top of page
  • Szerző képeFormanek Csaba

FACTURA LAMIACEAE avagy az árvacsalánfélék családjához való teremtő vonzás törvényeiről


A FACTURA LAMIACEAE Formanek Csaba első monodrámája, mely egy szerelmi háromszög történetét meséli el. Az elbeszélő monológjaiban mint egy rögeszmés művészi alkotás bontakozik ki és terebélyesedik el a vágy titokzatos tárgya, hogy aztán az őrületig fokozódva kényszerűen el is pusztítsa, amit alkotott. A költői és drámai elemekből szőtt, képzeletbeli világokban közlekedő darab szövege Tiszakécskén, az Új Alkotóműhely Művésztelepen született, és itt került sor az előadás első munkabemutatójára is.


FAKTÚRA - latin eredetű szó, tárgyak, műalkotások felületének a kivitelezéséből fakadó és a látványt is nagymértékben befolyásoló sajátos mód és minőség. A faktúra tulajdonképpen a művész kézírása, vagyis ecsetkezelése, festészeti technikája, egyéni stílusa és az egyetlen, ami nem hamisítható;


LAMIACAEA ('lamiáceé') - az árvacsalánfélék (vagy ajakosvirágúak) családjába tartozó növényfajok.


A szerző által rendezett és játszott előadás összesen 37 alkalommal került közönség elé 2014 és 2017 között, Budapest mellett Inárcson, Debrecenben, Nyitrán, Dunaszerdahelyen, Székesfehérváron, Celldömölkön, Balassagyarmaton és Szegeden.


DÍJAK:

  • Kurucz László-díj a Legjobb férfi alakításért (Soltis Lajos Országos Színházi Találkozó, Celldömölk, 2015)

  • Balassagyarmat Város Önkormányzatának különdíja a kiváló szerzői-rendezői-színészi alkotómunkáért (XXXV. ISZN Madách Imre Irodalmi és Színjátszó Napok Kamarajátékok Fesztiválja, 2016)

  • ARANY MINŐSÍTÉS (Magyar Szín-Játékos Szövetség, 2016)


A dráma szövege letölthető innen:


Szereplők száma: 1 Műfaj: monodráma

Korosztály: 20-40


A darabból készült előadás videóajánlói:
Formanek Csaba író, színész, rendező


Középiskolában kezdtem szín-játszással foglalkozni, majd a 2000-es évek elején az ELTÉ-n egyetemi színházat alapítottunk. A Radikális Szabadidő Színház 13 évig működött különböző formációkban és alkotókkal.


2008 és 11 között a Tűzraktérben dolgozhattunk állandó helyszínen, ami az akkori társulatot mind közösségi, mind alkotói értelemben megerősítette. Ebben az időben születtek a Zsiráfivóhely, a Brutus és az Oberon világai című előadások.


A Tűzraktér megszüntetése után egy időre "hontalanná" váltunk, ennek a korszaknak legjellemzőbb előadása a Don Quijote lázálmai volt. Később Malomudvar Színházi Műhely néven nyitottunk egy kis befogadó színházi teret a Soroksári úton, melyet 14 hónapig üzemeltettünk. Itt született többek között a Szapphó (Weiner Sennyey Tibor első színdarabjának adaptációja) és a Halottaskönyv, majd a Kőfaragó utcai S8-ba költöztünk, onnan pedig az azóta sajnos szintén megszűnt Müszibe.


Első monodrámám, a Factura Lamiaceae is itt készült. Ezzel párhuzamosan - számos és egyre sűrűbben jelentkező csalódást elkönyvelve - a társulati munkától mindinkább eltávolodtam. Az utóbbi években főként egy-két szereplős darabokat írtam és rendeztem, többségükben játszottam is. Jelenleg, immár harmadik éve a Patyolat Próbaüzemben dolgozok, itt futnak jelenlegi előadásaim (Senki se mer egyedül élni, Hádész - Látomások az Alvilágból).


2018-ban Örkény István drámaírói ösztöndíjban részesültem, melynek keretében született meg Az élet, amit holnap újrakezdünk című, kétszereplős darab és előadás, melynek "végső", sokszereplős változatát Túlélők és tanítványok címmel most decemberben fejeztem be. Pár éve a Magyar Szín-Játékos Szövetség elnökségi tagja vagyok.(fotók: Szőke Péter, Fekete Attila)

 

FIGYELEM!


SZÍNMŰTÁR rovatunkba várunk további drámákat, színműveket, szövegkönyveket!


Ha rendelkezel ilyen jogtiszta művel, és szívesen megjelentetnéd nálunk, egy rövid bemutatkozással, fotóval - lehetőleg PDF formátumban - küldd el a formanek.csaba@gmail.com e-mail címre.


A darabok feldolgozása, bemutatása a szerzők engedélyéhez kötött!

Comments


Programajánló

LEGFRISSEBB CIKKEINK
ROVATOK

Játékos folyóirat

Folyamatosan archiváljuk a Játékos régi lapszámait, olvass bele, mi volt a téma 20 évvel ezelőtt!

bottom of page