top of page
  • Szerző képeJátékos

FESZT FEST - Regős János ajánlója


A MAGYAR SZÍN-JÁTÉKOS SZÖVETSÉG (MSZ-JSZ) az idén kilencedik alkalommal mutatja be legjobbjaink előadásait. A FESZT-FEST – fesztivál győztesek fesztiválja a tavaly elhunyt, egykori elnökünk Nagy András László kezdeményezésére született meg, és lett szövetségünk legfontosabb őszi eseménye. Tavaly még, ha nagybetegen is, de figyelemmel kísérte az előadásokat. JELEN VOLT! Gondoljunk, gondoljatok majd rá ezekben a napokban!


A műsor összeállt. Szeptember második hétvégéjén, 11. és 13. között tíz előadást nézhettek meg a legjobbak közül a MU Színházban. A programot igyekeztünk úgy összeállítani, hogy az előadások között és után jusson idő a szakmai beszélgetésekre, találkozásokra. Ezeken jelen lesz Szűcs Katalin Ágnes, színházi kritikus, a Criticai Lapok főszerkesztője, Zalán Tibor, költő, drámaíró, a Békéscsabai Jókai Színház dramaturgja és Regős János, az MSZ-JSZ elnöke. A fesztivál házigazdája és szakmai fórum moderátora Formanek Csaba rendező, az MSZ-JSz elnökségi tagja. Ők döntenek majd arról, hogy melyik társulat kapja az évad legjobb előadásának járó Paál István Diplomát.


Szándékaink szerint, a magyar amatőr színjátszás minden rétege bemutatkozik ezen a fesztiválon, mégpedig a legkiválóbb előadásaival. Lesz gyermek-, diák-, falusi csapat és színházi műhely jelleggel működő társulat. A meghívásoknál nagy segítséget jelentettek a Magyar Drámapedagógiai Társaság /MDT/, az Országos Diákszínjátszó Egyesület /ODE/ és a fesztiválok ajánlásai. Az előadások többségét e sorok írója is látta, és nyugodt szívvel ajánlhatja a MU Színházba jegyet váltó budapesti közönség és a szakma figyelmébe. Hiszen végül is ez a legfontosabb célunk ezzel a fesztivállal: felhívni a figyelmet arra, hogy létezik a magyar színházi világnak egy olyan szegmense, mely ritkán kerül reflektorfénybe, és amely szerény anyagi keretek között, de komoly és igaz ambícióval, éltető közösségeket alkotva lép színpadra.


Külön köszönet a Balassi Intézet Márton Áron Szakkollégiumának, hogy idén is lehetővé tette a határon túlról érkező csoportjaink elszállásolását.


Regős János

elnök

Magyar Szín-Játékos Szövetség


FESZT-FEST,

a Festival for the Festival Award Winners


This will be the 9th occasion when The Federation of Hungarian Amateur Theatres and Players (MSz-JSz) organizes the FESZT-FEST a „festival for the best” productions of the Hungarian amateur theatres between 11-13 September in the MU Theatre. Many of these companies would deserve rightly to be one of the high quality workshops of the Hungarian independent theatres.


This meeting should be an unmissable opportunity for those who would like to see in one bunch and in Budapest all those groups that otherwise would not enter in our view. In between the shows we’ll hold professional consultations int he company of well known theatre professionals.

Programajánló

LEGFRISSEBB CIKKEINK
ROVATOK

Játékos folyóirat

Folyamatosan archiváljuk a Játékos régi lapszámait, olvass bele, mi volt a téma 20 évvel ezelőtt!

bottom of page