top of page
  • Játékos

SZESZ: "A vándornak is meg kell érkeznie a célba" - Szín-Játékos Körkép 2015. - 5. rész


A 13 éves Szegedi Egyetemi Színháznak tavaly sikerült anyagilag megerősödnie. Idén már ők is színházi fesztivált szerveznek, miközben Pintér Béla-bemutatóra készülnek. Varga Norbert művészeti vezető számolt be a 2015-ös évükről. - Milyen volt 2015? Mi az, amire nagy valószínűséggel sok év múlva is vissza fogtok emlékezni? Varga Norbert: Sokféleség jellemezte az évet, volt mindenben részünk. Több anyagi forrásból tudtunk gazdálkodni, emiatt el tudtunk kezdeni hosszú távra gondolkodni, és ez nagyon jó és izgalmas helyzetet adott. Azok a tervek, amik eddig távolabbinak tűntek, hirtelen közelebb jöttek. Az egyik, hogy tudjunk Szegeden is egyetemi találkozót, fesztivált szervezni. Kellékeinket, díszleteinket, irodai felszereléseinket is könnyebb volt beszerezni, megcsinálni és picivel nagyobbakat álmodni mindenből, úgy hogy az meg is lett immár valósítható. Sokfélét játszottunk, sokan jöttek megnézni bennünket, sikeres évadunk volt: játszottunk rémbohózatot, abszurd vígjátékot és zenés-verses játékot is, mégis úgy éreztem ideje „kisebbeket” játszani, változtatni. - Mi volt az év legnagyobb sikere társulatotok számára? V. N.: Az anyagi megerősödés. Örkény-előadásunkat nagyon sokat játsszuk, mert még mindig sokan szeretnék látni, és a két új előadásunk fogadtatása, plusz az új honlapunk elkészülése.

Vendégünk volt Márton László aki a tavaszi bemutatónk a Lepkék a kalapon miatt jött el Szegedre. Szakmailag, témájában, színrevitelében ezt volt az egyik legizgalmasabb új dolog, amit csináltunk a 2014/2015-os évadunk második felében. A mostani évad két új előadása, a Jim Morrison est és Dorde Lebovic tollából Az ezredik éjszaka új utakat keresett. Ezek az előadások egyfelvonásosok, jóval rövidebb lélegzetvételűek lettek, de bőven akadt idő elmélyülésre, gondolatok átbeszélésére. Újakkal és régi motorosokkal dolgoztam, dolgoztunk együtt, újra előkerültek izgalmas kérdések, versértelmezésekről, színházról, játékról és e darabok témájából eredendően is fontos gondolatok, amikről szerintem érdemes beszélni ma. S miközben mi ezeken dolgoztunk, bemutattuk őket, eközben egyre többen írtak levelet, hogy szeretnének hozzánk csatlakozni úgy is, hogy nem csak színészként, hanem a háttérmunkát segíteni, díszletet és jelmezt tervezni. Tréningeket is tudtunk tartani. Szóval a jó - az sok és összetett.

- Mi okozta a legnagyobb csalódást? (ha volt ilyen) V. N.: Nem jegyzünk meg sebeket, nem vagyunk olyanok. - Hogyan látjátok az amatőr / öntevékeny színházi szféra helyzetét a mai Magyarországon? V. N.: Nem látok eléggé rá erre a helyzetre, ezért azt mondom, ami közhelyesen ugyan, de számomra egy igazán jó érv mellette. Ennek a szférának a fontossága a közösségteremtésben van, a színházi közösségteremtésben is, mert fontos hogy a fiatalok, az egyetemisták, témákról, helyzetekről, történésekről beszélgessenek, akár vitatkozzanak, de nem vérre menően és nem csak az interneten. Persze közhelyes, de erről a szerepköréről, helyzetéről érdemes beszélgetni. Ez az amatőr / öntevékeny szféra egy nagyon is élő szövet. - Mi lesz a 2016-os év legnagyobb kihívása számotokra? V. N.: A 13. évadunkat a megerősödés és vándorlás évadaként hirdettük meg. Azonban a vándornak is egyszer meg kell érkeznie a célba. Egyetemi színjátszó találkozót szervezünk, most először Szegeden, ahol vendégül látjuk az ország egyetemi színházait, csapatait. Ez egy nagyon jó és izgalmas állomás a célig tartó úton. Köszönjük ezúton is a támogatást mindenkinek aki hozzájárult, hozzájárul ennek a régi tervnek a megvalósulásához. Új bemutatóval is készülünk tavaszra, Pintér Béla darabját, A démon gyermekeit láthatja a közönség.

Kapcsolódó anyagok: Teleszterion: "Az összetartozás hihetetlen ereje" - Szín-Játékos Körkép 2015. - 4. rész DESZ: "Nem szabad elfelejteni, hogy miért kezdtük" - Szín-Játékos Körkép 2015. - 3. rész A 35. Soltis-év - Szín-Játékos Körkép 2015. - 2. rész A RÉV éve! - Szín-Játékos Körkép 2015. - 1. rész Szín-Játékos Körkép 2014.

Programajánló

LEGFRISSEBB CIKKEINK
ROVATOK

Játékos folyóirat

Folyamatosan archiváljuk a Játékos régi lapszámait, olvass bele, mi volt a téma 20 évvel ezelőtt!

bottom of page