top of page
 • Szerző képeJátékos

XIX. Kárpát-medencei Sinka István vers-, énekelt vers és prózamondó verseny - Felhívás!


Vésztő Város Önkormányzata, a Sinka István Művelődési Központ és Városi Könyvtár /Vésztő/, a Péter András Gimnázium /Szeghalom/ és a Magyar Versmondók Egyesülete meghirdeti a XIX. Kárpát-medencei Sinka István vers-, énekelt vers és prózamondó versenyt. „Minden népnek a földkerekségen van egy különleges sajátos arca: a szellemi arca. Az, ami örök, ami nem múlik el, mert dallamokban és énekekben él mindig, ameddig Idő lesz.” Sinka István A verseny célja, hogy a Kárpát-medencében minél szélesebb körben megismerjék Sinka István munkásságát és e találkozóval is tisztelegjünk a jeles költő emléke előtt. Ideje: 2016. május 27. péntek és május 28. szombat Helyszín: Sinka István Művelődési Központ és Városi Könyvtár 5530, Vésztő Kossuth u. 43-47. (Magyarország, Békés megye) Várjuk és hívjuk a vers - és prózamondókat, a verséneklő szólistákat és a verszenét játszó együtteseket határainkon innen és túlról, hogy egy baráti találkozó keretében ismerkedjenek meg a magyar irodalom kimagasló alakjának, Vésztő egykori neves lakójának és díszpolgárának, Nagyszalonta szülöttének munkásságával. Nevezési feltételek: A versenyt három kategóriában hirdetjük meg:

 • Vers-, és prózamondás - ifjúsági: 14 - 18 éves korig

 • Vers-, és prózamondás - felnőtt: 18 éves kortól -

 • Énekelt vers (nincs életkor szerinti megosztás)

Egy versenyző több kategóriában is indulhat, de minden kategória esetében új jelentkezési lapot kell kitöltenie, és be kell fizetnie a nevezési díjat. A versenyre várunk minden magyar nyelvű vers- és prózamondót, verszenét előadó együttest, szólistát a Kárpát-medencéből. Kérjük a középiskolákat, versmondó köröket és műhelyeket, hogy helyi versenyek keretében jelöljék ki azokat a versenyzőket, akik középiskolájukat, közösségüket képviselik.

 • Kötelező: egy vers - énekelt vers, vagy próza Sinka István életművéből

 • Szabadon választott: egy vers, - énekelt vers, vagy próza a kortárs (élő) magyar irodalomból, /vagy Illyés Gyula verseiből/ vagy a Vésztői - Mágori Népi Írók Szoborparkjában helyt kapott alkotóktól, illetve bármely más alkotótól a népi írói mozgalom köréből. A verseny egyben elődöntője is az Illyés Gyula versmondó versenynek azok számára, akik a költő versei közül választanak.

Díjazás: Vers-, és prózamondás - ifjúsági: 14 - 18 éves korig

 • I. helyezett: 20.000 Ft

 • II. helyezett: 15.000 Ft

 • III. helyezett: 10.000 Ft

Vers-, és prózamondás - felnőtt: 18 éves kortól

 • I. helyezett: 25.000 Ft

 • II. helyezett: 18.000 Ft

 • III. helyezett: 10.000 Ft

Énekelt vers:

 • I. helyezett: 30.000 Ft

 • II. helyezett: 20.000 Ft

 • III. helyezett: 10.000 Ft

A rendezők fenntartják a jogot több díj kiadására illetve a díjak összevonására! A versenyzőket öttagú szakmai zsűri értékeli. A kétnapos találkozó keretében kulturális programok: koncertek, kiállítások, zenés - irodalmi kerekasztal, előadások várják az érdeklődőket. Jelentkezni a nevezési lap kitöltésével lehet, amely letölthető ITT, illetve Vésztő honlapjáról www.veszto.hu a Magyar Versmondók Egyesülete www.vers.hu/versenyek oldaláról, valamint a szeghalmi Péter András Gimnázium honlapjáról. A jelentkezési lapot a nevezési határidőig kérjük visszaküldeni postai úton a Sinka István Művelődési Központ és Városi Könyvtár, 5530 Vésztő, Kossuth u. 43-47. címre, vagy a muvkozpont@veszto.hu e-mail címre. A verseny nevezési díja: 1000 Ft, amelyet az alábbi számlára kérünk átutalni/befizetni: Számlaszám: OTP BANK NYRT. Vésztői Fiók 11733209-15818236 A jelentkezés csak a regisztrálásnál bemutatott befizetési igazolással érvényes. A versenyzők részére 27-én, pénteken ebédet és vacsorát térítésmentesen, szállást 1000 Ft-ért kollégiumban, illetve ifjúsági szálláshelyen tudunk biztosítani. Kísérőknek, hozzátartozóknak egy helyi panzióban és kisvendéglőben tudunk szállás és étkezési lehetőséget kínálni. (szállás 3500 Ft, reggeli 1000 Ft, ebéd 1200 Ft vacsora 1000 Ft/ fő) Az árak tájékoztató jellegűek. A részletes programot és a verseny leírását, a nevezési határidő után a megadott e-mail címre, vagy ennek hiányában a jelentkező postacímére elküldjük. A versennyel kapcsolatban további tájékoztatás illetve szükség esetén segítség kérhető: Csősz Ferenc: muvkozpont@veszto.hu tel: +36/20/27 32 979 Kiss László: vers@c3.hu tel.: +36/30/92 23 573 Újfalusi László: iskola@pag-szeszi.hu +36/20/22 47 876 Információ: www.veszto.hu Nevezési határidő: 2016. május 18.

Programajánló

LEGFRISSEBB CIKKEINK
ROVATOK

Játékos folyóirat

Folyamatosan archiváljuk a Játékos régi lapszámait, olvass bele, mi volt a téma 20 évvel ezelőtt!

bottom of page