top of page
  • Halász Tibor

Impro - a gödöllői elődöntő


A gödöllői elődöntő rendben lezajlott február 10-én a gödöllői Művészetek Házában. A fesztiválra szokásos számú csapat jelentkezett, azonban az influenza szezon általi megbetegedések miatt, több csapat is visszavonta a jelentkezését. Az elődöntőn így négy csapat versenyzett remek hangulatban és nagy lelkesedéssel.


A csapatok által előadott jeleneteket a kétfős zsűri értékelte, azaz Barabás Tamás (színész, rendező) és Antal Ádám (színész). Az egész napos eseményt Halász Tibor vezette.


A nap folyamán az átlagoshoz képest sokkal több feladatot kaptak a résztvevők, így nem csoda, hogy a fesztivál végére nagyon elfáradt minden csoport. Összesen nyolc feladatban mérhették össze a tudásukat az indulók, amelyek között a prózai, a mozgásos, a komoly és a humoros feladatok egyaránt teret kaptak.


Külön dicséret illeti a csapatokat, hogy a megadott időkereteket kivétel nélkül minden jelenetnél sikerült betartaniuk.


A fesztivál feladatai, nem az elkészítés szerinti sorrendben:


1. Egy ismert, magyar költő tollából származó verset kellett a színpadra álmodniuk a játszóknak. A jelenet néma, hozzá zenét a csoportok választhattak, saját lejátszó eszközeikről (Telefon, tablet…), vagy élő zenei aláfestéssel is megoldhatták a feladatot.


A jelenetekben Arany János: Toldi, Petőfi Sándor: Föltámadott a tenger és Nemzeti dal, József Attila: Mama című versét láthattuk, mozgásos előadásmódban.

2. Minden csoport húzott egy szakmát, majd egy olyan személy tipikus napját kellett eljátszaniuk, aki ennek a szakmának jeles képviselője. A kihúzható szakmák: Rendszergazda, Hulladékkezelési agrármanager, Szabadúszó, Sportszervező, Egészségügyi gázmester.


A jelenetekben láthattuk a kukás egy érdemekkel teli napját, a sportszervező túlhajszolt életét, a rendszergazda és a felhasználók közötti konfliktusokat, és a szabadúszó fulladásos halálát.


3. Mint minden évben, idén is volt komoly jelenet, melynek a témája aktuálisan a választási kampányfilm volt. A játszóknak egy fiktív párt választási kampányfilmjét kellett létrehozniuk.


A jelenetekben főként megjelenő témák voltak az oktatás, az egészségügy, a családok működése és a virtuális politika.


4. A csoportoknak mozgásjelenetet is létre kellett hozniuk, elsőre hallott zenére (azaz amikor felmegy a csoport a színpadra, akkor indul el egy általuk véletlenszerűen kiválasztott zene), amelyhez három téma közül lehet választani: A lekvárkészítés fortélyai, A holdra szállás igaz története, Az ember születése


Általában a holdra szállás volt a nyerő, de egy-egy jelenet erejéig megjelent az ember születése és a lekvár elkészítése is. A zenei műfajok közül megjelent a balett, az opera ária, a death metál és a népzene is.

5. Ebben a feladatban nem volt felkészülési idő. Egy animációs mese hanganyagát kellett kiválasztaniuk a játszóknak számozás alapján, öt lehetőség közül. A hanganyag bejátszáshoz kellett megteremteniük a képi megjelenítést.


6. A csapatoknak egy szerelmi vallomást kellett elkészíteniük. A feladatot bonyolította, hogy a szerelmi vallomás alanyát valamely másik csapat résztvevőiből kellett kiválasztani. A választott személy szintén részt vett a jelenetben, akár támogató, akár ellenálló attitűddel. Így a játszók nem tudhatták, hogy mire számíthatnak a jelenetük plusz szereplőjétől.


7. A következő feladat talán a legnehezebb volt mind közül. Egy szabadon választható görög drámát kellett színpadra állítani, viszont a jelenet időtartama a jelenet elkezdése előtt derül ki. Egy dobókockával dobott az egyik csapattag, és amennyit dobott, annyi volt a jelenet időtartama. A jelenet nem lehetett sem rövidebb, sem pedig hosszabb a megadott időtartamnál.


A feladat megoldásánál két perces, három perces és négy perces jelenetek jöttek létre. Egy csapat dobott hatost (A Jó, a Rossz és a Csúf, megaNŐ csapat), viszont ők hősiesen és nagy erőbedobással játszották végig a jelenetüket, amelyre a fesztivál egyetlen maximum pontos értékelését kapták.

8. Egy esküvőt kellett a játszóknak a színpadra állítaniuk, amelynek középpontjában a vőfély áll.


A jelenetekben nagyszerű ötletek szerepeltek, azonban több esetben a zsűri hiányolta a vőfély szerepének kihangsúlyozását.


A fesztivál végeredménye:

I. Arlecchino díj: „A Jó, a Rossz és a Csúf, megaNŐ” (Club Színház) 140,5 pont II. Brighella díj: „Érintő Társulat” (Érintő Társulat)132 pont III. Pulcinella díj: „Második figyelmeztetés” 118 pont IV. „Viking pingvinek” 115,5 pont

A március 24-i döntőre a Dottore (Halász Tibor) és a zsűri döntése alapján a Club Színház csapata és az Érintő társulat kapott meghívást. Nekik ez úton is gratulálunk!


Találkozunk márciusban, Gödöllőn, a Művészetek Házában!

Comments


Programajánló

LEGFRISSEBB CIKKEINK
ROVATOK

Játékos folyóirat

Folyamatosan archiváljuk a Játékos régi lapszámait, olvass bele, mi volt a téma 20 évvel ezelőtt!

bottom of page