top of page
  • Játékos

"Közösen létrehozni valami maradandót" - Dilemma Drámaszínpad 2018.


A debreceni Dilemma Drámaszínpad számára a 2018-as év sok tekintetben megújulást jelentett. Új tagok csatlakoztak a kis közösséghez, ahol a rendszeres műhelymunkák mellett egy nagyszínpadi előadást is létrehoztak. A társulat vezetője, Széll Márk Dániel mesélt a tavalyi év eredményeiről, és a jövőbeli tervekről.


- A korábbi tervekhez képest hogy sikerült számotokra a társulat 2018-as éve?


Széll Márk Dániel: Remek évet zártunk, úgy gondolom sikerült szélesebb körben megmutatni az érdeklődőknek, a városnak, hogy mi is az a Dilemma. Közel 30 kiemelten fontos eseményen vagyunk túl, 12 fellépéssel – 12 műhelymunkával. A két fontos célkitűzést, amely a gyarapodás és a gyarapítás volt, teljesítettük. A nyitott tréningeken, a műhelymunkák alkalmával új, elkötelezett résztvevőkkel találkoztunk, akikkel elkezdtük a közös munkát. A társulattal pedig színpadra állítottunk több rövid performanszon túl, egy nagyszínpadi klasszikus szalonvígjátékot is. Molnár Ferenc Ibolyáját, 2018-ban 6 előadás alkalmával játszottuk a megyében több helyszínen is. Három együttműködési megállapodást kötöttünk az érintettekkel és három díjjal lettünk gazdagabbak a tavalyi évben. Hálás vagyok mindenkinek, aki segítette a munkánkat, remek évet zártunk, jó közösségben.


- A 2018-es év alapján melyik lenne az a 3 szó vagy kifejezés, mellyel a társulat munkáját jellemezni tudnád? Miért éppen ezek?


Sz. M.: Megújulás, Minőség, Összetartás.


Megújulás azért, mert igaz már régebb óta működik a társulat, de ahogyan az élet, úgy ez a közösség is mindig tart valahová, de nem mindig ugyanazokkal a résztvevőkkel, akikkel elindultunk azon a közös úton. Ez így természetes. Vannak, akik a megalakulás óta együtt jönnek velünk, és vannak akik már nem. De 2018-ban többen is csatlakoztak ehhez az úthoz, és bízom benne, hogy lesz elég idő velük együtt közösen továbbhaladni.

Minőség azért, mert igaz amatőr szinten, amatőr társulatként működünk, de képességeinkhez mérten a legmagasabb minőségben akarunk játszani, dolgozni. Mindenki más szinten van, és mindenkinek a saját szintjén kell hogy igénye legyen arra, hogy fejlődjön. Nekünk pedig minden téren szükséges biztosítani azt hogy fejlődhessen. Érdekes dilemma ez, hogy a tapasztalatszerzés miként megoldható úgy, hogy ne menjen a minőség rovására. Úgy gondolom, az előző évben rengeteg próbát, tréninget tartottunk azért, hogy bebizonyítsuk, lehet minőségi előadást létrehozni amatőr szinten, amire fel lehet készülni tisztességgel és lehet benne egyénileg és közösségi szinten fejlődni.


Összetartás azért, mert mindenkire szükség van. Kell hogy érezze a játszó a társulatban, hogy szükség van rá, és hogy neki is szüksége van a társulatra. Meg kell tanulni az együttélés, az együtt játszás szabályait, kezelni kell a konfliktusokat, figyelni kell a másik érzéseire. Talán ez a legnehezebb. Minőségi társulatként egyszerre minőségi közösségnek lenni. Az egót lejjebb nyomni, a másikat segíteni, megérteni, magunkon felülkerekedve a közösséget, a célt szem előtt tartani. Úgy érzem a tavalyi évben több dolgot is megéltünk, kezeltünk, és együtt maradtunk, ami igazán jó példája annak hogy él egy közösség és hogy élni akar ezzel a tulajdonságával is.


- Melyik előadásotok próbáira emlékszel vissza a legszívesebben?


Sz. M.: Nekem nagy tapasztalatszerzés volt az összes Ibolya előadásra felkészülni a színészekkel. Hogyan lehet motiválni különböző napokon, különböző hangulatban érkező és játszó résztvevőket. Azt gondolom a humor erre egy remek eszköz. Próbálom az összes próbát valahogy szeretetteljes kifigurázásokkal előrébb vinni, a feszültségeket oldani, a színpadi játékot instruálni. Nos az igazán emlékezetes pillanat nem csak egy próbához, de annak előadásához is kapcsolódik.


Tapasztalatot szereztem abban, hogy a Campus fesztivál ideje alatt nem célszerű előadást bemutatni. Fiatal játszóink, tele kíváncsisággal, tele életenergiával, képviselték a Dilemmát is ezen az igazán nagy eseményen. Nincsenek túlfizetve, így ha már megvették a belépőjüket, akkor mi sem természetesebb annál, hogy azt hajnalig ki kell használni, tapasztalatot (is) kell gyűjteni a rendezvényen. Azon a héten a próbákon a némajátékot gyakoroltuk leginkább, mert hangjuk nem minden esetben volt. Volt, akit a telefonban az én nyugodt, kiegyensúlyozott hangom ébresztett egy kora 11 órás időpontban. Nos az előadás napján a színpadi játék közben, volt hogy kellék nélkül érkezett a színpadra egy szereplő, amit gyorsan orvosoltunk egy kis improvizációval, de ez csak a kezdete volt a lavinának. Mint Michael Douglas az Összeomlásban, úgy következtek sorra az események. Egy óvatlan szövegbotlás következtében pedig sikerült úgy továbbmenni a cselekményben, hogy kihagytunk egy teljes szereplőt a darabból. Ő pedig csak várta, várta hogy majd bejöhessen, de sajnos erre nem került sor. Még az előadás végén sem jöttem rá, hogy ez hogyan történhetett meg, csak napok múlva lett tiszta a kép. Pedig én csak egy napot voltam kint a fesztiválon... na de az milyen nap volt, gyerekek...

- Volt-e olyan workshop, műhelymunka, színházi tréning, ami előrelendítette a csapatot, és amit akár másoknak is ajánlanál?


Sz. M.: 2018 augusztusában, Alsópáhokon az Új Színpad gazdag vendégszeretetét élvezve voltunk jelen a Proscenion Drámaszínpaddal közösen, a 3in1 Színházi Szakmai Napok keretein belül. Formanek Csaba volt a tréning vezető, és a színészi játék a színészi eszközök megismerése, tapasztalatszerzés volt a cél. Remek volt. Akik részt vettünk rajta, minden percét élveztük. Sikerült a komfortzónáinkból kijjebb mozdulni, hitelesebb játékot mutatni különböző improvizatív helyzetekben. Az esti, éjszakába nyúló jelenetelemzések, némi gyümölcspárlatra emlékeztető ébren tartó folyadék fogyasztásával párhuzamosan, egy kellemesen hűvös teraszon, felbecsülhetetlen élmény és emlék mindannyiunk számára. Mindig motiváló másokat megismerni, mások játékával, gondolataival azonosulni, közösen létrehozni valamit, valami maradandót. Inspiráló volt és teljesen feltöltött bennünket. Bízom benne, hogy 2019-ben is sikerül majd folytatni ezt a műhelymunkát.


- Melyik előadásotokat játszottátok a legtöbbször ebben az évben? Miért éppen azt?


Sz. M.: Molnár Ferenc Ibolyáját játszottuk hat alkalommal. A performanszokon túl az új társulattagokkal a repertoárban mondhatjuk ez az első nagy darabunk. Ezt tudtuk játszani, és hála Istennek nem csak magunknak, hanem teltházas közönségek előtt. Miután többen is látták a darabot, több helyre is meghívást kaptunk, hogy vigyük el, mutassuk be náluk is. Bízom benne, hogy 2019-ben is fogjuk még játszani. Szeretnék legalább 10 előadást megélni belőle. Az biztos hogy januárban már két helyen játsszuk, és Budapesten is szeretnénk legalább egyszer bemutatni majd.

- Melyik az a 3 szó, ami az új évben előttetek álló feladatokat meghatározná? Miért ezek?


Sz. M.: Lendület, Inspiráció, Egység.


A lendület azért, mert egy olyan úton vagyunk, ahol egyre előrébb és előrébb jutunk, egy jó lendületet kaptunk el, és ezzel szeretnénk tovább haladni. Lendületesen tovább dolgozni a műhelymunkáinkra járó érdeklődőkkel, a társulati tagokkal új darabot, darabokat színpadra állítani, több helyen, megyén kívül bemutatkozni, jó benyomást kelteni.


Inspiráció azért, mert ahhoz, hogy fejlődjünk inspiráló tapasztalatokra, közös élményekre, kreatív játszókra, vezetőkre van szükség. Jó lenne ha tudnánk a közös munkában egymástól inspirálódni, motivációt szerezni, aktivizálódni. A társulat működéséhez ez elengedhetetlen feltétel.


Egység azért, mert egy társulat végét jelentheti az, ha a közös úton, a haladást egyesek akadályozzák, esetleg vannak, akik radikálisan más irányba mennének, bomlasztani kezdik az egységet és nem építik a közösséget. Vigyáznunk kell, hogy az eddig felépített egységet megtartsuk, hogy ez fontos legyen minden egyes játszónak és vezetőnek.


- Hogyan látjátok, 2019-ben mi lehet a Magyar Szín-Játékos Szövetség legfontosabb, reálisan elérhető célkitűzése?


Sz. M.: Azt gondolom, hogy területi illetékességet kellene szerezni, kidolgoznia a szövetségnek. Esetleg a helyi lapokba hírt adni magáról, hogy a területileg illetékes kapcsolattartónál jelentkezzenek az amatőr színjátszó társulatok, öntevékeny csoportok, akik elindulásukban vagy munkájukban segítséget szeretnének kapni. Ilyen biztosított segítség lehet más helyi szövetségi tagok által nyújtott szakmai segítség: próbaelemzés, közös tréning szervezése stb., illetve lehetőségek segítése kapcsán: próbatér biztosítása, kapcsolati tőke megosztása, bemutatkozási lehetőség megteremtése. Egy fix pont, egy ember az adott megyében, akihez készséggel lehetne fordulni, és aki kész segíteni és egy önálló amatőr működésben segédkezni.

- Ha tanácsot kérne tőled a kulturális államtitkár, miket javasolnál neki a(z amatőr) színházi terület jobb működése érdekében?


Sz. M.: Egy olyan kulturális program kidolgozását javasolnám, amivel állami nagyszínházak pályázhatnának támogatásra, akik készek színészeiket, rendezőiket, dramaturgjaikat biztosítani, amatőr társulatok részére egy-egy előadásuk felkészülésének szakaszában, a fejlődés és fejlesztés céljából. Olyan mentorprogram lehetne ez, amivel amatőr társulatok minőségi előadásainak létrehozásához professzionális szakmai hátteret biztosít az állam, és ezekért a szakmai munkaórákért tiszteletdíjat oszt a színház, a munkatársai számára az elnyert pályázati forrásból.


Dilemma események 2018-ban:


2018.01.01 - Ifjúsági Ház együttmûködés 2018.01.26 - Ifjúsági Ház Debrecen - Egyszer volt, hol nem volt (dalszöveg jelenetinstalláció) 2018.02.06 - Nyitott Színházi Mûhely (1) 2018.02.17 - DESZ - Országos Improvizációs Fesztivál elõdöntõ II. helyezés 2018.02.27 - Nyitott Színházi Mûhely (2) 2018.03.24 - Mûvészetek Háza Gödöllõ - Országos Improvizációs Fesztivál döntõ II. helyezés 2018.04.10 - Nyitott Színházi Mûhely (3) 2018.04.24 - Nyitott Színházi Mûhely (4) 2018.05.01 - Újkerti Közösségi Ház együttmûködés 2018.05.15 - Nyitott Színházi Mûhely (5) 2018.06.10 - Molnár Ferenc: Az Ibolya premier (1) 2018.06.14 - Nyitott Színházi Mûhely (6) 2018.06.26 - Nyitott Színházi Mûhely (7) 2018.07.22 - Molnár Ferenc: Az Ibolya (2) 2018.08.05 - 3in1 Színházi Szakmai Napok 2018.09.09 - Gödöllõi Mûvészeti Napok - Impro Meccs 2018.09.16 - Van Gogh Füle Alternatív Színházi Mûhely együttmûködés 2018.09.23 - Tiszaújváros - Manézs Színházi Szemle (3) 2018.09.25 - Nyitott Színházi Mûhely (8) 2018.10.16 - Nyitott Színházi Mûhely (9) 2018.10.19 - Váncsod Mûvelõdési Ház - Az egynek álmai (performansz) (1) 2018.10.19 - Görbeháza Mûvelõdési Ház - Az egynek álmai (performansz) (2) 2018.10.19 - Debreceni Közlekedési Vállalat - A szabadságvágy napja (versek) 2018.10.29 - Molnár Ferenc: Az Ibolya (4) 2018.10.30 - Nyitott Színházi Mûhely (10) 2018.11.20 - Nyitott Színházi Mûhely (11) 2018.11.29 - Molnár Ferenc: Az Ibolya (5) 2018.12.11 - Nyitott Színházi Mûhely (12) 2018.12.16 - Kölcsey Központ Debrecen - Karácsony Jõ (felolvasószínház) (1)

Komentar


Programajánló

LEGFRISSEBB CIKKEINK
ROVATOK

Játékos folyóirat

Folyamatosan archiváljuk a Játékos régi lapszámait, olvass bele, mi volt a téma 20 évvel ezelőtt!

bottom of page