top of page
  • Játékos

"Dolgos év elé nézünk" - Regős János


Jó évet tudhat maga mögött az öntevékeny színházi szféra Regős János, a Magyar Szín-Játékos Szövetség elnöke szerint. Erős előadások, új formációk, növekvő anyagi támogatás jellemezte 2016-ot - az idei év pedig további sikereket hozhat. - Milyen volt 2016? Mi az, amire nagy valószínűséggel sok év múlva is vissza fogsz emlékezni ebből az évből? Regős János: Viszonylag jó évet tudhatunk magunk mögött. Sok erős előadást láttam (Formanek több előadása is, KB35, RÉV Színház, Haragonics-Maczák, Vagyunk, akik vagyunk Demarcsek Zsuzsa társulatától). A legemlékezetesebb előadást Gironában láttam egy mexikói-katalán-görög társulattól, ami egy indián legendát dolgozott fel. Talán ide tartozik az is, hogy színjátszóink lassan, de biztosan újra bekerülnek a nemzetközi amatőr színjátszás vérkeringésébe. Idén, előreláthatólag (ha útiköltség támogatást is tudunk szerezni) a RÉV az Irinával Tyumenbe (Szibéria), a Teleszterion a Médeával a monacói aita/iata Mondiálra utazik ki. - Mi volt az év legnagyobb sikere a Szövetség számára? R. J.: A Szövetség legnagyobb sikere számomra az, hogy lassan, de biztosan növekedni kezdett hivatalos - s ezzel együtt anyagi elismertségünk is.

- Mi okozta a legnagyobb csalódást? R. J.: Nem a „csalódás” a jó szó ide, de a legnagyobb fájdalom és csapás, hogy elvesztettük Solténszky Tibort, Solyt, aki emberi és szakmai mérce volt számomra, és talán többünk számára is.

- Hogyan látod az amatőr / öntevékeny színházi szféra helyzetét? R. J.: Javulóban. Az eddig is erős csapatok továbbra is magas színvonalú munkát végeznek, jó néhány új formáció bukkant fel, örvendetes, hogy vannak köztük senior illetve középkorú generációhoz tartozók is. Amire nagy szükség lenne: továbbra is a rendezőképzés valamilyen intenzív formája. - Milyen tervekkel vágsz neki a 2017-es évnek? R. J.: A terv, amitől sokat várunk, már elkészült, és eljutott Dr. Hoppál Péter államtitkár úrhoz, aki tavaly júniusban a KASZT keretében megrendezett szakmai kerekasztal során kért bennünket arra, hogy az idén várhatóan növekvő és új projektekre is felhasználható támogatási keret felhasználására készítsünk számára egy munkaanyagot. Remélem, hogy sok minden megvalósul az ott felvetett tervekből és ígéretekből. S ha igen, az biztos, hogy dolgos év elé nézünk. Úgy tűnik most, hogy az idei PROGRESS Nemzetközi Amatőrszínjátszó Fesztivált is meg tudjuk rendezni. A helyszíne Pápáról Sopronba, időpontja pedig a nyárközépről szeptemberre tevődik át.

Programajánló

LEGFRISSEBB CIKKEINK
ROVATOK

Játékos folyóirat

Folyamatosan archiváljuk a Játékos régi lapszámait, olvass bele, mi volt a téma 20 évvel ezelőtt!

bottom of page