top of page
  • Játékos

"Egyre többen vagyunk" - országos körforgásban a DESZ


A Debreceni Egyetemi Színház a tavalyi évben több hazai fesztiválon is sikerrel szerepelt, odahaza pedig immár 6. alkalommal rendeztek országos egyetemi színházi találkozót. Koprodukciókba és városokon átívelő projektekbe kapcsolódtak be, közönségük is egyre duzzad. A több társulatot összefogó, ernyőszervezetként működő DESZ vezetője, Lakó Zsigmond mesélt a 2016-os kalandokról és a jövő "pazar" terveiről. - Milyen volt 2016? Mi az, amire nagy valószínűséggel sok év múlva is vissza fogtok emlékezni ebből az évből? Lakó Zsigmond: Ebben az évben lettem a DESZ képviseletében a Magyar Szín-Játékos Szövetség alelnöke, s így egyre nagyobb mértékben bekapcsolódtunk az országos körforgásba (nem csupán ennek köszönhetően, de ezért is).

Lukovszki Judit és Krivi Dóra a Vallai Fesztiválon

A Víg Karma a Nyilas Misi Eksztázis című előadásával ellátogatott a Szegedi és a Pécsi Egyetemi Színházi Találkozókra, valamint több alkalommal is meghívták a társulatot vendégszerepelni az RS9 Színházba. Az Alkalmi Társulat Saját képmására teremtett... című, Jónás Tamás versek feldolgozására épülő előadását beválogatták a II. Vallai Fesztiválra, ahol 2. helyezést ért el. A jubileumi X. Pécsi Nemzetközi Színházi Fesztiválon az Angol-Amerikai Intézet égisze alatt elkészült Brown Buffalo című angol nyelvű előadás különdíjban részesült (meghívást kapott az Aranytíz Kultúrházba 2017. március 31-ére.) Formanek Csaba rendezett nálunk, némi hányattatás után Odüsszeusz végül csak kikötött Kirké szigetén és kalandozott a disznóólban a Kvazár Eseménytér és a DESZ közös produkciójában. Megszerveztük a II. Debreceni Nyári Egyetemi Színházi Estéket a Debreceni Egyetemi Amfiteátrumban magyar és angol nyelvű előadásokkal, valamint a IV. Debreceni Egyetemi Színházi Találkozót (mely jogelődjével, az ESZTI-vel immár a 6. országos találkozónk), magyar, angol és orosz nyelvű előadásokkal, új helyszíneket is bevonva (Nagyerdei Víztorony, Református Egyetemi Templom, Egyetemi Amfiteátrum, St. 111., DESZ-pince), s egyöntetű vélemények szerint ez volt eddig a legerősebb fesztiválunk. Itt mutatkozott be a Víg Karma ÜBÜ FC című darabja Halmi Gábor rendezésében. Vendégszerepeltek nálunk társulatok az ország minden tájáról (ebben nagy segítségünkre volt a Csokonai Színház a Horváth Árpád Stúdiószínház rendelkezésünkre bocsájtásával, valamint a Nagyerdei Víztorony). Továbbra is részt vettünk országos projektekben, amilyen például az Okuláré Projekt, illetve elkezdtük a szervezkedést a 2017-es IMPRÓFESZKÓRA:

Kirké avagy kalandozások a disznóólban (Pusztai Luca, Marczin I. Bence - és Somogyi Tibor árnyéka)

- Mi volt az év legnagyobb sikere társulatotok számára? L. Zs.: Ernyőszervezet vagyunk, így nem tudok és nem is szeretnék senkit és semmit kiemelni, a legnagyobb siker, hogy egyre többen vagyunk, nézők és játszók egyaránt, egyre több helyre jutunk el és egyre többen látogatnak el hozzánk is. Az egyre több találkozás: az a legnagyobb siker számunkra. - Mi okozta a legnagyobb csalódást? L. Zs.: Igazi csalódás nem volt, sok megoldásra váró probléma, megvalósítandó tervek nehézségei. De ez természetes. - Hogyan látjátok az amatőr / öntevékeny színházi szféra helyzetét? L. Zs.: Most sem tudok mást írni, mint tavaly: sohasem volt egyszerű, de a teremtett érték magáért beszél. 2016-ban a szcéna rengeteg kiemelkedő előadását láttam, melyek sajnos nem kapják meg a nekik járó figyelmet, infrastrukturális és anyagi okokból pedig nagyon kevés helyre jutnak el (beszélek én most főleg a saját régiónkról). Ezt a helyzetet szeretnénk orvosolni 2017-ben Debrecenben.

ÜBÜ FC a DESZTI-n

- Milyen tervekkel vágtok neki a 2017-es évnek? L. Zs.: Hatalmas tervekkel vágunk neki, a Debreceni Egyetem vezetősége részéről ígéretet kaptunk az eddigieket meghaladó támogatásra a működésünket illetően, valamint egy minden igényt kielégítő színházteremre is egy pazar helyszínen. Szeretnénk minél több egyetemistát bevonni a színházunk életébe, valamint minél több érdemes előadást elhozni Debrecenbe, hogy tovább színesítsük a város kulturális életét. De erről bővebben majd 2017 decemberében…

Programajánló

LEGFRISSEBB CIKKEINK
ROVATOK

Játékos folyóirat

Folyamatosan archiváljuk a Játékos régi lapszámait, olvass bele, mi volt a téma 20 évvel ezelőtt!

bottom of page