top of page
  • Szerző képeJátékos

FESZT-FEST 2017


A Magyar Szín-Játékos Szövetség november 3-5. között tizenegyedik alkalommal rendezi meg a FESZT-FEST-et, teljes nevén, a Fesztiválgyőztesek Fesztiválját a MU Színházban. A közönség kilenc olyan előadást láthat, melyek az előző évad legjobbjainak bizonyultak.


A fesztivál kihagyhatatlan lehetőség mindazoknak, akik szeretik a magyar színházi világ látóterébe ritkán bekerülő amatőr színházasokat, és akik Budapesten szeretnék együtt látni az év legjobbjait, ahol az is eldől, hogy idén ki kapja az évad legjobb előadásának járó Paál István Diplomát.


A zsűri tagjai: Hajdu Szabolcs, Rácz Attila, Jancsó Sarolta

November 3. péntek


18.00 DRÁGASZÁG - NNÁ 11. évfolyam-Budapest (Káva terem) 45’ - ajánlva 12 év fölött

Rendező-koreográfus: Tóth Laura

Ellopjuk, megdolgozunk érte, megvesszük, birtokoljuk. Ragaszkodunk és függünk tőle. Teljesnek érezzük magunkat vele, de ha elveszik tőlünk, meghasonlunk, és különválik az az én, amelyik nélkülöz. A függésben az a rossz, hogy képes átvenni az irányítást az életünk felett… Ebben a mozgásszínházi előadásban bárki lehetne a főhős: érzetek, hangulatok, egy lány, aki megpróbál elszakadni. Megszűnik-e a függés, vagy csak átalakul?


19.15 Csonka Vörösmarty Mihály Gimnázium 11. évfolyam drámatagozat (Budapest), 60’ Káva terem - ajánlva 14 éves kortól

Rendezte: Perényi Balázs

A Vörösmarty 16 drámatagozatos diákja kérdéseket tesz fel. Van-e még család? És miféle? Számít ez? És meddig? Mivé lettünk? Ettől lettünk azzá? Na és helyette? Mondd, mi van helyette?

20.30 POGÁNYTŰZ - NNÁ 11. évfolyam-Budapest (színházterem) 60’ - ajánlva 12 év fölött

rendező: Gyevi-Bíró Eszter, Zuti Krisztián Az előadás készítői a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium 11. osztályos gyakorlatos színész tanulói. A próbafolyamat alatt fontos cél volt, hogy a színházi történetmesélés minél szélesebb eszköztárral valósulhasson meg. „Szécsi Magda történetében felfedeztük magunkat, a közösségünket, és reméljük, hogy előadásunk nézői is hasonló élményeket élhetnek majd át.”


22.00 szakmai beszélgetés


November 4. szombat


15.00 Gyerekszínjátszók blokkja – színházterem

1. Kőmíves Kelemen - Bendegúzok, Sirok, 18’ - ajánlva 6 éves kortól

Kőműves Kelemen című népballadát színpadra írta és rendezte Gál Zoltán csoportvezető.

A Bendegúzok színjátszó csoport nagy része már befejezte általános iskolai tanulmányait, így ilyen formában utoljára lép fel Önök előtt. A tőlük már megszokott vidám jelenetek helyett most komoly ballada feldolgozással készültek. Kőműves Kelemen tragikus sorsát, a gyerekek élő díszletek segítségével formálják, jelenítik meg, sok mozgással és lendületes játékkal. A végig pattanásig feszült darabban színészi tehetségükről is bizonyságot adnak.


2. Ki vagyok én? Csillagszóró Gyermekszínjátszó Csoport, Ipolysági Pongrácz Lajos Alapiskola (SK) 20’ - ajánlva 6 éves kortól

Rendezte: Köteles Judit és N. Tóth Anikó Zene: Béres Attila, Béres Gábor, Straňák Zoltán Kellékesek: Rádi Gódor Mária, Rádi Péter, Kutak Adrienn.

A gyerekcsoport – természetesen – változó összetételben 1992 óta működik. Számos fesztiváldíjat nyert az évek során, köztük tavaly és idén is a „gyémántsávosak” lettek a Duna Menti Tavasz Fesztiválon. Az elmúlt évi FEST-FEST-en is szerepeltek a legjobbak között. Az előadásban elhangzó verseket a gyerekek „szövegelése” alapján N. Tóth Anikó írta.

3. Sátrak valahol - Kaktusz Dráma- és Színjátszó csoport (Budapest) Marczibányi Téri Művelődési Központ 20 ’ - ajánlva 10 éves kortól

Csoportvezető-rendező: Juszcsák Zsuzsa és Sereglei András


16.45 szakmai beszélgetés


18.30 Bereményi-Gothár: Megáll az idő „folyosószínházi” előadás, Proscenion Drámaszínpad Egyesület – Budapest Helyszín!: Bárdos Lajos Két-tanítási Nyelvű Ált. Iskola (80’) - ajánlva 14 éves kortól

Az előadás alapját képező 1982-es film, a Gothár Péter rendezte Megáll az idő fő cselekménye 1962-ben játszódik Budapesten. A kettő között eltelt húsz év alatt mintha nem változott volna semmi. Mintha azóta sem változott volna semmi. Minden megtörtént már, megtörténik újra és megtörténhet bármikor. Megáll az idő.

Egy tinédzser egyszer csak szembe találja magát egy pimasz lánnyal és vele együtt a szerelemmel. Felfedezés és kalandok helyett azonban csak az elvárásokat kapja: hogyan kell élni és hogyan nem szabad élni. Mindenki megmondja. Mindenkinek igaza van. Mindenki tart a rendszertől, amiben él, mert bonyolult és átláthatatlan, de legalább ennyire zavaros és ellentmondásokkal teli.

Hogy nősz fel egy ilyen közegben? Hogy maradsz önmagad? Hogy leszel önmagad? Hogy lehet lázadni, ha egyszer azt sem tudni, mi ellen?

A kérdéseinkkel és a problémáinkkal foglalkozva azt hisszük, történik valami. Mindenki csinál valamit, mégsem történik semmi. A fiatalok pedig, mire felnőttek lesznek, megtanulják, hogyan kell élni. Hogy minden menjen tovább a maga rendjében. Megáll az idő.


20.30 ÜBÜ – FC – a döntő - Debreceni Egyetemi Színpad Víg Karma Társulata színházterem (70’) - ajánlva 14 éves kortól

r: Halmi Gábor

Alfred Jarry drámáiból ismert Übü papa (itt Übübá) és neje épp stadiont gründolnak, és futballművészeti akadémiát rémálmodnak bele. És ez a döntő – Kezdőcsapat: Vidicsányi - Schwartz - Lebovics - Hajcsik - Szummer - Fürjes - Demes - Kincses - Csengeri


22.00 szakmai beszélgetés


November 5. vasárnap


19.30 Senki se mer egyedül élni - esendő tervek egy felvonásban – írta és rendezte: Formanek Csaba (90’) színházterem - ajánlva 16 éves kortól

Egy átlagos napon elindulsz hazafelé, de nem találod az utcát, a házat, ahol laksz. Talán évek teltek el észrevétlenül, vagy csak elfelejtetted reggel bevenni a gyógyszeredet? Vagy egyszer csak meglepődve nézed azt az embert, akivel együtt élsz, és nem emlékszel, hogy vannak-e gyerekeitek. A képzeleted tréfát űz veled? Esetleg van mindennek egy mélyebb üzenete? Egy történet, ahol az évek egyetlen pillanatba zsúfolódnak. Egyetlen pillanat, ami évekké tágul. Nem tudjuk már többé, kik is vagyunk pontosan, hol vannak a határaink, hol kezdődött az élet. Mi lett szépen megálmodott terveinkkel? Kivé váltunk, kinek a hipnózisában élünk? Mi építettük fel ezt a valóságot, vagy a valóság hozott létre bennünket?

Ebben a darabban egy párkapcsolat történetén keresztül mágikus utazásra hívunk a képzelet, az érzékelés és az érzelmek határvidékeire.

Szereplők: Pusztai Luca, Formanek Csaba


21.15 – Szakmai beszélgetés a Paál István diploma és a két nívódíj odaítélése.


ESEMÉNY A FB-on:


Jegyfoglalás: telefonon: hétköznap 10.00 - 18.00h között: (06-1) 209-4014; e-mail: szinhaz@mu.hu A színház pénztára az előadások napján, az előadásokat megelőző egy órában tart nyitva.

Comments


Programajánló

LEGFRISSEBB CIKKEINK
ROVATOK

Játékos folyóirat

Folyamatosan archiváljuk a Játékos régi lapszámait, olvass bele, mi volt a téma 20 évvel ezelőtt!

bottom of page