top of page
  • Játékos

Teleszterion: "Az összetartozás hihetetlen ereje" - Szín-Játékos Körkép 2015. - 4. rész


Előadásaik és közösségi programjaik mellett nemzetközi fesztivált is szerveztek, mégis 13 éve "bőröndből élnek". A pápai Teleszterion Színházi Műhely vezetője, Komáromi Sándor mesélt a tavalyi évről. - Milyen volt 2015? Mi az, amire nagy valószínűséggel sok év múlva is vissza fogtok emlékezni? Komáromi Sándor: Sok munkát fektettünk egy önálló színházi tér megalkotásába, illetve a Progress Pápa 2015 megszervezésébe. Több, mint 40 fős stábbal (10 felnőtt, 30 diák) dolgoztunk mindkét projekten, de egyéb előadások és programok alkalmával 120 emberrel pörögtünk folyamatosan. Elképesztő létszám ez, az összefogásnak és összetartozásnak hihetetlen erejét mutatja. Művészeti iskolás tevékenységünk gyarapodó létszámot hozott, és új terveket, ötleteket fogalmaztunk meg magunknak.

- Mi volt az év legnagyobb sikere társulatotok számára? K. S.: Közösségformáló tevékenységünkön túl mindenképpen a Médeia című előadásunkat kell megemlítenünk, amely a szakmai elismeréseken túl több fórumon hozott számunkra értékes szakmai kapcsolatokat. - Mi okozta a legnagyobb csalódást? (ha volt ilyen) K. S.: Egyre nehezebbek a körülmények, egyre többet kell dolgoznunk azért, hogy valamilyen általunk is elfogadható minőséget produkáljunk munkáinkkal, és közben egyre több az elégedetlenkedő attitűd, amivel találkozunk. Lelkesedésünk töretlen, a szemlélet viszont, miszerint bármit, bárhol, bárkinek, bármi áron, át tud értékelődni, ha nem vigyázunk. Megtanultunk örülni a lehetőségeknek, nem pedig azon fanyalogni, hogy „de bezzeg máshogyan is lehetne”. Így próbáljuk a legjobbat kihozni önmagunkból, de ebben az évben már meg kell válogatnunk, mit és kikkel valósítunk meg.

- Hogyan látjátok az amatőr / öntevékeny színházi szféra helyzetét a mai Magyarországon? K. S.: Továbbra is szükségesnek tartom az újradefiniálást, mert hihetetlenül megváltoztak az értékrendek és a szféra megítéltsége. Sok fogalom összemosódott, aminek következtében sokan össze-vissza gondolnak mindenre, ha erről a szféráról beszélünk. Ez a szféra mára már nem a közművelődés egyik egyszerű, netán skolasztikus formája, hanem fontos közösségformáló, és a kulturális alapellátásban megfogalmazott célokat ellátó tevékenységi forma, amit éppen ezért ki kell emelni a régmúlt idők poraiból, és támogatandó formává kell avatni. Ehhez kell utakat találni. - Mi lesz a 2016-os év legnagyobb kihívása számotokra? K. S.: Megmaradni, tovább épülni. Helyet találni. Önálló működést kialakítani. Elvégre a Teleszterion maga is egy hely. Vicces, hogy mégis 13 éve bőröndből élünk.

Kapcsolódó anyagok: DESZ: "Nem szabad elfelejteni, hogy miért kezdtük" - Szín-Játékos Körkép 2015. - 3. rész A 35. Soltis-év - Szín-Játékos Körkép 2015. - 2. rész A RÉV éve! - Szín-Játékos Körkép 2015. - 1. rész Szín-Játékos Körkép 2014.

Programajánló

LEGFRISSEBB CIKKEINK
ROVATOK

Játékos folyóirat

Folyamatosan archiváljuk a Játékos régi lapszámait, olvass bele, mi volt a téma 20 évvel ezelőtt!

bottom of page