top of page
  • Halász Tibor

Improvizációs fesztivál, gödöllői elődöntő


A Magyar Szín-Játékos Szövetség idén is meghirdette a Farsangi Rögtönzések Improvizációs Fesztivált In memoriam Lengyel Pál elnevezésű felmenő rendszerű fesztiválját. A fesztivál közép-magyarországi elődöntőjének Gödöllő adott helyet, a Club Színház és a Művészetek Háza Gödöllő rendezésében.


A fesztiválon az induló csapatoknak hét, különböző témájú és feltételrendszerű feladatot kellett megoldaniuk. A feladatokat a játékmester Halász Tibor a Club Színház vezetője ismertette. Az értékelésről a szakmai zsűri Horváth Panna (Theatre studies, United Kingdom) és Tóth András (Rendező) gondoskodott. Szakmai észrevételeikkel, meglátásaikkal folyamatosan segítették a csapatokat.


A fesztiválon részt vettek általános iskolás, gyermek improvizációs csapatok is, színesítve a feladatok tartalmi részét, saját korosztályos meglátásaikkal. 1. feladat: Egy ismert magyar népmesét kellett a játszóknak a színpadra állítaniuk 3 percben, elejétől a végéig. Érdekes, hogy a bár a játszók bármilyen magyar népmesét felhasználhattak, többen a Kőleves és a Kisgömböc mesét dolgozták fel.


2. feladat: Egy kötelező irodalmi művet kellett egy sportesemény keretin belül megjeleníteniük a játszóknak. A kötelező irodalmi művek között, többek között megjelent a Ludas Matyi, az Egri csillagok és a Pál utcai fiúk is. Mindezeket olyan sportok keretein belül kellett előadni, mint például a Biatlon, vagy az erőemelés, de megjelent a szinkron korcsolya is.

3. feladat: A harmadik jelenetben a játszók mozgásos képességeit tettük próbára. Elsőre hallott zenére kellett egy mozgásos jelenetet létrehozniuk a csapatoknak, amelyhez három téma közül választhattak: A vidéki élet szépségei, a nagyvárosi pörgés, a nyugdíjasok mindennapjai. A zenék között megjelentek orosz népzenei dallamok, pop slágerek, rock, metál és klasszikus zeneművek egyaránt.


4. feladat: A negyedik feladatban a csoportok azt a kihívást kapták, hogy hozzák létre a Magyar Nemzeti Bosszúállók csapatát és annak fő ellenfelét is. Mindezt egy jeleneten keresztül mutassák be a nézők számára.


5. feladat: Az ebédszünet utáni ötödik feladatban főként azt próbáltuk megtekinteni, hogy hogyan működnek a játszó csapatok, ha ki kell mozdulniuk a komfortzónájukból. Ezért minden csapat egy-egy játszóját egy másik csoporthoz sorsoltuk. A feladatuk pedig, a hozzájuk sorsolt személy valós életútjának fontos eseményeit kellett megjeleníteni, epikus jellegű színezettel.


6. feladat: A hatodik jelenetben egy társadalmilag komoly és lényeges problémát kellett új szemszögből, de valóban komolyan bemutatni. A megjelenő problémák közül egy pár: A globális felmelegedés, az iskolai erőszak, a szemét felhalmozódása…


7. feladat: Az utolsó jelenetben egy Tele-shop adást kellett a csapatoknak rögtönözniük, amelyhez az eladandó terméket egy zsákból kellett kihúzniuk. A megjelenő tárgyak között WC-kefe, zuhanyrózsa és gyermekrágóka is előkerült.


A zsűri minden jelenetet 1-10-es pontozással értékelt, majd a fesztivál végén ezekből a pontokból állt össze a végeredmény.


1. helyezés: Arlecchino díj -„Buszonállók” (Bali Zsófia; Farkas Áron; Fehér Noé; Gyenes András) Gödöllő 2. helyezés: Pulcinella díj - „Elzáródott artériák” (Bertalan Adrienne; Mácsai Mária; Szabó Roland; Színvai Dániel) Gödöllő 3. helyezés: Brighella díj - „Voilá-Jelnyelvi Színházi Társulat” (Müllek Róbert; Tamás-Szóra Árpádné; Tóth Lajos; Tótok Erzsébet) Budapest


Külön gratulálunk a Gödöllői Hajós Alfréd Általános Iskola, Improvizációs gyermek csapatainak. Felkészítő tanáruk: Lázár András


Az első és a második helyezett csapat kapott lehetőséget arra, hogy a március 30-án, a szintén Gödöllőn tartott országos döntőn megmérettessék magukat.

Comments


Programajánló

LEGFRISSEBB CIKKEINK
ROVATOK

Játékos folyóirat

Folyamatosan archiváljuk a Játékos régi lapszámait, olvass bele, mi volt a téma 20 évvel ezelőtt!

bottom of page