DESZ: "Nem szabad elfelejteni, hogy miért kezdtük" - Szín-Játékos Körkép 2015. - 3. rész

10 Jan 2016

A több társulatot összefogó Debreceni Egyetemi Színház is igen aktív esztendőn van túl. Évértékelő villáminterjú Lakó Zsigával, a DESZ vezetőjével.

- Milyen volt 2015? Mi az, amire nagy valószínűséggel sok év múlva is vissza fogtok emlékezni?

Lakó Zsigmond: Idén sikerült beindítani a Debreceni Nyári Egyetemi Színházi Esték programsorozatot a felújított Egyetemi Amfiteátrumban, új helyszínen rendeztük meg a III. Debreceni Egyetemi Színjátszó Találkozót (DESZTIII), mely a jogelőddel együtt az ötödik országos fesztiválunk immár a harmadik helyszínen, két workshopot is szerveztünk hallgatóknak a Debreceni Egyetemi síkfőkúti vendégházában, egyre többen járnak a nyílt tréningjeinkre, hívtak (vagy mentünk) fellépni a Vojtina Bábszínházba, Kölcsey Központba, a Víg Karma játszott az RS9-ben. Jön hozzánk Formanek Csabi rendezni, mert tetszett neki a srácok lelkesedése.

 

- Mi volt az év legnagyobb sikere társulatotok számára?

L. Zs.: Sok barátot szereztünk, sokan ismertek és szerettek meg bennünket. És ez a legfontosabb, hiszen végeredményben mindent a közösen megélt pillanatokért teszünk. Sok lelkes színjátszónk van. Van hol játszanunk. Mi kell még?  

- Mi okozta a legnagyobb csalódást? (ha volt ilyen)

L. Zs.: Csalódás nem létezik, a tanulópénzt meg kell fizetni és dolgozni tovább.

- Hogyan látjátok az amatőr / öntevékeny színházi szféra helyzetét a mai Magyarországon?

L. Zs.: Erről persze lehetne több tanulmányt is írni, ennyi karakterben felesleges belekezdeni egy hosszabb eszmefuttatásba. Nyilván nehéz, de sohasem volt könnyű, sohasem szóltak a fanfárok, nem lesz mainstream, hiszen nem is az a feladata. Nem szabad elfelejteni, hogy miért kezdtük.

- Mi lesz a 2016-os év legnagyobb kihívása számotokra?

L. Zs.: Minden egyes pillanat.

 

Kapcsolódó anyagok:
A 35. Soltis-év - Szín-Játékos Körkép 2015. - 2. rész
A RÉV éve! - Szín-Játékos Körkép 2015. - 1. rész
Szín-Játékos Körkép 2014.

Please reload

Please reload