top of page
  • Szerző képeJátékos

Drámaírók háborúznak 15 városban


Kilencedik felvonásához érkezett a városokon és országhatárokon átívelő kortárs dráma ősbemutató sorozat, az OKULÁRÉ! Február 8-án a HÁBORÚ témájában láthat rövid előadásokat a közönség országszerte, és a határokon túl is.


Budapesten a Sanyi és Aranka Színházban tartják a rendezvényt. A résztvevő városok: Berlin, Brno, Calgary, Oslo, Debrecen, Dunaújváros, Győr, Hódmezővásárhely, Isaszeg, Kaposvár, Mezőkövesd, Miskolc, Paks és Szeged.


Kortárs magyar drámák a világ körül A szervezők a kortárs drámaírók körében most arra írtak ki pályázatot, hogy az írók a HÁBORÚ témájában alkossanak rövid, egyfelvonásos műveket. Felhívásukra 9 mű érkezett. A színdarabokat bemutató városok külön-külön választhatták ki a számukra legszimpatikusabb 3 darabot. Így a mostani alkalommal minden helyszínen más-más válogatást tesznek a színpadra a szervezők és színészeik.

A beérkezett színpadi művek nagyon színes összképet mutatnak: történelmi drámától az abszurdon keresztül az utópikus science fiction-ig mindenféle műfaj képviseli magát. A szövegeket hamarosan közzétesszük a JÁTÉKOS oldalán.


A bemutatók utáni beszélgetésekre ismét sor kerül majd, és közönség értékelheti a darabokat. Az est végén az elmaradhatatlan skype-körkapcsolással fokozzuk majd a közösségi hangulatot.

A BUDAPESTI esemény azért is különleges lesz, mert a szervezők és a felkért rendezők vállalták, hogy nem "csupán" felolvasó színházi formában mutatják be a műveket, hanem valódi adaptációt készítenek, így a közönség mindhárom darab esetén előadásszerű élményben részesülhet. Pesten az alábbi három drámát láthatjátok: ACSAI ROLAND: Háborítatlanul (rendező: Formanek Csaba) KAL PINTÉR MIHÁLY: 2051 (rendező: Fogarasi Gergely) SZŰCS ZOLTÁN: A Nagy Cica-Kutya Háború Béketárgyalása (rendező: Regős János)

A budapesti FB-esemény Az est során élőben fest: Szabó Kristóf https://www.facebook.com/szabokristofartist Házigazda és főszervező: Ilyés Lénárd


JEGYEK (Budapest): Belépő: 1.800Ft - mellyel az írókat és a fellépőket támogatod.

A jegyeket a Sanyi és Aranka Színház honlapján lehet megvásárolni - http://sasz.hu/

A következő OKULÁRÉ április 11-én lesz, a Költészet Napján - az írók felkérése már folyamatban van! Az OKULÁRÉról részletesen itt olvashattok.


***


A válaszott darabok városonként:


Berlin Korcsmáros András: Élet-Halál kérdés Kal Pintér Mihály: 2051 Szűcs Zoltán: A nagy Cica-Kutya Háború béketárgyalása Brno Somogyi Tibor: Front van Szalóczi Géza: Háború Szil Ágnes: Ez nem gyakorlat Calgary Szil Ágnes: Ez nem gyakorlat Korcsmáros András: Élet-Halál kérdés Pruzsinszky Sándor: Katonakabát Oslo Korcsmáros András: Élet-Halál kérdés

Szűcs Zoltán: A nagy Cica-Kutya-Háború béketárgyalása

Kal Pintér Mihály: 2051 Budapest Acsai Roland: Háborítatlanul Szűcs Zoltán: A nagy Cica-Kutya Háború béketárgyalása Kal Pintér Mihály: 2051 Debrecen Korcsmáros András: Élet-halál kérdés Pruzsinszky Sándor: Katonakabát Formanek Csaba: A hangyások Dunaújváros Korcsmáros András: Élet-Halál kérdés Szalóczi Géza: Háború Pruzsinszky Sándor: Katonakabát Győr Korcsmáros András: Élet-halál kérdés Somogyi Tibor: Front van Pruzsinszky Sándor: Katonakabát Hódmezővásárhely Pruzsinszky Sándor: Katonakabát Korcsmáros András: Élet-halál kérdés Szil Ágnes: Ez nem gyakorlat Isaszeg (4 darabot válaszottak) Korcsmáros András: Élet-halál kérdés Pruzsinszky Sándor: Katonakabát Somogyi Tibor: Front van Acsai Roland: Háborítatlanul Kaposvár Formanek Csaba: A hangyások Somogyi Tibor: Front van Pruzsinszky Sándor: Katonakabát Mezőkövesd Acsai Roland: Háboritatlanul

Pruzsinszky Sándor: Katonakabát

Kal Pintér Mihály: 2051 Miskolc Szil Ágnes: Ez nem gyakorlat

Somogyi Tibor: Front van

Szűcs Zoltán: A nagy cica-kutya háború újratárgyalása Paks Pruzsinszky Sándor: Katonakabát

Szalóczi Géza: Háború

Kal Pintér Mihály: 2051 Szeged Formanek Csaba: A hangyások Somogyi Tibor: Front van Szűcs Zoltán: A nagy Cica-Kutya Háború Béketárgyalása

Programajánló

LEGFRISSEBB CIKKEINK
ROVATOK

Játékos folyóirat

Folyamatosan archiváljuk a Játékos régi lapszámait, olvass bele, mi volt a téma 20 évvel ezelőtt!

bottom of page