top of page
  • írta: Regős János

Színjátszóink őseink földjén

Az oroszországi Ghubakában a Pécsi Apolló Egyesület Escargo Hajója Társulata két alkalommal is nagy sikerrel játszotta Saller című előadását.


XXIII. Nyílt Városi és III. Nemzetközi Színházi Fesztivál Ghubaka – Perm Határvidék Kormányzóság (RUS) 2015. november 24-29. Krug druzej - „Baráti körben”


Végre ezt is megértük! A magyar amatőrszínjátszás Julianus barát és az egykori magyar hadifoglyok után őseink földjére lépett. A Pécsi Apolló Egyesület Escargo Hajója Társulata az Orosz aita/iata Központ és a Magyar Szín-Játékos Szövetség ajánlásával mutatta be a Progress Fesztiválon díjnyertes, saját fejlesztésű előadását, a Sallert Ghubakában, ebben az Ural-altáji városban.


Ezen a vidéken ma is szép számmal élnek az udmurtok és chantik leszármazottai. A kis bányavárosban egyszerre van jelen a szovjet dizájn (lehasznált blokkházak, utcaszéli bodega üzletsorok) és az „új életforma” építészete. Mi egy minden igényt kielégítő wellness-fittness center-ben laktunk, étkeztünk, ablakunkból pedig az újonnan épített, aranylemezekkel borított hagymakupolájú pravoszláv templomra és muszlim imaházra láttunk rá.


A fesztiválnak otthont adó társulat és színháza, a „DOMINANTA” minden igényt kielégítő nagyteremmel és stúdió térrel rendelkezik. A mieink (Cseri Hanna, Komlóczi Zoltán és Várkonyi Dániel) ez utóbbiban játszotta el két alkalommal, telt ház előtt a Tölgyfa Gergely által rendezett Sallert , és számunkra is meglepően nagy sikerrel.


Oroszországban – ahogy ezt a szakmai zsűritől hallottuk – az előadásban megjelenő családon belüli terror, erőszak, az alkoholizmus, a zsarolásba torkolló féltékenység ugyanúgy mindenütt jelen van, akárcsak nálunk, de színpadon nem beszélnek róla. Ez a fajta szocio-dokumentarista színház, amit ettől a társulattól láttak, felkavaró volt a nézők számára. Külön értékelték azt, hogy e kényes és színpadi brutalitásra csábító témát egyszerű eszközökkel, jól felfogható, követhető és egyértelmű színpadi jelzésrendszerrel emelték át a naturalitásból a költőiség szintjére.


Cseri Hanna a zsűri különdíját („Legjobb énekes”) nyerte el dalaiért, a társulat pedig a téma bátor és magas minőségű színházi megjelenítésért kapott fesztiváldíjat.

Miközben kint hó és mínuszok, a közönség az itt látható hőmérőkön fejezhette ki, hogy mennyire hozta lázba, vagy hűtötte le egy-egy előadás. A baloldali a miénk.

(A cikk szerzője a havon, teljes menetfelszerelésben)

Tags:

Programajánló

LEGFRISSEBB CIKKEINK
ROVATOK

Játékos folyóirat

Folyamatosan archiváljuk a Játékos régi lapszámait, olvass bele, mi volt a téma 20 évvel ezelőtt!

bottom of page