top of page
  • Boda Tibor

P – avagy jelenetek egy vándorszínész életéből


A P – avagy jelenetek egy vándorszínész életéből az első saját kezű írásom. Eddig kizárólag rendezéseimhez készítettem átiratokat. Elsősorban Kárpáti Péter drámáit dolgoztam át, és alkalmaztam színpadra. Jelen szöveg a színészek improvizációi alapján készült, inspirálódva egyebek közt Cserna-Szabó András: Sömmi, Fehér Béla: Kossuthkifli, és Fekete Sándor: Borostyán, a vándorszínész című műveiből.


A dráma szövege letölthető innen:


Műfaja: posztmodern népszínmű

Szereplők száma: 6 (+ zenészek)


Szinopszis: „Aktorok és Publikum, csakis együtt Spektákulum”. Egy előadás arról, hogy milyen mélységei és igazságai vannak a shakespeare-i gondolatnak, miszerint „színház az egész világ, és színész benne minden férfi és nő. ” Avagy lehet-e érvényesen beszélni olyan elvont fogalmakról, mint egyéni, alkotói és kollektív szabadság... Ilyen, és ehhez hasonló kérdéseken tépelődik – miközben persze, egyik kalandból a másikba keveredik – egy fiatal, ambiciózus vándorszínész, bizonyos Borostyán Sándor, aki később Petőfi néven aztán pályát váltott... Szerintünk meg nem...


Zelei Bori a KB35 Inárcs előadásáról:

"A többszörös szerepkörökből adódó komikumon túl tehát az előadás a legkomolyabb dologról is elgondolkodik: a színházcsinálásról magáról, ráadásul veretes rímes, szójátékos, a regiszterek és korok között bátran és vidáman ugráló nyelven. „Amikor írok, akkor szabad vagyok, s kevésbé, amikor játszom” – állítja P. Színésztársa szerint viszont „a szavak csak díszítmények a mozgások kanavászán”. Fontos szakmai konfliktusforrás, a városi szponzorációt is befolyásoló, hogy a társulat Kazinczytól elfordulva Arany fordításait állítja színre, „vértől fröcsögő” darabokat; hogy dönteni kell a népszínmű és a Hamlet között." (bővebben itt)


A szerzőről:

Boda Tibor

1983. január elsején születtem, Hatvanban. Egy galgamenti falucskában nevelkedtem, Bagon. A színjátszásba Fodor Mihály, elismert gyermekszínjátszó rendező, és a Bagi Általános Iskola akkori igazgatója vezetett be. 12 éves korom óta kisebb-nagyobb megszakításokkal aktívan játszom. Az évről évre Zamárdiban megrendezésre kerülő néhai Pemzli, jelenlegi Fodor Mihály Pest Megyei Gyermek és Diákszínjátszó Tábor 17 éven keresztül mélyítette el az ilyen irányú elkötelezettségemet. Korábban, mint részvevő, utóbbi időben, mint programszervező voltam jelen a táborokban, az inárcsi KB35 csoporttal. 2001-től 2006-ig voltam tagja a Jancsó Sarolta által vezetett pesti Szerpentin Gyermekszínházból kinőtt Ször-Pentin társulatnak. 2007-től a KB35 Inárcsi Színjátszó Közhasznú Egyesület tagja, és a csoport színésze, utóbbi években egyik rendezője is vagyok. A 2010-es végleges Budapestre költözésemet követően a független - alternatív színtér iránti érdeklődésem és rajongásom az eddigieknél is nagyobb méreteket öltött. Ettől az időponttól datálhatóak a készségfejlesztő tréningeken való részvételek, a projekt szintű vendégszereplések független csoportokban. 2013-tól – párhuzamosan a KB35 társulatban való jelenlét, és polgári foglalkozás mellett – a Trainingspot társulat vendégszereplője, majd 2014-től a csoport állományba vett tagja vagyok. Azóta a társulat több előadásában szerepeltem, következő rendezésem is velük esedékes.


FIGYELEM!

SZÍNMŰTÁR rovatunkba várunk további drámákat, színműveket, szövegkönyveket!


Ha rendelkezel ilyen jogtiszta művel, és szívesen megjelentetnéd nálunk, egy rövid bemutatkozással, fotóval - lehetőleg PDF formátumban - küldd el a formanek.csaba@gmail.com e-mail címre.


A darabok feldolgozása, bemutatása a szerzők engedélyéhez kötött!

Comentários


Programajánló

LEGFRISSEBB CIKKEINK
ROVATOK

Játékos folyóirat

Folyamatosan archiváljuk a Játékos régi lapszámait, olvass bele, mi volt a téma 20 évvel ezelőtt!

bottom of page