánt az országos találkozóra.

Comments


Programajánló

LEGFRISSEBB CIKKEINK
ROVATOK

Játékos folyóirat

Folyamatosan archiváljuk a Játékos régi lapszámait, olvass bele, mi volt a téma 20 évvel ezelőtt!

bottom of page