F84.5: Egy Nem Sima-történet


A darab egy Asperger-szindrómával élő kisfiúról szól, aki új iskolába kerül. Villanásszerű jelenetekben mutatja meg nem csak a beilleszkedés nehézségét, hanem a közben más szcénákon zajló eseményeket is, melyek kerekké formálják a történetet.


Az aktuális problémán és a betegségként definiált viselkedés okaihoz való közelebb kerülésen túl a darab mélyebb rétegekbe is elkalauzolja a nézőt/olvasót, amely által mindenkiben megjelenhet a személyes érintettség is. Hogy ugyanis kit tekintünk egészségesnek? Azt, aki a saját személyiségét, vágyait, indíttatását levetkőzve, becsomagolva, jegelve alkalmazkodik ennek a világnak a normáihoz, csak hogy elfogadják? Ki határozza meg egyáltalán azt, hogy ezek a normák egészségesek-e? Hogy vajon az-e az „egészséges” élet, amikor e normáknak megfelelően haladunk egyik célunk után a másik felé? Nem érezzük-e ezt néha hazugnak és kiábrándítónak? Nem tűntünk-e el ebben az életfolyamatban mi magunk valahol útközben? Sírunk a kitaszított kisfiú szomorú történetén, ám közben a saját eltemetett lelkünk sír bennünk. Csak ezt nem mindenki ismeri fel/be.


A darabot Éles Eszter felkérésére írtam, aki a Polaroidok nevű, XIII. Kerületi Ének-zenei és Testnevelési Általános Iskola keretein belül működő színjátszó csoport egyik csoportvezetője volt a 2017/2018-as tanév végéig. Az alaptéma, a jelenetek sorrendisége az ő ötlete nyomán alakult, valamint a nyersanyag egy jelentős része az ő pedagógia, rendezői, illetve élettapasztalataiból származik. A darab hitelességéhez ugyanakkor alapos kutatómunkára is szükség volt, s természetesen a saját forrásanyagom is hozzájárul a kerekséghez.


A darabot Éles Eszter rendezte, a másik csoportvezető Landi Zsuzsanna segédletével, mely a 2018. év folyamán a XXVII. Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Fesztivál megyei, regionális, illetve országos fordulóján, a Fesztiválgyőztesek Fesztiválján (FESZT-FEST) a MU-Színházban – melyen a darabot Nagy András László Nívódíjjal jutalmazták –, valamint a Magyar Drámapedagógia Társaság, Színház-Dráma-Nevelés szakmai hétvégéjén volt látható a Marczibányi Téri Művelődési Központban, minden alkalommal nagy sikerrel. A színpadi változat minimálisan eltér a darab eredeti szövegétől.


A dráma szövege letölthető innen:

Kiszely Diána: F84.5: Egy Nem Sima-történet


Szereplők száma: 15

Korosztály: gyermekszínjátszók


A darabból készült előadás megtekinthető itt:


Kiszely Diána


Drámaírói tevékenységem kezdete voltaképpen 1996-ra datálható, mikor is a Máriapócson rendezett Bátori Országos Színjátszó Táborban a csoportvezetőnk egy tizenhét éves, a szereposztással nem egyetértő kamasz lázadásait nem tudván kezelni, közölte, hogy akkor írjunk és rendezzünk meg egy darabot mi magunk. S ez így is lett. Az improvizációra épülő darab dramaturgja tulajdonképpen én voltam, legalábbis a többiek sorra elfogadták javaslataimat a történetvezetést és szöveget illetően. Gondoltam, ennyit igazán megtehetek értük, ha már miattam nem volt rendezőnk. Nem mellesleg nagyon is passzolt ez a szerep. S bár az, amit akkor magamnak írtam sem lett rossz, színészi alakításomat többen is dicsérték, mégis itt vált világossá számomra, hogy nem a színészi pálya lesz az enyém.


Akkoriban táncosként sokkal természetesebben tudtam megélni a színpadi létezést, ehhez képest a színészi nekem nem volt igazán kongruens. Mégis, így vagy úgy mindig a színház közelében találtam, s találom magam. Az otthoni és természetbeni alkotói magány mellett ez a legtermészetesebb közeg számomra.


2008-ban a verseimből született egy zenés-táncos performance Kamra.Pitvar.Vérerek. címmel, mely a 2008/2009-es évadban volt látható befogadó színházakban. S bár az élet elsodort erre-arra, mondhatni Don-kanyarnyi kitérővel újra itt vagyok a színen, hogy az összes bezsebelt megélést kitehessem az asztalra színházi darabokba csomagolva. Azt vallom, hogy a drámaírásához meg kell érni.


Verseket több mint húsz éve írok töretlenül – néha persze megtörve. Azóta ez próza-, dráma-, meseírói, valamint műfordítói tevékenységgel is bővült.

FIGYELEM!

SZÍNMŰTÁR rovatunkba várunk további drámákat, színműveket, szövegkönyveket!


Ha rendelkezel ilyen jogtiszta művel, és szívesen megjelentetnéd nálunk, egy rövid bemutatkozással, fotóval - lehetőleg PDF formátumban - küldd el a formanek.csaba@gmail.com e-mail címre.


A darabok feldolgozása, bemutatása a szerzők engedélyéhez kötött!

Programajánló

LEGFRISSEBB CIKKEINK
ROVATOK

06 Feb 2020

19h, MU Színház

07 Feb 2020

14h, DESZ24

28 Feb 2020

11h, Csabagyöngye Kulturális Központ

Please reload

Játékos folyóirat

Folyamatosan archiváljuk a Játékos régi lapszámait, olvass bele, mi volt a téma 20 évvel ezelőtt!

© 2015 Magyar Szín-Játékos Szövetség

  • Facebook B&W