top of page
  • Szerző képeFormanek Csaba

Görbe tükrök - Improfesztivál Békéscsabán


Február 16-án rendezte meg az IMPRO Fesztivál regionális fordulóját Békéscsabán a Féling Színház. A tavalyi rekordszámú nevezés (11) után most - betegség és egyéb okok miatt - 4 csoport versenyzett egymással, melynek során éles verseny alakult ki a mezőberényi M&KÉJ és a békéscsabai Improlik között. Rövid, képes beszámolónkban ismertetjük a feladatokat és a helyezéseket.


A résztvevő 4 fős csoportoknak 3 perces jeleneteket kellett rögtönözni. A feladatok ismertetése után 10 perc felkészülési idő állt rendelkezésükre.


A zsűri tagjai egyenként 1-10-ig pontozták a produkciókat.

Játékmester: Formanek Csaba


1. Bemutatkozó etűd, melyben meséljétek el, hogyan állt össze a csapat. A figurákat (magatokat) mutassátok be minél markánsabban és árnyaltabban.

BEERodalmi Tépegetők (Békéscsaba)


2. Mozgásszínházi jelenet, melynek címe: Életem legrosszabb Valentin-napja.


3. A jelenetben mutassátok be Békés megye legnagyobb problémáit és tegyetek javaslatot a megoldásra. Legyen benne interakció a nézőkkel.


Az alábbi stílusok közül véletlenszerűen húztak a csapatok, ezen a nyelven kellett előadni az etűdöt: híradó, horrorfilm, opera, kortárs színmű, romantikus vígjáték, avantgard performansz, népmese, szappanopera.

Improlik (Békéscsaba)


4. Radikális változást!


Egy friss kutatás szerint az emberek átlagos életkora a földön 71 év. Ebből 28,3 évet alvással töltünk, 10,5-et munkával, 9 évet töltünk tévé, számítógép és okostelefonok előtt, házimunkára 6, evésre 4, tanulásra 3,5, tisztálkodásra 2,5, vásárlásra ugyanennyi, gyereknevelésre 1,5, közlekedésre 1,5 évünk jut. Szűk 2 év marad minden másra.


A jelenet során a csoportoknak radikális javaslatot kellett tenni az emberiség felé, hogy időbeosztásukat megváltoztassák. Feltétel volt, hogy a verbálitás mellett más színházi eszközöket is használjanak, valamint a következő figurák közül véletlenszerűen kiválasztott 2 szereplő közül legalább az egyik jelenjen meg a színpadon:


politikai párt vezetője, őrült tudós, lázadó művész, horrorfilm főgonosza, vallási szekta vezére, illúzionista, fehérneműreklám-modell, részeg egyetemista, elmegyógyintézet lakója, ukrán maffiózó

TragIKEA (Békéscsaba)


5. Zenei feladat: alakítsatok együttest és adjatok elő egy számot tetszőlege stílusban. Szempontok: muzikalitás, kreativitás, mondanivaló.


6. Elviselhetetlen emberek a bevásárlóközpontban.


7. Az improvizáció kínjai. A nap során szerzett élmények felhasználásával. A csoportok egymásra és önmagukra is reflektálhattak.


(Természetesen a zsűri kapta a legtöbb "görbe tükröt".)

A zsűri pontoz


A nap során egyre felszabadultabb, komplexebb jelenetek születtek. A zsűri a gazdag eszközhasználatot, a spontán, zsigeri játékot és a feladatok pontos megoldását értékelte leginkább.


Szoros verseny alakult ki a Félingesekből álló hazai címvédő Improlik és az újonc M & KÉJ csapat között. A mezőberényi óvónők végül nagy fantáziájukkal, eredeti humorukkal és személyes hangvételükkel megszerezték az első helyet, ráadásul az Improlik az egyik feladatnál jelentős időtúllépést követtek el, ami 11 pont veszteséget okozott nekik.

M & KÉJ (Mezőberény)

A békéscsabai forduló az előző évekhez hasonlóan jó hangulatban, játékos kedvvel és nyitott légkörben zajlott.


EREDMÉNYEK: 1. M & KÉJ - Mezőberény 2. Improlik - Békéscsaba 3. TragIKEA - Békéscsaba 4. BEERodalmi Tépegetők - Békéscsaba


Az országos döntőben az első két helyezett vehet részt.


A Békés megyei híradó tudósítása az eseményről (6.17-től):

Comments


Programajánló

LEGFRISSEBB CIKKEINK
ROVATOK

Játékos folyóirat

Folyamatosan archiváljuk a Játékos régi lapszámait, olvass bele, mi volt a téma 20 évvel ezelőtt!

bottom of page