top of page
  • Szerző képeJátékos

Magyar Művek Szemléje 15. - PROGRAM

A Magyar Művek XV. Szemléje Uray György emlékére

2016. június 4-5. MŰVELŐDÉSI SZINT (MÜSZI) 1085 Budapest Blaha Lujza tér 1. (Corvin áruház III. emelet, bejárat a Somogyi Béla utca felől)

A belépés ingyenes!

AJÁNLÓ

Köszöntök minden szerencsés csapatot, akik előadásukkal bekerültek az idei Magyar Művek Szemléjének programjába. Húsz produkció jelentkezését regisztráltuk, ami örvendetesen nagy szám. Sajnos, a rendelkezésünkre álló két előadásnapon most sem tudtunk tizenkettőnél több előadást fogadni úgy, hogy a szakmai beszélgetésekre is jusson idő.

A válogatásnál az elvárható művészi minőség mellett, fontos szempont volt még a nevező csoport érvényes MSZJSZ tagsága, és a határidők betartása.


Regős János

A program idén is változatos lesz mind műfaji, korosztályi, mind pedig „topográfiai” tekintetben. A határon túlról érkezik a nagykikindai József Attila Színjátszó Társulat, mégpedig a Piroska - családi hisztériák című darabbal, melyet e sorok írója különös izgalommal vár, hiszen darabjának ez lesz az első „külsős” változata; a Nánai Színjátszócsoport Szlovákiából egy Karinthy vígjátékkal nevezett (A teknősbéka); Nagyváradról pedig egy Boldizsár Péter darabot (Félálmaink) hoznak végzős diákok. A miskolci Montázs két „alcsoportja” a KOMISZAK és a MOKODLI szintén a diák generáció képviselője lesz a fesztiválon. Speciális élmény lesz újra látni a tavalyi MMSZ győztes, a Hejőbábai Pszichiátriai Otthonból érkező Kitörés Színpadot egy Schwajda darab adaptációjával (Himnusz). Két előadás is a tavalyi „Pajtaszínház” projektből került a műsorba: Dobay Márti csoportja Verőcéről egy Rejtő egyfelvonásost (Fegyenckaland), a zagyvarékasi RÉKAS Színpad pedig egy Móricz adaptációt mutat be (Kend a pap?), rendezőjük a magyar amatőrszínház megkerülhetetlen alkotója, Rigó József. Lesz gyerekelőadás is (Proscenion), és akik kísérletező kedvű csoportokat akarnak látni, azoknak nyugodt szívvel ajánlhatom a győri RÉV társulatot a Balassagyarmaton arany minősítést nyert Irina című Kiss Csaba adaptációval és a Budapesti Manifesztum társulatot.


Remélem, hogy a zsűri, valamint a csoportok egymás előadásai iránti természetes kíváncsiságát csak a külsős nézőké múlja majd felül.


A belépés ingyenes, az adomány dobozok viszont mindkét színházteremben kéznél és látótávolságon belül lesznek.


Regős János


A zsűri tagjai:

Formanek Csaba – író-rendező-színész Kovács Kriszta – dramaturg Szűcs Katalin Ágnes – kritikus, a Criticai Lapok főszerkesztője


PROGRAM (ismertetők az összesített program alatt!)

JÚNIUS 4. szombat

14h Proscenion Drámaszínpad (Budapest)

Urbán Gyula: Minden egér szereti a sajtot zenés mesejáték egy felvonásban 3 éves kortól ajánljuk

Időtartam: 75’

15.30h Kitörés Színpad (Hejőbába, Pszichiátriai Otthon)

Schwajda György: HIMNUSZ

időtartam: 40’

16.15h Rékas Színpad – faluszínház (Zagyvarékas)

Móricz Zsigmond: KEND A PAP? - komédia egy felvonásban

Időtartam: 45’

Szakmai beszélgetés

18.15h Manifesztum Színház (Budapest)

Át a rozsföldeken - színmű

J.D.Salinger: Catcher in the rye című regénye alapján írta Varró Ilona Ágnes

Időtartam: 90’ egy szünettel

20h MOKODLI csoport (Miskolc)

Parti Nagy Lajos: Mauzoleum

Időtartam: 50’

21h Kátai Kvartett (Kartal)

Kakas a köszörűkövön

időtartam: 60’

Szakmai beszélgetés

JÚNIUS 5., vasárnap

14h József Attila Színjátszó Társulat (Nagykikinda, SRB)

Regős János: PIROSKA – családi hisztériák

játékidő: 70’

15.30h KOMISZAK (Miskolc)

Lelkedbe bújva – lírai oratórium

időtartam: 25’

16.15h LÉTRA Társulat (Nagyvárad, RO)

Boldizsár Péter: Félálmaink

időtartam: 30’

17h Nánai Színjátszócsoport (Nána SK)

Karinthy Frigyes: A teknősbéka

Időtartam: 35‘

Szakmai beszélgetés

18.45h RÉV Színházi és Nevelési Társulat (Győr)

Kiss Csaba: IRINA

időtartam: 75’

20.15h Dobay Márti Szín-Játéktér (Verőce)

Rejtő Jenő nyomán Dobay Márta

FEGYENCKALAND

Játékidő: 55’

21.30h Szó és Kép Színpad (Pápakovácsi)

Örkény István, Karinthy Frigyes írásai alapján: Beszélget ÉS MI nták

időtartam: 60’

Szakmai beszélgetés, értékelés, díjkiosztás

ISMERTETŐK

június 4. szombat 14h

Proscenion Drámaszínpad (Budapest)

Urbán Gyula: Minden egér szereti a sajtot zenés mesejáték egy felvonásban 3 éves kortól ajánljuk

Időtartam: 75’

Zakariásnak, a jövendőmondó verklisnek a meséjéből ismerhetjük meg két egércsalád különös történetét, akik egy kis sajtkészítő műhely falai között próbálnak meg együtt élni. A szürkék megvetéssel tekintenek az önkényesen betelepülő fehérekre. A fehérek pedig mélységesen lenézik közönséges szomszédaikat. Ám a gyermekeik a szülői rosszallás és tilalom ellenére is megkedvelik egymást.


A szürke bundájú Soma és a fehér bundájú Fruzsina között kialakuló szerelem pedig Rómeó és Júlia történetéhez hasonló félreértéshez vezet. Hogy mit találnak ki a szerelmes csöppségek? Megoldódik-e hogy boldogan éljenek egymással? Ki lehet-e békíteni a makacskodó szülőket? Mire jó egy macska a háznál? Mi lehet az a különleges dolog, mely minden egérnek ugyanúgy mosolyt csal bajszos arcocskájára a bundája színétől függetlenül? Ezekre a kérdésekre Zakariás bácsi meséje maradéktalanul választ ad.


Urbán Gyula 1981-es varázslatos zenés mesejátéka, melyben a kicsiké a nagy szerep. Egy történet arról, hogy hogyan lehet megtalálni a hasonlóságot olyan helyeken, ahol ránézésre nem is gondolnánk, hogy van. A varázslatos recept két kanál szeretet, egy csipet jó szándék, egy marék pozitív gondolat és egy dézsányi kitartás.


Szereposztás:

Fruzsina - Sánta Diána/ Krajczár Fruzsina/ Tatár Szidónia

Soma - Sipos Gyula/ Bernáth Viktor

Lidi mama - Pocsai Tamara/ Erdei Lilla

Márton papa - Vámosi Ákos/ Petrók Benedek

Albin papa - Kósa Dániel/ Kati Gábor

Szeréna mama - Szabó Rózsa/ Mihályi Anett/ Stampfel Krisztina

Pascal, a varázsegér - Sánta Diána/ Lehoczky Zsanna/ Stampfel Krisztina

Macskamágus - Petrók Benedek/ Orbán Gábor

Zakariás - Bender Máté/ Orbán Gábor

Jozefina - Lehoczky Zsanna/ Kerezsi Anna


Jelmez: Boros Réka; Díszlet: Gregusik Gábor, Kósa Dániel, Váradi Vivien, Szűcs Gabi; Technika: Gregusik Gábor, Váradi Vivien; Zeneszerző: Hajdu Gergely m. v.; Dalszövegek: Bender Máté, Szabó Rózsa, Berzeviczy Attila, Kati Gábor; Rendezőasszisztens: Kerezsi Anna és Vincze Ágnes; Rendező: Váradi Vivien és Stampfel Krisztina


Az előadás és az új zenei átiratok Urbán Gyula, szerző, mindenes jogtulajdonos engedélyével jött létre.június 4. szombat 15.30h

Kitörés Színpad (Hejőbába, Pszichiátriai Otthon)

Schwajda György: HIMNUSZ

időtartam: 40’


A másfél évtizede az otthonban tevékenykedő művészeti csoportok munkájuk során előadásokat, bemutatókat hoznak létre és adnak elő, folyamatosan működő terápiás közösségként.


Rendszeresen részt vesznek országos, regionális színjátszó találkozókon, fesztiválokon, Így jutottak el a színjátszó körrel és a zenekarral Zalaegerszegre, Budapestre, Egerbe, Miskolcra, Tiszaújvárosba és a régió néhány kisebb településére. A tavalyi Magyar Művek Szemléjén a fesztivál rendezői díját nyerték el az Olbrin Joachim csodálatos utazása című előadásukkal.


Ez az előadás az “Azok a mások” című sorozatuk befejező része


Az előző részek tartalmából:

1976, a helyszín Budapest, egy körfolyosós bérház, ahol hat lakásra jut egy wc. Fűtés szenes kályhával, fürdés lavórban.


A mostani epizód egy szoba-konyhás lakás konyhájában játszódik. Józsi, Aranka és három gyermekük lakhelye ez. Józsi sokszor, sokat iszik. A gyárba 5-kor indul dolgozni józanul, éjjel fél 12-re ér haza bódultan, felébreszti feleségét és gyermekeit. Éjfélkor együtt eléneklik a Himnuszt.

Józsi boldog új napot kíván családjának, aztán aludni tér. A szenesládába.

Környezetük kollektív összefogással igyekezett segíteni rajtuk, feljelentették őket. A segítőszolgálat rögtön kivonult és egy hónapra elvették tőlük a gyerekeket…


Szereplők:

Józsi - Papp József

Aranka - Farkas Tünde

Brigádvezető - Mráz Zoltán

Brigádtagok: Vojtonovszki Attila, Horváth Erzsébet, Szoboszlai Zsuzsanna, Kerékgyártó Tibor, Szabó László, Verebélyi Tünde, Kalas István, Rozgonyi Gábor

Gyerekek: Horkai Rita, Varga Balázs

Nagyapa - O. Papp Gábor

Narrátor - Bíró Zoltánné


Rendezték: Farkas Bálint, Varga Gábor, Varga Rolandné, Kovács Varga Éva


június 4. szombat 16.15h

Rékas Színpad – faluszínház (Zagyvarekas)

Móricz Zsigmond: KEND A PAP? - komédia egy felvonásban

időtartam: 45’

A Rékas Színpad Faluszínház társulata Farkasházi István dráma és színháznevelési tanár kezdeményezésére jött létre 2015 tavaszán. Tagjai a több évtizedes népdalkörös múlttal rendelkező zagyvarékasi Kékibolya Műkedvelők és Kabdebon Szabolcs - Magyar Fanni táncosok koreografálta zagyvarékasi Damjanich János Általános Iskola frissen alakult Margaréta Néptánc Csoport tagjaira épül, szolnoki drámatagozatos diákokkal kiegészülve. A csoport rendezője a közel negyven éve sikeres amatőr és alternatív színházi múlttal rendelkező Rigó József, aki a szolnoki H​íd Színház ismert és elismert rendezője. Az előadás a helyi Móricz hagyományok és a színházi kultúra jókedvű ápolása pillanatában jött létre az éppen létező aktuális, de tünékeny, és gyorsan elillanó többgenerációs közösségi értékek "pillanatragasztójának" ihletett segítségével.


A Kend a pap? című írás 1909-ben jelent meg novellaként. Később a szerző egyfelvonásos színdarabbá írta át, és a darab másik két egyfelvonásossal együtt 1911. április 7-én került bemutatásra a Nemzeti Színház színpadán. Frappánsan egyszerű alaphelyzetek, nyelvi humor, lendületesség, és nagyon jó színpadi hatáselemek működtetik a rövid terjedelmű drámai anyagot. Alaphangulatában komédia, de valóságismerete, emberismerete átsüt az alaphelyzeteken, és mélységet ad a történetnek.


Színlap:

A pap - MÉSZÁROS ISTVÁN

A papné - KOCSIS FRIGYESNÉ

A papkisasszony - TIMKÓ KRISZTINA

A fiatalember - POLGÁR KRISTÓF

A tanító - ULVICZKY SÁNDOR

A tanítóné - MÉSZÁROS ILONA

A juhász - FÖLDES IMRE

A juhászné - FÖLDES IMRÉNÉ

Közreműködik a zagyvarékasi Damjanich János Általános Iskola Maargaráta Gyermek Néptánc Csoportja és a Kékibolya Műkedvelő Művészeti Csoport

Díszlet: SERBÁNNÉ CSÖRGŐ ERZSÉBET

A rendező munkatársa: FARKASHÁZI ISTVÁN

Rendezte: RIGÓ JÓZSEF