top of page
  • írta: Regős János

Jelentés a „MAGASBÓL” - CEC elnökségi és KROKONOS Fesztivál Vysoke nad Jirozouban (CZ)


Október 16-18 között tartotta elnökségi ülését az aita/iata CEC (Central European Comittee) az észak-csehországi kisvárosban Vysoke nad Jirozouban, melyen első alkalommal vettem részt, mint az elnökség művészeti koordinátora. A városnév fordítása valahogy így hangzik: magaslat a Jirozou folyó fölött. E téli üdülőhely patinás cseh hegyi település, főként a téli sportok kedvelői látogatják, amolyan szánkózós, szelíd lejtős erdők rétek veszik körül, elsősorban nem a trendi és drága télisportok kedvelői járnak ide. Egymást is alig láttuk a sűrű ködtől, ami csak abban a pillanatban oszlott fel, és engedett utat a napfénynek, amikor a város szelleme (a Manó) a KRONOŠ színház teraszáról anyanyelvünkön köszöntött bennünket a helyi fúvószenekar fanfárja után és közepette. A KRONOŠ Színházat a lakók és helyi mesteremberek a múlt század elején építették közös erővel. Igen, igazi színház ez, vasfüggönnyel, zenekari árokkal, komoly színpadi gépezettel. Mindez egy alig kétezres településen!


Itt tartották negyvenhatodik alkalommal, több mint egy héten át a környék falusi és nem falusi színjátszó csoportjainak fesztiválját meglepően sok szponzor, és persze a város, meg a parlament szenátusának támogatásával. Mi csak a két utolsó előadást tudtuk megnézni, illetve még a záró banketten és díjkiosztáson vehettünk részt. Mindenütt ott láttam a polgármester asszonyt a férjével, a helyi tűzoltó parancsnokot díszes uniformisában, a fesztiváligazgató asszony gyermekei szolgálták fel a szendvicseket és italokat. Semmi protokoll, semmi kimódoltság, humor, kedvesség, önirónia és tósztok, ahogy ezt mi a Jiří Menzel filmekben láttuk. Közben meg nagyon komolyan vett szakmaiság! A bankett maga a kamaraszínházban zajlott, melynek apró színpadán egy komplett báb installáció szemezett velünk (lásd kép!), a helyi amatőr bábegyüttes teljesen profi kivitelezésű bábjai. Meglepetésünkre a sok-sok díj és tárgyjutalom között két ötven kilós, krumpliszsák is átadásra került, amit csak a szolgálatkész stáb segítségével tudtak átvenni és elvinni a díjazottak. Igazán felemelő és szívmelengető volt az a közösségi, már-már családias légkör, ami az egész rendezvényt jellemezte, beleértve azt is, hogy minden alkalommal zsúfolásig megtelt a kb. 300 fős nézőtér. A látott két előadás alapján csak gyanítani merem, hogy az általános művészi színvonal sem okozott volna csalódást.

Maga a CEC elnökségi a jövő terveiről szólt: delegálás az aita/iata tanácsba, a CEC tagdíj csökkentése, saját felvetésem, hogy legyen egy nemzeti ajánlás alapján készülő lista mesterkurzusokra hívható szakemberekről, hogy nemzetközi rendezvényeinken, ha azok valóban nemzetközi kitekintésűek és szelektálás alapján kerülnek meghívásra a csoportok, használjuk a CEC logót a hirdetményeken. A következő elnökségit Berlinben vagy Dublinban tartjuk a CEC plenáris pedig valószínűleg Dél-Tirolban lesz. Az MSz-JSz nevében felajánlottam, hogy valamelyik (2017-es pld.) plenáris ülés legyen a mi FESZT-FEST – fesztivál győztesek fesztiválja kísérő eseménye. Fontos hír még, és ide tartozik, hogy az aita/iata tanácsa (elnökség) október 22-25 között Budapesten tartotta tanácskozását. Regős János Elnök MSz-JSz

Programajánló

LEGFRISSEBB CIKKEINK
ROVATOK

Játékos folyóirat

Folyamatosan archiváljuk a Játékos régi lapszámait, olvass bele, mi volt a téma 20 évvel ezelőtt!

bottom of page