top of page
  • Játékos

A RÉV éve! - Szín-Játékos Körkép 2015. - 1. rész


Beindult az év a hazai színjátszóknál - mi most mégis visszatekintünk még a tavalyira. Múlt évi, nagysikerű sorozatunk folytatásaként ismét megkérdeztük a társulatokat, hogy értékelik a 2015-öt, és mit várnak 2016-tól. Elsőként a győri RÉV Színházi és Nevelési Társulat válaszait közöljük. - Milyen volt 2015? Mi az, amire nagy valószínűséggel sok év múlva is vissza fogtok emlékezni ebből az évből? Balla Richárd, társulatvezető - Tavaly “jobbat és sűrűbbet” szerettünk volna, hát azt gondolom, hogy bejött mindkettő. Az év első felében liliomoztunk, mezsgyéztünk sokat, pár fesztivál meghívásnak eleget tettünk és készítettük Kovács János felnövekedése és bukása 14 stációban elmesélve c. részvételi színházi előadásunkat, amiben Romankovics Edával dolgoztunk együtt - Ő rendezte az anyagot -, nagyon szeretjük az anyagot és úgy látszik, hogy a résztvevők is jónak és hasznosnak találják. Idén három szakmai napot, ha úgy tetszik továbbképzést is tartottunk és erre mindenképpen szeretnénk úgy emlékezni sok év múlva, mint egy hosszú ideig tartó folyamat első mérföldkövei.

- Mi volt az év legnagyobb sikere társulatotok számára? B. R.: Hú, sok sikert könyvelhettünk el idén, de két együttműködést ki emelnénk ebből: Liliom c. ifjúsági előadásunk bekerült a pápai Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ ifjúsági bérletébe - decemberben 3 alkalommal játszottuk az előadást középiskolás fiataloknak. A másik nagy siker pedig a MU Színházzal való találkozás, a Kovács Jánost idén kétszer - kétszer játszottuk osztályoknak és felnőtteknek és januárban is lesz egy ilyen duplánk. Várhatóan az együttműködés még folytatódik tovább és remélhetőleg más projektekkel bővül a későbbiekben.

- Mi okozta a legnagyobb csalódást? (ha volt ilyen) B. R.: Ha jól emlékszem, akkor nagyon rosszul érintett minket alkotókat, hogy Mezsgye c. komplex színházi nevelési előadásunk (Kerekasztal és FAQ koprodukció) nem került be a 8. Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemle versenyprogramjába. De biztos ennek így kellett lennie. - Hogyan látjátok az amatőr / öntevékeny színházi szféra helyzetét a mai Magyarországon? B. R.: Be kell látnunk, hogy Győrből nehezen látunk rá, mert ritkán jutunk el a fővárosba, ahol láthatóan erősebb ez a szféra, na meg aztán Pápa, Pécs és Inárcs sincs sokkal közelebb. Azt viszont jó látni, hogy a MU Színház egy olyan szerepet vállalt magára, ahol ezek a társulatok megmutathatják magukat és aktuális előadásaikat, ami szerintem követendő példa lenne, mert ez jó és láthatóan, hallhatóan működő dolog. Bízunk benne, hogy ezek az öntevékeny csapatok egymásra / egymásnak támaszkodva feljebb és feljebb juthatnak a megbecsülés létráján. - Mi lesz a 2016-os év legnagyobb kihívása számotokra? B. R.: Egy nagy együttműködésnek nézünk elébe, ami ha terveink szerint alakul, akkor biztosítja a folyamatos támogatásunkat. Ezt kell majd jól megragadni és mindent kivenni belőle, ami ahhoz szükséges, hogy tovább fejlődhessünk, mind szervezeti, mind szakmai minőségünkben. Nagyon szeretnék beszámolni ennek sikerességéről, 2016 decemberében! Szín-Játékos Körkép 2014.

fotók: Mezősi Kristóf és Sára Eszter

Programajánló

LEGFRISSEBB CIKKEINK
ROVATOK

Játékos folyóirat

Folyamatosan archiváljuk a Játékos régi lapszámait, olvass bele, mi volt a téma 20 évvel ezelőtt!

bottom of page